Városi mélygarázsok

Városi mélygarázsok

2008. 05. 05. 16:33

Az egominfo.hu értesülései szerint 325 darab parkolóhelyet vásárol 1,68 milliárd forintért a város a magánerős beruházásként épülő prímás szigeti szálloda alatt épülő mélygarázsban.

A 2008. augusztusára elkészülő mélygarázsok árát öt egyenlő részletben, öt év alatt fizeti ki Esztergom. Az első részletet, 336 millió forintot, a szerződés aláírását követő öt napon belül.

Az előkészítő tanulmány az üzemeltetési bevételt – a közlekedést alátámasztó tervfejezet (80%-os parkoló kihasználtság tervezetével ellentétben – 60%-os kihasználtsággal, azaz napi 6 óra fizetett idővel kalkulálja parkolóhelyenként. Havi átlag 25 napot feltételezve, a minimum óradíj küszöbbel számolva az adott konstrukció már önfinanszírozó.” (2008. március 13-i ülés előterjesztése.)

Ezekkel a paraméterekkel, és 220 Ft/óra díjjalszámolva, levonva belőle a havi, kb. 3 milliós üzemeltetési költséget, 1 hónapban a 325 parkoló 7 725 000 forint Ft bevételt fog hozni. Ez egy évben 92 700. 000 forint bevételt jelent.

Az egominfó kommentárja szerint a befektetés a beruházásra felvett hitelek kamattételeit is beszámítva 28 év múlva fog megtérülni, ezután fog csak nyereséget termelni, leszámítva az állagmegőrzésre fordítandó összegeket.

Forrás: egominfo.hu

2008. 12. 02. 18:52

Kedves Fókusz!

"Persze lehet ezért rám haragudni, mert felvázolom mit lehet, és mit fognak tenni írhatnék én bármit, de akkor is ez fog történni, és ezt a "hadi állapotot" nem én hoztam létre."

Szó sincs semmiféle "haragudásról"! Én értettem félre a dolgokat! Azt hittem tényleg kérdés volt a kérdés! :-)) Így már teljesen világos a dolog, így egyetértek.

2008. 12. 02. 17:36

Kedves fókusz!

Ez azonban nem jelenti azt a jogos igényt az ottlakók részéről, hogy az egészet megszállva tartsák, és ott tárolják az autóikat, kiszorítva ezzel a város lakosságát a városközpontból,

Én ezzel szemben azt gondolom, hogy mindenkinek jogos igénye, hogy a saját lakása, háza közelében parkoljon, akkor is, ha a belvárosban él. Talán Ön is egyetért velem, hogy mondjuk, ha valaki a Rákóczi Téren él, nem várható el , hogy a város szélén a parkolási zónán kívül parkoljon, és utána tömegközlekedéssel, vagy egy félórás egészségügyi sétával közelítse meg a lakását.

mikor pedig a hivatalok az intézmények, az üzletek is ott vannak, ez a jelenlegi állapot sérti a jelentős többség jogos érdekét, az ottlakó kisebbséget pedig jogtlan előnyhöz juttatja.

Megjegyzem, hogy valószínűleg a belvárosban lakók nagy részének autója hivatali időben nem biztos, hogy ott parkol, mert pl. munkában van.

A „jogtalan előnyökön” kívül azért el kell szenvedni, néhány hátrányt is pl. a forgalomból, vendéglátásból eredő folyamatos – sokszor éjszakai – zajterhelést, szmog stb. Nem tudom összességében merre billenne az előnyök és hátrányok tekintetében a mérleg nyelve.

Mert a belvárosi közterületi parkolóhelyeket az egész lakosság pénzéből hoztuk létre

Mint ahogy számos olyan köszpénzből készült egyéb szolgáltatást is, amit Ön igénybe vesz én meg nem. Akár az is elképzelhető, hogy az „egész lakosság pénzébe” én több adót fizettem Önnél, és folytathatnám a sort. Összegezve szerintem ez az érv nagyon gyenge lábakon áll.

Az igen szellemes Gizike és gőzeke hasonlatához, csak annyit fűznék hozzá, hogy Ön bizonyára rengeteg olyan belvárost látott, ahol a lakások, és házak garázzsal rendelkeznek. Nekem még nem volt szerencsém ilyet látni, de biztos bennem van a hiba.

Szubjektív mondandóm, hogy nick nevemnek ellentmondva, már nem lakom a belvárosban, a saját garázsomban van az autóm. Amikor a belvárosban éltem, teljesarú bérletet kellett vennem, mivel céges autóm van. Számomra jelenlegi lakókörnyezetem sokkal több örömet nyújt, mint amikor a belvárosban „jogtalan előnyöket” élveztem.

2008. 12. 02. 17:34

Ezen kívűl a város lakosságának magyobbik része saját telken, saját garázsban tárolja az autóját, ami után még adót is fizet, sőt az oda vezető utat is saját erőből építi, és tartja karban.

Azokról sem ártana megfeledkezni, akiknek van garázsuk, csak nem engedik őket az autójukkal a bejárathoz.

A mélygarázsok díját pedig úgy kell megállapítani, hogy egyrészt 5 év alatt megtérüljön a befektetés,

Új gazdasági tételek vannak? A legutóbbiak szerint ez a beruházás már akkor megtérült, amikor a mélygarázs megnyitotta a kapuit ( persze , ha jól emlékszem). Vagy változtak azóta a direktívák?:)))))

2008. 12. 02. 14:02

Valamilyen adatnak lennie kell ,csak az nagyságrendekkel kisebb ,mint a tényleges .Számláló minden órában van elvileg ,de mivel az a cég üríti ,aki üzemelteti így hozzá is fér a számlálóhoz. A különbözet eltünik az üzemeltető és az önkormányzat között valahol .

Ez olyan mint a kocsmai nyerőgépek,egy könyvelés az APEH-nek egy meg az üzemeltetőnek Egy ellenőr haverom mesélte, hogy van olyan gép amire hat éve fillérre ugyan annyi adót vetnek ki a számláló alapján. Khón bácsi mondaná "ezt a fatális véletlent" Nem véletlen hogy a cégek vérre mennek az üzemeltetés jogáért.Ha jól tévedek, ezt nállunk úgy oldották meg ,hogy az önkormányzat cége szerződött kb .250 évre.Erre mondják, hogy örökre vasalva,aki egy ilyenbe belecsöppen, annak az aranyhaltól sem kell kérni semmit.

Nem akarok elkeseríteni senkit ,de abba a 20 milliárdos költségvetésben van ilyen tétel jó néhány,bár ennek a fele már fedezetlen adósság.A" felébe"aPetró biztos beleköt, de mostmár mindegy.Úúgy látom, hogy a Fidesz kifarol a Meggyes mögül és ezt látja ő is .Valószinű, hogy nem is indul.Majd Megkínálják valami zsíros állással valamelyik alpolgit meg inditjákhelyette. Előtte még a Titmannal összeeresztik, hogy neve legyen a gyereknek ,de ez már csak játék a betűkkel.

Most pedig a magtár söprése folyik .Belekezdeni mindenbe, hogy már ne érje meg leállítani. MSZP -ésötlet ,de bevállik.Aki átveszi a várost annak meg "térdre imához" Apropó átveszi .Ebben a városban 10 éve nem volt tisztességes átadás -átvétel ,leltár stb....Tolták az ügyeket ide- oda könyvelték ide- oda, jegyzők jöttek ,mentek.Vajon ,hogy lesz átadva a város ,bemondásos alapon, mint az ulti?Olyan amnéziás lesz itt mindenki 2010-ben, hogy a nevére sem fog emlékezni senki.

Nem irigylem a következő vezetést ,talán az sem véletle,n hogy nem igazán van más alternatíva, így könnyen lehet ,hogy hasonló kabátot húzunk magunkra .

2008. 12. 02. 9:06

Kedves logice Önnek teljesen igaza van, minden úgy lesz ahogy leírta, sőt lehet, hogy még úgyabbul!!

De ezek nem az Én ötleteim, és nem is az Öné.

Önök is pontosan tudják, amit az önkormányzatunk elkölt azt az esztergomi lakosoknak kell kifizetni, és itt bizony költenek, és be is fogják szedni!!

A mi lázadásunk meg már kb. csak annyi, mint a halottnak a szemfedél.

Sajnálom, de elkéstünk.

Nem is értem ezt a felháborodást, hiszen ezeket a polgármesterünk a legutolsó testületi ülésen szinte szó szerint el is mondta, csak Önök nem figyeltek eléggé.

Vagy egyszerűen csak nem akarják elhinni, mi következik ez után.

De azt azért ne gondolja, hogy a parkoló bevételeket átvezetik valamiféle könyvelésen, amit aztán az APEH eredményesen vizsgálhatna.

Maradok tisztelettel!

2008. 12. 02. 8:52

Kedves percjelző Önnek tökéletesen igaza van, hogy az ilyen beruházásokat nem 5 éves megtérülésre tervezik!

De nem is ígéri egyetlen polgármester sem azt a lakosságnak, hogy 5 év alatt megtérül.

De olyat se csinál egyetlen önkormányzat sem, hogy a szabad felhasználású éves bevételéhez képest a 10 - 12 x-es adóssággal terheli meg a város büdzséjét.

A garázst pedig 5 éven belül ki kell fizetni, aminek pedig be kell folyni, és be is fogják szedni!!

Mert már nincs más lehetőség, különben csődbe megy a város.

Az pedig biztos nem egy jó megoldás, hogy a garázs üresen áll a lakosság meg nem tud bemenni a belvárosba, miközben fizetjük a részleteket.

Persze lehet ezért rám haragudni, mert felvázolom mit lehet, és mit fognak tenni írhatnék én bármit, de akkor is ez fog történni, és ezt a "hadi állapotot" nem én hoztam létre.

Csak az a baj, hogy a lakosság nagyon lassan ébredezik, megint csak futunk az események után.

2008. 12. 02. 8:33

Kedves belvárosi: megvallom sokkal nagyobb ellenállásra számítottam az Önök részéről.

De Ön nem az én, hanem a saját logikáját követte amikor azt írta, javaslom

"hogy Esztergom egész teületén mindenki aki közterületen parkol az autójával váltsa meg a közterület használati jogát, de kivétel nélkül, ami pedig ne legyen kevesebb mint a garázs bérlet, így aztán senkinek az érdeke, joga nem sérül, de nem is jut előnyhöz, és mindenki meg lehet elégedve (vagy nem)"

Hát nem bizony, először is az a tény, hogy a belvárosban annyi parkolási lehetőség van amennyi van.

Ez azonban nem jelenti azt a jogos igényt az ottlakók részéről, hogy az egészet megszállva tartsák, és ott tárolják az autóikat, kiszorítva ezzel a város lakosságát a városközpontból, mikor pedig a hivatalok az intézmények, az üzletek is ott vannak, ez a jelenlegi állapot sérti a jelentős többség jogos érdekét, az ottlakó kisebbséget pedig jogtlan előnyhöz juttatja.

Mert a belvárosi közterületi parkolóhelyeket az egész lakosság pénzéből hoztuk létre.

Ezen kívűl a város lakosságának magyobbik része saját telken, saját garázsban tárolja az autóját, ami után még adót is fizet, sőt az oda vezető utat is saját erőből építi, és tartja karban.

De nem akarom részletezni mi a különbség a tárolás, és a parkolás között, kb. annyi mint a Gizike, meg a gőzeke között, a kettő csak az Ön logikájával keverhető össze.

2008. 12. 01. 22:50

:-))))))))) "Annak a csóró Párkánynak biztos nem volt pénze méregdrága parkolóórákra."

Volt! Fel is szerelték! Aztán az alkotmánybíróságuk kimondta, hogy ha valaki megáll egy parkolónak kijelölt területen, azért még nem lehet pénzt kérni! Ha nincs szolgáltatás, nincs fizetési kötelezettség sem. Parkolóórák el! :-))) Nem folytatom, mert még osszehasonlósdit fogok játszani! :-((

2008. 12. 01. 22:04

Gondolom ezen a sok jó ötleten mindenki a saját szabadidejében naphosszat agyal .Én is agyalok azon hogy egy soha nem látott gazdagságban tobzódó városban vajon miért vezették be a parkolási díjat? Annak a csóró Párkánynak biztos nem volt pénze méregdrága parkolóórákra.A komcsi idióta Dorognak meg nem volt pénze mélygarázsokra.Hova nem vezet a mérhetetlen gazdagság.

.Tudjuk hogy a parkolás nem nagy biznisz Nem hoz annyit mint amennyibe a beszedés keröl.Én azért szivesen látnék erröl egy APEH átvilágítást.Nem lehet hogy csak a városnak nincs ezen haszna?A nagy lóvé abban lesz ha megépülnek a mélygarázsok és megjelennek városszerte a megálni tilos táblák .Ha még mindig nem lesz tele majd így-úgy a város dotálja .

Ingyenes hétvége meg ilyesmi,aztán mehet bele a közpénz rogyásig .Miért olyan ismerős ez?

2008. 12. 01. 20:52

Azért nincs parkoló, mert ennek következtében a környékbeli lakók a közterületen tárolják az autóikat, ingyen egész évben, aki meg szeretne megállni fél órára annak meg nem jut hely, tehát egyetlen ott tárolt autó 10-15 parkolni szándékozó autóstól veszi el a helyet.

Aki pedig a belvárosban továbbra is a közterületen akarja tárolni az autóját váltsa meg a közterület használati jogát, de kivétel nélkül, ami pedig ne legyen kevesebb mint a garázsbérlet, így aztán senkinek az érdeke, joga nem sérül de nem is jut előnyhöz, és mindeki meg lehet elégedve.

(Gondolom, hogy ez a két bekezdés összetartozik, hiszen az egyik a probléma a másik a megoldás.)

Akkor fókusz igazság keresésének furcsa logikáját követve javaslom:

hogy Esztergom egész területén, mindenki, aki közterületen parkol az autójával váltsa meg a közterület használati jogát, de kivétel nélkül, ami pedig ne legyen kevesebb mint a garázsbérlet, így aztán senkinek az érdeke, joga nem sérül de nem is jut előnyhöz, és mindeki meg lehet elégedve. (vagy nem.)

2008. 12. 01. 12:27

Sok dologgal egyetértek, amit leírsz, de van egy mondat amit nem igazán értek.

"A mélygarázsok díját pedig úgy kell megállapítani, hogy egyrészt 5 év alatt megtérüljön a befektetés, másrész olcsóbb legyen mint a közterületi parkolás," Erre kíváncsi vagyok hogyan! Én csak egy módszert tudnék erre elképzelni, mármint hogy olcsóbb legyen mint a köztéri parkolás, ha drasztikusan felemelik a köztéri parkolás árát, ami így is magas. Budapest, Hegedűs Gy. utca, 115Ft egy órára a parkolási díj. Aztán ha napi 100 %-os kihasználtságot veszel figyelembe minden napra, úgy sem jön ki öt év alatt a beruházási pénz, de az ilyen beruházásokat nem is öt év megtérülésre terveznek.

2008. 12. 01. 9:43

Mélygarázs, parkoló áttekintés.

Csak röviden. Az esztergomi belvárosban nem azért kevés a parkoló, mert szednek, vagy nem szednek parkoló díjat, hanem azért, mert a koncepció nélküli városfejlesztés fölzabálta az összes lehetőséget ami volt, ami még megvan azt meg a mostani városfejlesztés tünteti el.

Menjünk vissza 1963-64-ig, nos akkor történt a Buszpályaudvar áthelyezése a Lőrincz utcából a Simor János utcába IDEIGLENESEN elfoglalva ezzel a belváros legszélesebb utcáját.

Körülbelül ezidőtájt történt a piac áthelyezése is a Simor János utcába, szintén IDEIGLENESEN.

És megkezdődött a Tavasz, a Hordó, a Csemege, a cukrászüzem helyére a mai OTP a Bank és a Pöttyös Teret körülvevő házak építése, amik eredendően lábas házaknak lettek tervezve ami annyit jelent, hogy a földszinten nincs beépítve és az egész terület az ott lakók parkolója lenne, úgy ahogy ez az Aradi Vértanúk Terénél még megvan.

Csak ezeket az akkori korrupció elvitte, lett Pizzéria, Sörakadémia, meg egyéb butikok.

Aztán a még meglévő területre felépítették a Bástya Áruházat az akkori okoskák, de akkor még megvolt a Fürdő Szálló parkolója, és oda építették a Pártházat.

Csak mire felépült megszűnt az MKP, és lett Szabadidő Központ (Zöld Ház).

Amit most lebontanak, és gyorsan be is építenek, - ha lesz rá pénz - a mostani okoskák.

Mert útjában van a gigantomániának.

Azért nincs parkoló, mert ennek következtében a környékbeli lakók a közterületen tárolják az autóikat, ingyen egész évben, aki meg szeretne megállni fél órára annak meg nem jut hely, tehát egyetlen ott tárolt autó 10-15 parkolni szándékozó autóstól veszi el a helyet.

De szerencsére már van lehetőség mert az autót a mélygarázsban kell tárolni, - már csak az állagmegőrzés miatt is - , egész évben, ott fizesse ki a tárolás költségeit, ha meg kijön onnan fizessen parkoló díjat, úgy mint az összes többi esztergomi, és nem esztergomi aki ott parkol.

A mélygarázsok díját pedig úgy kell megállapítani, hogy egyrészt 5 év alatt megtérüljön a befektetés, másrész olcsóbb legyen mint a közterületi parkolás, és akkor mindenkinek lesz helye (akinek lesz pénze), akinek meg nem lesz az meg javítja a tömegközlekedés mutatóit.

Aki pedig a belvárosban továbbra is a közterületen akarja tárolni az autóját váltsa meg a közterület használati jogát, de kivétel nélkül, ami pedig ne legyen kevesebb mint a garázsbérlet, így aztán senkinek az érdeke, joga nem sérül de nem is jut előnyhöz, és mindeki meg lehet elégedve.

A Kun Béla lakótelepet (a Bánomit) pedig úgy tervezték, hogy minden ház alatt garázsok lesznek, csak az akkori tanácsi dolgozók a garázsnak épített helyiségeket szétosztották egymás között, és a rokonoknak 100-150 ezer forintért, és pár év múlva eladták 1-1,5 millióért, ott meg ezért nincs parkolási lehetőség.

Csak a történeti hűség kedvéért!!

Törölt felhasználó #43

2008. 11. 30. 17:27

Nagy divat az újrahasznosítás, mindenképpen dicséretes cselekedet.

A város is újrahasznosította a mélygarázsavatón a Schengeni határnyitásról megmaradt bögréket.

Bevallom, első blikkre még el is csodálkoztam: ohh, "NYITVA" feliratú bögre a mélygarázsmegnyitóra. Aztán közelebbről is megnéztem :)

2008. 11. 30. 14:37

Építsenek a mélygarázs tetejére egy parkolót. (nem fedettet) A bejárat és a Kis-Duna közötti részen lesz valami? Nehéz lenne összekotorni a földet és egy aszfaltcsíkot rakni a tetejére, hogy le lehessen menni a zeneiskolához?

2008. 11. 29. 21:08

A legtöbb közgazdasági szakember így látja: 2007-ben vált először érezhetővé a világot átfogó piacokon, hogy a realitásoktól elszakadt ingatlanárak tovább nem tarthatók.

Hídlap 2008. november 29.

2008. 10. 29. 14:49

Valami őrült kitalálta, hogy épít egy szállodát valakinek, de még nem tudja, hogy kinek? Viszont ha nem talál vevőt, akkor a város megveszi az egyébként eladhatatlan mélygarázst, terveket, meg mitudoménmit ? Ez most komoly vagy csak egy nagyon hülye vicc?

2008. 10. 29. 13:59

És különben is akkora az ellenállás a Szeretgom részéről szálloda ügyben ,hogy úgy döntöttek nem építik meg .Nekik egyébként csak a mély garázs kellett,a szállodát csak úgy ajándéknak gondolták.És tessék ,már megint az ellenzék tehet mindenről.Ebben a városban már egy nyamvadt szállodát se lehet építeni ,mert a szoci ,lib,bolsi ,komcsi,ellenzék mindent megakadályoz .Már alig lehet a várost vezetni (félre)

Törölt felhasználó #43

2008. 09. 04. 19:52

Szegény dr. Marosi valószínűleg összekeverte az időpontokat ! Nehéz lehet ennyi perben mindig naprakészen nyilatkozni. Ha nem, akkor az jut eszembe amit nagyanyám szokott volt mondani. A hazug embert hamarabb utolérik, mint a sánta kuytát.

Törölt felhasználó #43

2008. 09. 04. 13:21

Érdekes irányba kanyarodik a mélygarázsok ügye. Egy, a birtokunkba került bírósági jegyzőkönyvben dr. Marosi György ( aki 2006. szeptember 25. óta látja el a jegyzői feladatokat Esztergomban) a következőket vallotta meghallgatása során:

„A parkolóhelyek bérletére vonatkozóan több önkormányzati testületi határozat is született. Az első 2007. április 20. napján, ekkor határozta el az önkormányzat, hogy majd bérleti szerződést köt a Prímás szigeten létesítendő 257 db parkolóhelyre.

2007. október 30-án és 2008. március 13-án ez az önkormányzati határozat pontosításra került, ugyanis változott a terület mérete, és több parkoló, 325 parkoló kialakítására nyílt lehetőség. Ezen pontosítások át lettek vezetve a korábbi önkormányzati határozaton, azaz továbbra is bérleti szerződés megkötéséről szólt, és arról, hogy hány parkolóhelyet bérel az önkormányzat.

Bérleti díjról egyik határozat sem szól, a leendő bérleti díjat nem rögzíti, azonban azonban az 1,92 milliárd forintos díj ismert volt, ugyanis az építtető ezzel az ajánlattal fordult az önkormányzathoz, arra vonatkozóan, hogy 1,92 milliárd lenne a bérleti díj. Ezt az ajánlatot tehát a képviselők, mielőtt döntöttek volna a vételről vagy a bérbevételről, megismerték.”

A kiemelés tőlem származik.

A testületi ülés 2008. április 30-án volt, ekkor született meg a 321/2008. számú határozat, amely tartalmazta az 1,4 milliárd forintos vételárat és a bérlet esetére vonatkozó 1,92 milliárdos bérleti díjat.

Végezetül csak egy mondatot idéznék Meggyes Tamás Parkolásból politika című, a Hídlap 2008. május 24-én megjelent számában olvasható „fizetett hirdetéséből”:

Olyanok tagadják most, hogy a garázsépület megvásárlása jó döntés, akik a kedvezőtlenebb feltételekkel történő bérbevételre többször igennel szavaztak.

Talán az „ismeretlen feltételekkel történő bérbevétel” kitétel szerencsésebb lett volna...

Szerintem.

2008. 08. 13. 15:38

A Parlament előtti térről szól, de azért érdemes a sorok közt olvasni:

- Ha levonjuk az 1 milliárd Ft felszíni munkát, akkor marad 2,5 ...

- a bombabiztos és bonyolult beléptetés miatt kerül 4-5 millába 1 parkoló...


- nálunk is ilyen lesz ?

Magyarország legjobban védett mélygarázsa épül meg a Kossuth tér alatt, a Parlament közelében. A falakat olyan erősre építik, hogy még egy robbanóanyaggal teli teherautó levegőbe repülését is kibírják majd. Az autókat szigorú biztonsági beléptető rendszeren keresztül engedik majd a garázsba; a járművet teljesen átvilágítják, többek között azt is ellenőrizve, hogy van-e benne radioaktív anyag - derül ki az építkezés most elkészült hatástanulmányából. ....A tér felszíne alatt épülő mélygarázs és parlamenti látogatóközpont megépítését a Parking végzi, egyedi banki hitelkonstrukciót igénybe véve. A tér teljes rendezése 3,5 milliárd forintba kerül, ebből a felszín parkosítása, a látványtavak kialakítása, valamint a díszkerítés kiépítése összességében egymilliárd forintot emészt fel. A munkákat a Parking Kft. végezteti. Maga a mélygarázs a hasonló beruházásokhoz képest drágábban épül - egy parkolóhely kiépítése a jelenlegi becslések szerint 4-5 millió forintba kerül - a fokozott biztonsági követelmények és a bonyolult beléptető- rendszer miatt.

....A garázs kivitelezési munkálatai 14-16 hónapig tartanak....

...A mélygarázs, mint üzleti vállalkozás egyébként akkor is rentábilis volna, ha az Országgyűlés Hivatal mégsem bérelne ott parkolóhelyeket. Felmérések szerint ugyanis a belvárosi forgalom harmada jelenleg is várakozóhelyeket keresve köröz az V. kerület mellékutcáiban....

...Az eredeti elképzelések szerint a felszín alatt 399 gépkocsinak, 27 motorkerékpárnak és 11 mozgássérült parkolónak volna hely, egy várakozóhely kialakítása a megvalósíthatósági tanulmány szerint négy-ötmillió forintba kerül....

nol.hu

www.origo.hu

www.rtlhirek.hu

www.fn.hu