"Na de most igazából szólásszabadság van, nem?"
Közélet
2008. máj. 8.

<p>Ezt a kérdést a Szent István Gimnázium frissen kinevezett igazgatója tette fel a Szigmédia diákjainak, első bemutatkozó <a rel="nofollow" href="http://docs.google.com/View?docid=dhcdqqqx_75fftz6rf4">interjújában</a>. Ez elméletileg még igaz is lehetne. Csak nem Szent István városában és főképpen nem a Szent István Gimnáziumban. Egy kicsit hosszabb elemzést szerettem volna készíteni az interjúban elhangzottakról, ám egy váratlan(?) esemény miatt ma mégis beszéljünk csak a szólásszabadságról!</p>

Ha a címben feltett kérdésre egyértelműen igent lehetne mondani 2008-ban, akkor a mai nap a gimnázium igazgatóját Sitku Pálnak hívnák.
Mint emlékezetes Sitku Pál felmentésének indokolásában a következők szerepeltek: ”Teret adott olyan törekvéseknek, amik súlyosan sértették a fenntartó érdekeit, illetve a polgármester személyiségi jogait (a 24 Óra napilapban megjelent igazgatói interjú, a tanévnyitó körüli anomália, az iskolai honlapon megjelent, a polgármestert sértő szöveg stb.)”

Ezek a dolgok tipikusan jellemzik az esztergomi szólás szabadságát, főképpen ha megtetézzük azzal az aprócska kis ténnyel, hogy a gimnáziumban meghirdetett sajtótájékoztató napján az önkormányzat valamennyi intézményében megtiltotta azt, hogy nyilatkozhassanak a dolgozók a sajtónak.

Hogy Kurnász László miképpen értelmezi a szólásszabadságot, arra egy mai blogbejegyzés árulkodik a Szigmédián:

bizonyos dolgok tisztázására

Az impresszumban ez áll: A Szent István Gimnázium diákjai által szerkesztett, de az iskolához szervezetileg nem köthető, független portál. Célunk a tájékoztatás és a szórakoztatás, valamint az iskolahonlap megszűnése által keletkezett űr lehetőség szerinti kitöltése. Tehát a tartalomra vonatkozó bármilyen észrevétel csak kérés lehet. Ahhoz, hogy mi az iskola zűrzavaros és érdekes életéből mit látunk fontosnak közölni, igazából nincs köze sem az iskola vezetőségének, sem a fenntartónak. Így Zara Melinda nyílt levelét nem szedjük le, mert szerintünk az nem pusztán "egy magánember vádaskodása".

Blogokat cenzúrázni Kínában volt szokás ezidáig. Esztergom nem Kína.

Na de most igazából szólásszabadság van, nem?

(forrás)