Templom a föld alatt
2008. ápr. 13.

<p>Még februárban közölt egy riportot Zsembery Ákos építész, műemlékvédelmi szakmérnökkel a <a rel="nofollow" href="http://www.demokrata.hu/heti-hir/templom-fold-alatt">Magyar Demokrata</a>. </p><p>Érdekes problémák vetődtek fel.</p>

A cikkből kiderül, hogy a kapkodás miatt, amelyet az EU-s pénzek elköltése okozott, a feltárás nem lett teljes, és a területre olyan betonréteg került, amely lehetetlenné teszi a későbbi vizsgálatát a leleteknek. Annak ellenére, hogy a helyi régészek ígéretet kaptak a munka folytatására, a kivitelezés ezt végleg megakadályozta.

Felmerült ugyan a jelenlegi és a középkori járószint átjárhatósága, hogy a másfél méterrel a jelenlegi talaj alatt lévő falakat is megmutathassák, illetve egy hologram technikával történő rekonstrukciós bemutatás is, de pénz és idő hiányában - talán - a város nem ezek mellett döntött.

A cikk íróinak nem sikerült elérniük többszöri próbálkozásunk ellenére sem a Városszépítési Osztályt, így az indokokat nem ismerhetjük meg.

A burkolati bemutatás viszont megvalósult. Most tehát van egy alaprajzi minta a földön, a térkövek között, amely alatt ott az eredeti templom maradványa, közte pedig semmi kapcsolat nincs. Bár a kitűzése nagyjából hasonló, az északi mellékhajó a szakemberek szerint hasraütésszerűen lett ábrázolva. Ez pedig minden, csak nem történeti hűség.

További érdekességek is kiderülnek Gerhát Petra cikkéből, amely a www.demokrata.hu cím alatt olvasható.

(forrás)