Rájár a rúd a megyei gimnáziumokra
2008. máj. 4.

<p>Rendkívüli testületi ülésen döntött a komáromi képviselő-testület arról, hogy visszaveszi öt komáromi oktatási intézmény, köztük a Széchenyi István Közgazdasági Szki. fenntartását a Komárom-Esztergom megyei önkormányzattól. Tatán eközben felmérést végeztek az Eötvös József Gimnázium átadásáról, melyből kiderült: a szülők mindössze 10 százaléka értene egyet a megyei fenntartású gimnázium egyházi működtetésével.</p>

Komárom

Visszaveszi a megyének 2004-ben átadott iskoláit Komárom - erről döntött egyhangúan április 29-i rendkívüli ülésén a város képviselő-testülete. Az akkori átadás kapcsán az önkormányzat kinyilvánította, hogy "abban az esetben, ha a megyei fenntartó intézkedése alapján az intézmények biztonságos működtetése veszélybe kerülne, gondoskodik azok visszavételéről", áll Zatykó János polgármester közleményében. Korábban arról lehetett hallani, hogy a megye a kimagasló eredményekkel rendelkező Széchenyi István szakközépiskolát összevonná a szintén megyei fenntartású Kultsár István Szakközépiskolával, illetve felmerült, hogy - a tatai Eötvös gimnáziumhoz hasonlóan - az egyháznak adják át a fenntartást. Az összevonás elleni tiltakozásként a szakközépiskola igazgatónője az ülést megelőzően 1200 aláírást tartalmazó ívet adott át a testület részére.

A városhoz a fent említetteken kívül a Jókai Mór Gimnázium, az Alapy Gáspár Szki., valamint Móra Ferenc Általános Iskola és Speciális Szakiskola kerül vissza a megyétől a döntés értelmében. "A működtetési feladatok átvállalása hozzávetőlegesen 130-150 millió forint költséget jelent éves szinten városunknak" - nyilatkozta a KEMMA.hu-nak Zatykó.

Tata

Nem értenek egyet a szülők a tatai Eötvös József Gimnázium egyházi iskolává alakításával - adta hírül a KEMMA.hu. A számok magukért beszélnek: a szülők 54 százaléka ellenzi a fenntartóváltást, míg csupán tíz százalékuk támogatja az iskola egyházi kezelésbe adását, derült ki egy friss felmérésből. (35 százalék bizonytalan a fenntartóváltás megítélése kapcsán.)

Mint ismeretes, pénzhiányra hivatkozva dr. Völner Pál, a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat elnöke Michl József, Tata polgármesterének támogatásával tárgyalásokat kezdett Kiss-Rigó Lászlóval, a szeged-csanádi egyházmegye püspökével arról, hogy az Eötvös gimnázium fenntartását a katolikus egyház vegye át. A fenntartóváltási szándék azonban csak az egyházmegyével való egyeztetés után jutott az érintettek tudomására. A tantestület közleményben tiltakozott a fenntartóváltás ellen, a diákok és a tanárok fáklyás felvonulást szerveztek. A tervezett döntés azért is aggályos, mert ezzel a lépéssel Tatán nem maradna olyan középiskola, amely nem egyházi vagy alapítványi finanszírozással működne.

Esztergom

Újabb botrányos igazgatóváltáson van túl a Szent István Gimnázium. Ahogy azt már korábban írtuk, az esztergomi képviselő-testület április 30-ai ülésén Kurnász László piliscsabai tanárt nevezte ki a gimnázium élére, annak ellenére, hogy a beadott pályázatával kapcsolatban komoly aggályok merültek fel. Zara Melinda, a Szent István Gimnázium magyar-német szakos tanára is pályázott a posztra, ám széleskörű támogatottsága ellenére az önkormányzat elutasította kinevezését. Meggyes Tamás polgármester a döntést azzal indokolta, hogy Zara egyszer már visszautasított egy igazgatói megbízást februárban. Arról nem tett említést, hogy ebben az időszakban még folyt annak az intézményvezetői pályázatnak az elbírálása, amelyre kollégája, Barsi Éva adta be az egyetlen értékelhető pályamunkát. Kurnász május 1-vel foglalta el az igazgatói széket.

(forrás)