Rájár a rúd a megyei gimnáziumokra

Rájár a rúd a megyei gimnáziumokra

2008. 05. 04. 0:22

Rendkívüli testületi ülésen döntött a komáromi képviselő-testület arról, hogy visszaveszi öt komáromi oktatási intézmény, köztük a Széchenyi István Közgazdasági Szki. fenntartását a Komárom-Esztergom megyei önkormányzattól. Tatán eközben felmérést végeztek az Eötvös József Gimnázium átadásáról, melyből kiderült: a szülők mindössze 10 százaléka értene egyet a megyei fenntartású gimnázium egyházi működtetésével.

Komárom

Visszaveszi a megyének 2004-ben átadott iskoláit Komárom - erről döntött egyhangúan április 29-i rendkívüli ülésén a város képviselő-testülete. Az akkori átadás kapcsán az önkormányzat kinyilvánította, hogy "abban az esetben, ha a megyei fenntartó intézkedése alapján az intézmények biztonságos működtetése veszélybe kerülne, gondoskodik azok visszavételéről", áll Zatykó János polgármester közleményében. Korábban arról lehetett hallani, hogy a megye a kimagasló eredményekkel rendelkező Széchenyi István szakközépiskolát összevonná a szintén megyei fenntartású Kultsár István Szakközépiskolával, illetve felmerült, hogy - a tatai Eötvös gimnáziumhoz hasonlóan - az egyháznak adják át a fenntartást. Az összevonás elleni tiltakozásként a szakközépiskola igazgatónője az ülést megelőzően 1200 aláírást tartalmazó ívet adott át a testület részére.

A városhoz a fent említetteken kívül a Jókai Mór Gimnázium, az Alapy Gáspár Szki., valamint Móra Ferenc Általános Iskola és Speciális Szakiskola kerül vissza a megyétől a döntés értelmében. "A működtetési feladatok átvállalása hozzávetőlegesen 130-150 millió forint költséget jelent éves szinten városunknak" - nyilatkozta a KEMMA.hu-nak Zatykó.

Tata

Nem értenek egyet a szülők a tatai Eötvös József Gimnázium egyházi iskolává alakításával - adta hírül a KEMMA.hu. A számok magukért beszélnek: a szülők 54 százaléka ellenzi a fenntartóváltást, míg csupán tíz százalékuk támogatja az iskola egyházi kezelésbe adását, derült ki egy friss felmérésből. (35 százalék bizonytalan a fenntartóváltás megítélése kapcsán.)

Mint ismeretes, pénzhiányra hivatkozva dr. Völner Pál, a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat elnöke Michl József, Tata polgármesterének támogatásával tárgyalásokat kezdett Kiss-Rigó Lászlóval, a szeged-csanádi egyházmegye püspökével arról, hogy az Eötvös gimnázium fenntartását a katolikus egyház vegye át. A fenntartóváltási szándék azonban csak az egyházmegyével való egyeztetés után jutott az érintettek tudomására. A tantestület közleményben tiltakozott a fenntartóváltás ellen, a diákok és a tanárok fáklyás felvonulást szerveztek. A tervezett döntés azért is aggályos, mert ezzel a lépéssel Tatán nem maradna olyan középiskola, amely nem egyházi vagy alapítványi finanszírozással működne.

Esztergom

Újabb botrányos igazgatóváltáson van túl a Szent István Gimnázium. Ahogy azt már korábban írtuk, az esztergomi képviselő-testület április 30-ai ülésén Kurnász László piliscsabai tanárt nevezte ki a gimnázium élére, annak ellenére, hogy a beadott pályázatával kapcsolatban komoly aggályok merültek fel. Zara Melinda, a Szent István Gimnázium magyar-német szakos tanára is pályázott a posztra, ám széleskörű támogatottsága ellenére az önkormányzat elutasította kinevezését. Meggyes Tamás polgármester a döntést azzal indokolta, hogy Zara egyszer már visszautasított egy igazgatói megbízást februárban. Arról nem tett említést, hogy ebben az időszakban még folyt annak az intézményvezetői pályázatnak az elbírálása, amelyre kollégája, Barsi Éva adta be az egyetlen értékelhető pályamunkát. Kurnász május 1-vel foglalta el az igazgatói széket.

Eredeti méret

2008. 09. 04. 19:11
Eredeti méret

2008. 07. 26. 16:00

"Olyan perre készülnek, amilyen még nem volt az országban"

Ajka visszavenné két középiskoláját, de azok jelenlegi működtetője, a Veszprém Megyei Önkormányzat ebben nem partner - vált végérvényesé tegnap azzal, hogy a város által kitűzött határidőig a megye nem nyilatkozott az intézmények átadásáról. Várhatóan a bíróságnak kell majd döntenie az ügyben.

www.nol.hu

A "kedvenc" mondatom:

"Az összevonásról egyébként az előírásoknak megfelelően kikértük a tulajdonos ajkai önkormányzat véleményét, ám azzal nem értettünk egyet, így a döntésünknél nem vettük figyelembe."

2008. 07. 03. 14:19

2008. 06. 29. 6:47

Amit kérdeznék: a cikkben Magyarné megtiltotta, hogy a pályázatát nyilvánosságra hozzák.

KL pályázatát nem lehetne elolvasni itt a neten valahol? Vagy a Szt. István Gimnázium honlapján? Vagy ő is megtiltotta?

az új iskolavezetők sikerre vannak ítélve.

Ez meg milyen mondat?

Eredeti méret

2008. 06. 28. 13:30

- Egy iskolavezetőnek tekintélye kell, hogy legyen a tantestület előtt, a diákok előtt. Ismertnek és elfogadottnak kell lennie a városban, egy szakképző intézményben pedig még a szakmai partnerek előtt is - összegezte véleményét Dongó László, majd hozzátette: - A Horváth Mihály Gimnáziumban már megbízott igazgatónak is egy félig önjelölt, kívülálló fiatalembert hoztak. Nem baj, ha nem ért szót a tanárokkal, az sem baj, ha nem ért semmihez - majd a párt kívülről támogatja. A mostani döntésekben sincs egy szemernyi szakmaiság: 15 év igazgatói múlt után az én hozzáértésemet ebben a városban nem kérdőjelezheti meg senki. De ez nem is számított, Halmai erőből keresztül akarta vinni az akaratát, és sikerült neki.

www.nol.hu

Eredeti méret

2008. 06. 26. 17:44
Eredeti méret

2008. 06. 24. 18:15

Több százan - tanárok, diákok, egykori növendékek - tiltakoztak szombaton Szentes főterén, a város középiskoláinak új vezetői ellen.

www.nol.hu

Eredeti méret

2008. 06. 20. 13:19
Eredeti méret

2008. 06. 20. 13:17
Eredeti méret

2008. 06. 18. 18:34

Csütörtökön dönt a Csongrád Megyei Közgyűlés a két összevont szentesi középiskola igazgatói kinevezéseiről. A pedagógusok attól tartanak, mindkét helyen a tantestület és a szülők ellenében dönt a politika.

www.nol.hu

2008. 05. 09. 19:45

kemma.hu

Már nem csak a gimnáziumok. Mi lesz, ha a tanulókat senki sem fogadja be? Miért csak most (február óta eltelt 2 hónap) olvashatunk a döntésről? A pedagógusok és a gyerekek mikor kapnak érdemi tájékoztatást sorsukról?

2008. 05. 08. 22:00

Azért Meggyes részéről pofa kell hozzá, hogy miután megkapták a 800 milliót az iskoláért, fenntartóváltásról beszéljen.

2008. 05. 08. 21:12

Ezt nem CSAK Kurnász mondja, ezt a közoktatási törvény mondja. A helyi önkormányzatoknak nem kötelező feladatuk a középiskolák fenntartása, ez a megye dolga.

1993. évi LXXIX. Törvény a közoktatásról

86.§ (3) A megyei önkormányzat, továbbá - ha a (4) bekezdés másképp nem rendelkezik - a fővárosi önkormányzat köteles gondoskodni a) ... b) a középiskolai és a szakiskolai ellátásról...

Vagyis a fenntartóváltás a megyét jelenti (a megye persze meg is szüntethet, össze is vonhat középiskolát), vagy jelenthet egyházi fenntartót is.

2008. 05. 08. 19:19

Meg az is szerepel:

Nos, én hallottam már ilyenről, a fenntartóváltás azt jelenti, hogy a Komárom-Esztergom megyei önkormányzat átveszi, mint fenntartó az iskolát.

2008. 05. 08. 19:05

Hát, az interjúban ez szerepel: K.L.: A Komárom megyei önkormányzat a végső állomás az iskola számára, ez persze csak az én olvasatom vagyis, ezt CSAK Kurnász mondja ( a feltételezett nagy átlátásával, ami ez alatt a 8 nap alatt lett neki) ill. idéznék abból, amit Bejó linkelt be M.T. Hídlap interjúból:lehetőségként még mindig ott lesz a fenntartóváltás. (itt sincs egy fél szó sem a megyéről)

Törölt felhasználó

2008. 05. 08. 17:54

ejnye hévvy,

hát maga Meggyes Tamás nyilatkozta a Hídlapnak:

- Mi történik, ha a tantestület továbbra sem lesz vevő az önkormányzat szempontjaira?


- A világ akkor sem fog összedőlni. Egy biztos, alaposan átgondoljuk az elmúlt hónapok történéseit, és megpróbáljuk a legkézenfekvőbb megoldásokat megtalálni. Ha minden igyekezetünk ellenére az istvános tantestület később még mindig úgy látja, hogy nem tartottam-tartottuk be az ígéreteinket, és nem tudunk megegyezésre jutni, lehetőségként még mindig ott lesz a fenntartóváltás.

Ő sem hiteles? (Költői kérdés volt!)

2008. 05. 08. 16:26

Honnan veszitek-hiteles forrásból!-, hogy a megye ilyenre vállalkozna?

Nem olvastad ezek szerint az új igazgatóval készült interjút? Vagy neked nem hiteles forrás a gimnázium újonnan megválasztott vezetője?

docs.google.com

K.L.: Hát, ezen kívül a következő van ugye... Esztergomban elterjedt az a hír, és van is ennek valami alapja, hogy az Istvánt össze akarják vonni majd a Dobóval. Gondolom ti is tudjátok, hogy a Dobó már minden évben egy-egy osztállyal csökken. Nos ennek valószínűleg az is a célja, hogy az Istvánt majd be tudják tenni oda, legyen elég hely. Persze többféle variáció volt. Én úgy gondolom, hogy ha ez a konfliktus, ami most van, és reméljük, hogy már hamarosan nem fog fenn állni, a fenntartó felé továbbra is fennáll, akkor az iskola jövője meg van pecsételve. Volt erre többször utalás, gondolom ti is tudjátok, amikor azt mondta, hogy ha a tanári kar és a fenntartó között ez az állapot továbbra is folytatódik, akkor fenntartóváltás lesz. Nos, én hallottam már ilyenről, a fenntartóváltás azt jelenti, hogy a Komárom-Esztergom megyei önkormányzat átveszi, mint fenntartó az iskolát.

B.G.: Vagy az egyház.

K.L.: Nos, az egyház...

P.Á.: A megye éppen megszabadulni igyekszik a középiskoláitól.

B.G.: Lásd: Tata és az Eötvös. Itt is az egyház...

K.L.: A Komárom megyei önkormányzat a végső állomás az iskola számára, ez persze csak az én olvasatom, valószínűleg ezt sokan nem így gondolják, de akkor az iskolát valószínűleg egy idő után megszüntették volna, összevonták volna más megyei gimnáziumokkal.

B.G.: Na, azért mi már voltunk megyei gimnázium.

M.Zs.: Minket vett át először a város a megyétől...

K.L.: Igen, így van, 2000-től vette át a város az Istvánt, most 2007 szeptemberétől a Dobót és 2008 szeptemberétől a Bottyánt venné át. Ezt én nem akarom. Én úgy gondolom, hogy ezt a városvezetéssel való kapcsolatot mindenképpen helyre kéne tenni, és a város valahogy úgy gondolta, hogy erre csak egy külső pályázó képes. Ez persze egyáltalán nem biztos, de ők a fenntartó, tehát ha ők így gondolják, akkor ha ez nincs így, akkor is így van valamilyen szinten. Tehát nekem ez az emberpróbáló feladat maradt, hogy itt a kedélyeket lecsillapítani. Nos, nekem ez egy óriási kihívás, nem biztos, hogy képes vagyok rá, de ha képes vagyok, akkor ezt biztosan meg fogom csinálni. Mert azt el kell fogadni, hogy ebben a kialakult helyzetben amióta kineveztek igazgatónak, mi már, a tanári kar meg a diákok is, egy csónakban evezünk... Most már nekem is az iskola érdekeit kell védenem, fogom is védeni a fenntartóval szemben, vagy legalábbis megpróbálom. Ha lehet megoldás, akkor én azt megkeresem. Persze még nem próbáltam, de...

M.Zs.: Tehát gyakorlatilag idehoztak egy ember, bocsánat, aki, ahogy mi most látjuk tulajdonképpen nincs teljesen tisztában ezzel a helyzettel, ami itt kialakult, és úgy érzi az önkormányzat, hogy ez megoldás?

Készül egy cikk erről, összefoglalva a legfontosabbakat, de addigis érdekes olvasmány...

2008. 05. 08. 16:23

"felemlegetett fenntartóváltáskor a Szent István Gimnázium visszakerülne."- hát, ha a hitelességnek és hírvalósághoz a szeretgomnak ennyi a köze, akkor erről ennyit. Honnan veszitek-hiteles forrásból!-, hogy a megye ilyenre vállalkozna? Ejnye bejó! Egy kicsit több alaposságot, mert az egész oldal nevetségessé válik!

2008. 05. 08. 13:41

XI. kerben is gond van pl:

www.hirszerzo.hu