Navigare necesse est
2008. ápr. 16.

<p>Városunk Esztergom Port Kikötő Üzemeltető Kft.-je (amelyben 51%-ban tulajdonos) nemrég az APEH feketelistáján tűnt fel. Most elkészült a cég független könyvvizsgálói jelentése. A jelentés szerint az egyszerűsített éves beszámoló az Esztergom Port Kikötő Üzemeltető Kft 2007. december 31-én fennálló vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetéről nem ad megbízható és valós képet.</p>

A könyvvizsgálatot végző szegedi cég jelentése:

A könyvvizsgálat során az Esztergom Port Kikötő Üzemeltető Kft egyszerűsített éves beszámolóját, annak részeit és tételeit, azok könyvelési és bizonylati alátámasztását az érvényes nemzeti könyvvizsgálati standardokban foglaltak szerint felülvizsgáltuk, és ennek alapján elegendő és megfelelő bizonyosságot szereztünk arról, hogy az előző szakaszban ismertetett tények kihatásai miatt az egyszerűsített éves beszámolót nem a számviteli törvényben foglaltak és a Magyarországon elfogadott általános számviteli elvek szerint készítették el. Véleményünk szerint az egyszerűsített éves beszámoló az Esztergom Port Kikötő Üzemeltető Kft 2007. december 31-én fennálló vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetéről nem ad megbízható és valós képet.

Az elutasító záradék okai:

  • A könyvvizsgáló cég nem vett részt a 2007.december 31-i fizikai leltár felvételen, mivel annak időpontja megelőzte a megbízás elfogadását és a Társaság nyilvántartásai jellegének tulajdoníthatóan a készpénz állomány megléte felől egyéb könyvvizsgálati eljárásokkal megbizonyosodni nem tudott.
  • Elégtelen nyilvántartások, analitikák, az árbevétel teljeskörű elszámolását nem igazolták és erről egyéb könyvvizsgálati eljárásokkal megbizonyosodni nem tudtak.
  • A követelések állománya tartalmaz magas kockázatú elemet, melynek behajthatósága kétes és céltartalékot nem képeztek rá.
  • A beszámoló könyvvizsgálata során nem tudtak elegendő és megfelelő bizonyosságot szerezni az adatok valóságtartalmáról, mert a vezetés a bizonyosságot nyújtó visszaigazolások egy részét nem bocsátotta rendelkezésükre, a rendelkezésükre bocsátott visszaigazolások pedig nem nyújtottak bizonyosságot a könyvvizsgálat számára.

(forrás)