Közpénzeket szívna el a Fidesz
Közélet
2008. ápr. 25.

<p>Délelőtti sajtótájékoztatóján Nyakó István, az MSZP szóvivője elmondta, hogy Fidesz-közeli cégek az ellenzéki vezetés alatt álló önkormányzatoktól több tízmilliós megrendeléseket kaptak az elmúlt időszakban, többek között olyan tanulmányokért, amelyekre semmi szüksége nem volt az adott önkormányzatnak. </p><p>Legutóbb Esztergom fideszes polgármestere bukott le.</p>

Meggyes Tamás a Strategopolisz Kft-től rendelt tanulmányt, melynek tulajdonosa Giró-Szász András, a Fidesz-közeli Századvég Alapítvány ügyvezető igazgatója. A közpénzből fizetett tanulmány arról szól, hogyan növelje a városvezető személyes népszerűségét, politikai támogatottságát. Tartalmazza, hogy miként lehet megszerezni a választók adatait interneten keresztül, azok későbbi politikai felhasználása céljából; illetve arra vonatkozó ötleteket, hogy milyen módokon lehet politikai célokra felhasználni az önkormányzati lap munkatársait, sőt azt is tanácsolják, hogy havi rendszerességgel írassanak velük hangulatjelentéseket. A lebukás után a polgármester beismerés helyett újabb botrányos húzással reagált – azóta a pártos, és egyértelműen kínos részletektől megszabadított változat is elkészült, amiről azt állítják, hogy az az eredeti.

Úgy látszik, nincs az a közpénz, amit sajnálnának a Fidesz pártpolitikai céljainak kiszolgálására. Félő, hogy az ellenzéki párt a kétmilliárdos adósságcsapdából nem könnyen, és nem tisztességesen kíván kilépni – jelezte az MSZP-frakció szóvivője.

Most már nem pártbelügy a hatalmas adósság rendezése, hanem közügy. Az emberek szeretnék tudni, kik tartják markukban a Fideszt. Ezért felszólítjuk valamennyi fideszes polgármestert és megyei közgyűlési elnököt, hogy hozzák nyilvánosságra mindazokat a szerződéseket, amelyeket a jól ismert Fidesz-közeli, illetve a párthoz szorosan kötődő cégekkel kötöttek, és válaszoljanak a mindenkit érdeklő kérdésre: milyen eljárás során választották a pártjukhoz közel álló emberek cégeit, több milliós megrendeléseket juttatva nekik. A Fidesz vezetőinek tudtával, esetleg központi utasításra történt mindez? – tette fel Nyakó István a költői kérdést.

Forrás: www.mszp.hu

(forrás)