Másfél milliárd egy parkolóért
2008. máj. 7.

<p>Januárban adásvételi szerződést kötött Esztergom városa és a Giegler Kft. A cég 200 milló forintért vásárolt meg egy telket, amelyre szállodát építene. A város most az épülethez készülő parkolót vásárolná vissza, több mint másfél milliárd forintért - derül ki a Zoomhoz került dokumentumokból.</p>

A Zoomhoz került az az előterjesztés, amely szerint Esztergom városa több mint másfél milliárd forintért vásárolna vissza egy olyan telket a Giegler Kft-től, amelyet korábban 200 millió forintért adott el a cégnek. A dokumentumot április 30-án tárgyalta az esztergomi városi közgyűlés.

Az egész ügy egy, az esztergomi Prímás-szigeten épülő szálloda kapcsán indult el. 2008. januárjában elkészült egy adásvételi szerződés, amely alapján a város a szállodához épülő parkolókat havi 8 millió forintért bérelte volna vissza 20 éven keresztül. Ez 1 milliárd 920 millió forintba került volna.

Néhány hónappal később azonban felülbírálták a döntést. Eszerint a város mégsem bérelné a parkolókat, hanem megvenné őket 1 milliárd 680 millió forinért.

Meggyes Tamás fideszes polgármester a Zoomnak azt mondta, ez az ügy a helyi szocialisták kitalációja, lejárató kampányuk része. A parkolóhelyek megvásárlása pedig szerinte kifejezetten jó a városnak és az önkormányzatnak is.

A vétellel ugyanis vagyon lesz a parkolókból, a bérlés pedig csak ablakon kidobott pénz lett volna. "Soha senki nem talált hibát a működésünkben, még akkor sem, amikor maga az Állami Számvevőszék nézte át a papírjainkat" - tette hozzá Meggyes Tamás.

A pályázat

Már a szálloda megépítésére kiírt pályázat sem volt teljesen igazságos – mondta a Zoomnak Földvári György az egyik olasz befektetői csoportot képviselője. A csoport is szerette volna megszerezni a szállodaépítés jogát, így elindultak a második pályázaton (az elsőt nem tudni miért, megsemmisítették). "A második pályázaton olyan feltételeket szabtak, amit csak a Giegler tudott teljesíteni” - mondta Földvári György. A Giegler Kft. ugyanis már az első pályázaton elindult, látványtervet is készítettek. A másodikon már feltétel volt a látványterv.

Ennek elkészítésére mindössze egy hetet adtak, ez pedig kevés – mondta Földvári hozzátéve, így csak a Giegler tudta időben beadni a pályázatát. Nekik ugyanis volt már látványtervük. Azt is mondta, az olaszok jelezték az igazságtalanságot az önkormányzatnak és kérték: hosszabbítsák meg a határidőt. Az önkormányzat ezt nem tette meg, ezért elálltak a pályázattól.

Forrás: www.zoom.hu

(forrás)