Városi mélygarázsok

Városi mélygarázsok

2008. 05. 05. 16:33

Az egominfo.hu értesülései szerint 325 darab parkolóhelyet vásárol 1,68 milliárd forintért a város a magánerős beruházásként épülő prímás szigeti szálloda alatt épülő mélygarázsban.

A 2008. augusztusára elkészülő mélygarázsok árát öt egyenlő részletben, öt év alatt fizeti ki Esztergom. Az első részletet, 336 millió forintot, a szerződés aláírását követő öt napon belül.

Az előkészítő tanulmány az üzemeltetési bevételt – a közlekedést alátámasztó tervfejezet (80%-os parkoló kihasználtság tervezetével ellentétben – 60%-os kihasználtsággal, azaz napi 6 óra fizetett idővel kalkulálja parkolóhelyenként. Havi átlag 25 napot feltételezve, a minimum óradíj küszöbbel számolva az adott konstrukció már önfinanszírozó.” (2008. március 13-i ülés előterjesztése.)

Ezekkel a paraméterekkel, és 220 Ft/óra díjjalszámolva, levonva belőle a havi, kb. 3 milliós üzemeltetési költséget, 1 hónapban a 325 parkoló 7 725 000 forint Ft bevételt fog hozni. Ez egy évben 92 700. 000 forint bevételt jelent.

Az egominfó kommentárja szerint a befektetés a beruházásra felvett hitelek kamattételeit is beszámítva 28 év múlva fog megtérülni, ezután fog csak nyereséget termelni, leszámítva az állagmegőrzésre fordítandó összegeket.

Forrás: egominfo.hu

2009. 04. 01. 15:05

Ezekkel a paraméterekkel, és 220 Ft/óra díjjalszámolva, levonva belőle a havi, kb. 3 milliós üzemeltetési költséget, 1 hónapban a 325 parkoló 7 725 000 forint Ft bevételt fog hozni. Ez egy évben 92 700. 000 forint bevételt jelent.

Havi 10 milliós bevételre számítottak...

gömbicica

2008. 12. 14. 19:22

Kiváncsiságtól hajtva elnéztünk a garázshoz. 1. citroen jumper- személy,teher (kis puttonyos, 6 személyes, nem rendes teherautó).- kocsinkkal nem tudtunk lemenni, mert bejelzett a lánc. Mondjuk magassági jelzést szivesen vettem volna a parkolóház bejáratánál, vagy a lehajtónál, ne csak a lánc jelezzen!!

Az első szinten volt pár autó, a legalsón semmi, csak pár fiatal gördeszkázott. Legalább nekik is van hol szórakozni.

Müszaki ellenőrzést nem végeztünk, első nézésre nyugatosodott kissé a város. A mellékhelyiségek szépek, tiszták, pedig használva volt, mert elég sok kéztörlőpapir volt már kidobva. Remélhetőleg ez mindig igy marad. Sem barbárkodás, csapletörés, papirellopás, grafitizés nem lesz. Jó lenne, ha valami emberi, akkor az is maradjon.

A tócsák talán a tüzoltórendszer csöpögéséből jöhettek össze.

2008. 12. 12. 9:49

"hogy mindenki egyenlő eséllyel induljon a harcban" És mi van azokkal a városlakókkal akik nem harcolni hanem csak normélis áron éllempolgári jogon parkolni szeretnének?

Úgy gondolom hogy a megjelenés lehetősége az írott és elektrónikus sajtóban mondanivaló nélkül kevés.Tudok erre példát akár a Hidlapban az iwiw-en de a Szeretgomon is. Van aki nem azért olvas mert nem tud elaludni.Persze ha van lehetőség lehet élni vele csak a szándék jobbító legyen , mert az ellenkezőjére is tudok számtalan példát.

2008. 12. 12. 8:46

Pontosítok.

"Esztergomban pedig egyes közterületek fenntartása biztosan nem közpénzből történik (lakótelepek körüli zöld területek stb.)"

Ez így van, sőt az egész város területén a telektulajdonos köteles a telek határától a közterületet 8 méteres sávban tisztán, karban tartani.

De Én a belvárosi parkolókról beszéltem.

Természetesen lehetne még tovább ragozni.

"mozgássérültek. Mond azt hogy igazságtalan"

Nem mondom.

Igazad van.

De azt írtam "a fizetőparkolási rendszer azt a célt szolgálja, hogy mindenki egyenlő eséllyel induljon a "harcban""

De a mozgássérültek mivel Ők hátrányos helyzetűek így az egyenlő esély csak a pozitív diszkliminációval teremthető meg.

Ami egyébként független attól, hogy belvárosi, vagy nem, és Én ennek a két csoportnak az összehasonlításáról írtam.

Egyébiránt a többivel egyetértek.

2008. 12. 12. 8:28

Kedves todo!

Köszönöm a hozzájárulását miszerint:

"Természetesen jogodban áll ott és akkor, amikor arra lehetőséget kapsz, szélesebb körben leírni véleményedet".

De nem tudom miért gondolja, hogy valakitől lehetőséget kellene kapnom, vagy kérnem.

Van aki tátott szájjal várja a lehetőséget, hogy valakitől megkapja.

Én "megteremtettem" annak feltételeit, hogy vállalkozásomban immár nem csak lehetőségem, de több éve jogom is van, újságot, folyóiratot, és könyvet is kiadni.

Ennyiben különbözünk egymástól.

De annyiban egyformák vagyunk, hogy mindezekhez Önnek is lenne joga.

Ami természetesen nincs ingyen.

Úgyhogy "köszönöm szépen"-ért ezt a lehetőséget valószínű Ön sem fogja megkapni.

2008. 12. 11. 20:30

Egy érdekes mondatra szeretném a figyelmeteket felhívni:

„Parkolóhelyek megváltására kötelezik azokat az új építésű lakástulajdonosokat, akik a lakáshoz tartozó garázst nem vásárolják meg”

Vajon milyen új építésű lakásokra vonatkozik ez a rendelet? Mennyi a megváltás díja? Nem vagyok jogász, de szerintem ez gyenge lábakon áll

„A parkolóhelyek megváltását nem is olyan rég emeltük fel 150-ről 800 ezer forintra.” ( Horváth Mihály Szertegom off line)

A kettő között, gondolom semmi összefüggés.

Törölt felhasználó #43
Törölt felhasználó #43

2008. 12. 11. 13:19

Amúgy a födém szigetelése kátránypapírral még nagyban folyik.

Ugyan úgy ahogy valamiféle rozsdás lé is folyik, a lejáró fehér falán az ablak alól... pl ezen a képen a sarokban.

Törölt felhasználó #43

2008. 12. 11. 13:05

Információim szerint tegnap egy jegyzőkönyvet vettek fel a mélygarázsban, ugyanis a felső szinten parkoló egyik autóra a plafon egyik repedéséből cementes víz folyt, ami a fényezésre nem igazán volt jó hatással...

2008. 12. 11. 12:32

„Természetesen tisztában vagyok azzal, hogy Cserép és Bejó ha akar kimodelálhat a szeretgomról, de akkor is leírom, igaz sokkal bővebben és nem ez a húszegynéhány ember fogja elolvasni hanem az egész város.”

Természetesen jogodban áll ott és akkor, amikor arra lehetőséget kapsz, szélesebb körben leírni a véleményedet, de ha lehetséges publikáld a lakás árakkal kapcsolatos számításaid, ha megoldható egy összehasonlító számítással 200.000 Ft kontra 240.000 Ft. Pontosabban, publikálhatnád azt is, hogy az önkormányzat a tervbe vett lakásvásárlásaival mennyi pénzt takaríthatna meg a városnak, az általad reálisan kalkulált 200.000 Ft/m2 áron. Köszönjük.

2008. 12. 11. 10:01

A közterület azért közterület, hogy mindenki egyformán jogosult annak használatára, és a fenntartása közpénzből történik

Nem mindenki jogosult egyformán a használatára: például a mozgássérültek más feltételekkel használhatják, vagy a megkülönböztetett jelzést használó járművekre is más szabályok vonatkoznak. Esztergomban pedig egyes közterületek fenntartása biztosan nem közpénzből történik (lakótelepek körüli zöld területek, stb).

Először is ha valakinek állandó ingyenes használati joga van valamire az nem ideiglenes.

Egy parkolóbérlet nem állandó ingyenes használat. Egyrészt nem ingyenes, másrészt nem állandó (én pl. minden esete más és más parkolóhelyre tudok megállni).

Bármely csoportnak a pozitív vagy negatív diszkriminációja ezen esetben igazságtalan.

Mégegyszer: mozgássérültek. Mondd azt, hogy igazságtalan.

Hanem az hogy a túlközpontosított városszerkezetet megbontsuk, hivatalokat, intézményeket áthellyezzük

Én is ezt írtam.

2008. 12. 11. 8:50

Kedves Mindenki!

A belvárosi lakásokhoz nem tartozik semekkora közterület, annak használati jogát nem lehet a lakásokkal adni-venni (mint egy lakástartozékként).

A közterület azért közterület, hogy mindenki egyformán jogosult annak használatára, és a fenntartása közpénzből történik.

"a fizetőparkolási rendszer egyik célja, hogy a helyben lakókat előnyhöz juttassa a parkolók ideiglenes birtoklásáért folytatott "harcban""

Először is ha valakinek állandó ingyenes használati joga van valamire az nem ideiglenes.

Másodszor, a fizetős parkolási rendszer azt a célt szolgálja, hogy mindenki egyenlő eséllyel induljon a "harcban".

Bármely csoportnak a pozitív vagy negatív diszkriminációja ezen esetben igazságtalan.

Hiszen ahol ingyenes a parkolás ott a belvárosiak is ingyen parkolhatnak.

Azt a területet, amit használ a lakóparkokban és a külvárosban is meg kell vásárolni, akár szüksége van rá akár nincs, mert a kertes házak ára is két részből áll.

Minimum 700 m2 telek = 7.000.000 Ft az arra felépíthető lakás max 140 m2 = 2 lakás X 200.000/m2 = 28.000.000 + 7.000.000 = 35.000.000/2 = 17.500.000 Ft ennyibe kerül minimálisan egy vevőnek, amiből a lakás csak 14. 000.000 Ft ráadásul a 350 m2-ert nem közpénzből tartják rendben, tehát a belvárosi lakóknak ha van gépkocsijuk, az állandóan használt terület használati jogát meg kell váltani.

Ha pedig a tárolásra van garázsbérlete akkor már csak a parkolásért kell fizetnie annyit mint bárki másnak, ez így igazságos.

Ami egyébként egybeesik a vonatkozó építési rendeletekkel is.

A belvárosban pedig valóban nem kell "mászkálni" sem az ott lakóknak, se másnak de sétálni, járkálni, korzózni azért lehet addig míg a kijárási tilalmat el nem rendelik.

Arról viszont valóban lehet beszélni, hogy a tendenciózusan hibás városfejlesztés eredményét hogyan lehetne utólag korrigálni?

Természetesen nem az a megoldás, hogy a belvárosiakat, vagy a külvárosiakat leszoktassuk az autózásról.

Hanem az hogy a túlközpontosított városszerkezetet megbontsuk, hivatalokat, intézményeket áthellyezzük a parkolási lehetőségeket pedig bővítsük, külszíni parkolókkal.

A buszpályaudvar áthelyezése már megoldódni látszik a jelenlegi piac helyett pedig vásárcsarnokot kell létesíteni a kor követelményeinek megfelelően - természetesen nem a város közepén - a mélygarázs helyett.

Így lehet a kereslet-kínálat törvényeinek megfelelően az egyensúlyt kialakítani a többség megelégedésére jelentős sérelem nélkül.

Remélem, hogy az általunk megválasztott képviselők hasonló elveket fognak képviselni a testületben.

Természetesen tisztában vagyok azzal, hogy Cserép és Bejó ha akar kimodelálhat a szeretgomról, de akkor is leírom, igaz sokkal bővebben és nem ez a húszegynéhány ember fogja elolvasni hanem az egész város.

Számomra felháborító, az a stílus és irány amit egyesek saját érdekükben képviselnek.

A kisnyugdíjasokra meg az elesettekre pedig ne hivatkozzunk, mert azok mindehol vannak.

Törölt felhasználó #43

2008. 12. 10. 19:19

Amúgy reped is...

Nem a legjobb kép, de a "középső" szinten megtalálható...

Törölt felhasználó #43

2008. 12. 10. 19:13

Javasolnám én is a mélygarázsokat ! Mit szól egy műszaki szakember a videófelvételekhez ? Csak nem új élményfürdő készült el suttyomban ? Baj lenne a viíznyeréssel ? Félretéve a viccet, ha valóban onnan jön a víz ahonnan nem kellene, magánerős beruházás esetén amíg nem tisztázom az okát, biztosan egy fillért sem fizetnék a kivitelezőnek. ! Pereljen be !

2008. 12. 10. 17:54

De így név, és cím nélkül kicsit bohókás.

Még egyszer szeretném megkérdezni, hol találom meg a portálon az Ön becses nevét? A címem mire kell? A PIN kódomra is igényt tart?

Megtenné, hogy idézi tőlem, amikor utasítgattam? Ön most se csinál mást.

Látja, mondom én, Önnek szövegértési gondjai vannak. Ez egy kérés, ráadásul udvariasan megfogalmazva. Gy. K.: erre utalhat a szóvégén található kérdőjel is. Ez lenne pl egy utasítás: Azonnal mondja meg mikor utasítgattam!

Mert szerintem Önnek fogalma sincs arról, hol helyezkedik el a világban

Az lehet ,de az megnyugtató, hogy Önnek legalább van saját magáról és rólam is:

nagyon elfoglalt ember vagyok

nagy hangú öntelt, túlbuzgó multinacionális cég alkalmazottakra

Önről, az erről a portálról kitiltott Pataki István jut eszembe, Ő volt kb. ezen a szinten. Vele sem volt érdemes vitatkozni, Önnel sem, hiszen a vitához elengedhetetlen, legalább egy minimális szellemi muníció.

2008. 12. 10. 13:01

Én az ingyenességet kifogásoltam amire többen is mint kívánalomra utaltak, tehát itt nincs köztünk ellentmondás.

A fizetős parkolási rendszerek egyik célja, hogy a helyben lakókat előnyökhöz juttassa a parkolók ideiglenes birtoklásáért folytatott "harcban".

Kérdés azonban, hogy ez mire elég, mert Én például reggel 8-kor amikor a bankok és a hivatalok nyitnak már sehol sem tudok megállni a belvárosban.

Ebből én azt valószinűsítem, hogy reggel 8-kor már a belvárosi üzletek, irodák, közintézmények autóval munkába járó dolgozói állnak ezeken a helyeken. A helyzet javítása érdekében egy komplex megoldási lehetőséget látok, aminek csak egy része a mélygarázsok építése.

  • Minél több embert leszoktatni a belvárosban parkolásról, a belvárosba autóval mászkálásról. Ennek első lépéseként meg lehetne szüntetni az éves bérlet vásárlásának lehetőségét, pontosabban csak a helyben lakók vehetnének ilyet - a csak itt dolgozók, itt telephellyel rendelkező vállalkozások nem. Így ők fizetnének minden egyes a belvárosban parkolt percért, vagy máshogy oldanák meg a parkolást. Esetleg egyes vállalkozások keresnének a parkoló övezeten kívüli telephelyet.
  • Alternatív közlekedési megoldások erősítése. Épüljenek kerékpárutak, adjanak adókedvezményt azon irodáknak, vállalkozásoknak akik lehetővé teszik a zuhanyzást/átöltözést (és ezzel együtt a kerékpáros munkábajárást) a dolgozóiknak. A tömegközlekedés megszervezésével adjunk hatékony és működő alternatívát a külvárosi városrészek lakóinak a munkába és hivatalbajárásra.
  • Egyes közintézmények, hivatalok átköltöztetése más, rendezettebb parkolási lehetőséggel rendelkező városrészekbe (pl. más városban is működik okmányiroda bevásárlóközpontban, hipermarketben).

Egyéb ötlet?

2008. 12. 10. 12:46

Kedves todo!

Fókuszáljunk!

Meggyes Tamás lakásvásárlásával kapcsolatban már leírtam a véleményem, ismétlem

Polgármesterünk csak azt teszi amit eddig, tökélyre fejleszti az újkori feudalizmust.

Kvázi feudumként kezeli a város vagyonát, vajon a "Fidesz" frakció támogatásával ezt is megteheti?

Az Erzsébet házi mélygarázs vásárlásról pedig az a véleményem, egyrészt


- mit fognak akkor az új lakásvásárlóknak eladni, másrészt
- minek van erre szüksége a városnak, ha pedig
- szükség van akkor miből fogjuk kifizetni?

És bizony aggódom az esztergomi kiskorúak jövőjéért, sőt még a meg nem születettekért is, mert ezt is Ők fogják kifizetni.

2008. 12. 10. 12:28

Kedves Cserép!

"Ebben a gondolatmenetben csak két hiba van."

"nem ingyen foglalják el (van éves díja a matricának is)"

Én az ingyenességet kifogásoltam amire többen is mint kívánalomra utaltak, tehát itt nincs köztünk ellentmondás.

A kérdés legfeljebb az ár lehet.

"nem az összes parkolóhelyet"

Elfogadom azt a tényállítást, hogy hajnali 3-kor a városban bárhol lehet parkolni.

Kérdés azonban, hogy ez mire elég, mert Én például reggel 8-kor amikor a bankok és a hivatalok nyitnak már sehol sem tudok megállni a belvárosban.

És sokadmagammal körözök körbe-körbe.

Míg valahol egy távoli utcában le tudok parkolni, pedig nekem is éves bérletem van az egész városra szóló.

Úgyhogy ez a kérdés szerintem nincs megoldva.

De Én azt gondolom, hogy a megoldáson kellen gondolkodnunk, és nem egymásnak ugrani.

Keresni kellene annak módját, hogy a városban több külszíni parkoló létesüljön.

Törölt felhasználó #43

2008. 12. 10. 11:21

Javasolnám, hogy beszéljünk a mélygarázsokról.

A felette "épülő" szállodán ma kb. 8 ember dolgozott serényen.

A mélyben viszont fura dolgok vannak.

Pl. Szükségesek vajon ezek a pocsolyák oda? A legalsó szinten készült ez a két video.

2008. 12. 10. 11:16

Mérőszám?

Akincilar "a mindenséghez mérd magad."

Nézzük csak, hol szerepelt ez a mérőszámosdi:

akincilar írta:

Mondja már el, hogy ki beszélt Önnel itt tiszteletlenül? Mi lenne a Ön irányában való tisztelet kifejezésének a megfelelő módja? Esetleg a Nagyságos Méltóságos Nemes és Nemzetes megfelelő lenne? Honnan ez a nagy magasság, hogy így leszól mindenkit? Miből gondolja, hogy Ön bármivel is több itt mint bárki más? Mi az a mérőszám ami alapján Önmagát ilyen magasra emelte?

A feltett kérdéseimre adott válaszából Ön a világmindenséghez mérten helyezte magát ilyen magasra? ÓÓÓh szépen vagyunk! Elnézést kérek! A tisztelet kifejezésére az Ön irányában a Nagyságos Méltóságos Nemes és Nemzetes édes kevés! Kérem bocsásson meg, hogy tudatlan voltam!!!

Önök itt csak fröcsögnek.

Bizony ám ! Mondunk is egy másnak olyanokat, hogy válaszra se méltatlak, mert nem tisztelsz, vagy olyat, hogy : bizonyítsd be, hogy komoly ember vagy, akkor majd válaszolok, meg olyat, hogy ilyen nagy hangú öntelt, túlbuzgó multinacionális cég alkalmazottak.

A témához visszatérve a belvárosban lakók ne vegyenek autót? Az ő adóforintjaik kevesebbet érnek ( még ha azt multicégnél szerezték is ) mint azoké akik a város más részein laknak? Mert ha jól tudom, a belvároson kívül található parkolókat( akár fizetős, akár nem) is ugyan abból a pénzből tartják fenn.

2008. 12. 10. 10:56

Egy idézet Öntől, kedves Fókusz:. „Érdemes emberek, érdemi kérdésére mindig érdemi választ adok, de Önök itt csak fröcsögnek.” Ez a fórum legjobb tudomásom szerint nem azzal a céllal jött létre, hogy itt bárki is az Ön szavaival élve fröcsögjön avagy fröcsögtessen, pontosabban fröcsögést provokáljon. Tehát fókuszáljunk ehelyett inkább a lényegre ! Pl. itt a holnapi testületi ülés. Feltettem a 32. napirendi ponttal kapcsolatosan egy kérdést. „Megint vásárolnak ? Lakás mellé garázs ? 32. Döntés az Esztergom, Kossuth L. u. 14-16-18. sz. alatti Erzsébet Házban kialakításra kerülő mélygarázsok megvásárlásáról (az előterjesztést külön postázzuk) Előterjesztő: Meggyes Tamás polgármester” Erről mi az Ön véleménye? Vagy van esetleg a többi napirendi pont között olyan amit Ön semmilyen körülmények között nem szavazna meg mert aggódik pl. a városban élő kiskorúak jövőjéért ?