Megújuló energiával újult meg a város
Környezetünk
2008. ápr. 12.

<p>Az osztrák-magyar határ közelében lévő Güssing élen jár az alternatív energiaforrások alkalmazásában, kutatásában és népszerűsítésében. Az Esztergommal összemérhető város számunkra is követendő példa lehet.</p>

Güssing egy kisváros Bugenlandban, Szentgotthárd-tól nem messze. A városhoz tartozó, 27 200 lakosú régió régebben osztrák viszonylatban szegénynek számított: nem volt ipara, magas volt a munkanélküliség, sokan Graz-ba és Bécs-be ingáztak dolgozni, vagy elvándoroltak. A Monarchia alatt a kisméretű gazdaságokon alapuló mezőgazdaság Magyarországhoz kötődött - a kapcsolatot aztán elvágta a határ. Később, 50 éven keresztül a Magyarország és Ausztria közötti vasfüggöny „árnyéka” is hátrányosan érintette a térséget.

1990-ben a güssingi önkormányzat képviselőtestülete a kiutat keresve egy fontos elvi határozatot hozott: úgy döntöttek, hogy 100 %-osan kilépnek a fosszilis energiaellátásból. Az ekkor a régió fejlesztésére indított program több lépésből áll. Az első lépés az energia-megtakarítás volt. A település központjában az összes épületet és berendezést energetikailag optimalizálták, melynek eredményeként a települési költségvetésben az energiakiadások csaknem a felére csökkentek.

Létrehozták a Megújuló Energia Európai Központját, demonstrációs üzemekkel, kutatás-fejlesztési részleggel, szolgáltatásokkal és az ökoturizmust kiszolgáló létesítményekkel.

A régi állapot szerint az importált olaj, gáz, áram és üzemanyag ellenértékeként fizetett pénz kiáramlott a régióból. Ha viszont a környéken meglévő napfényt, illetve erdészeti és mezőgazdasági termékeket alakítják hővé, árammá és üzemanyaggá, majd azt adják el a vásárlóknak, akkor a pénz a régióban marad. Így a következő lépés az ehhez szükséges átalakító technológiák meghonosítása és továbbfejlesztése volt. Ennek szellemében először egy repceolajból biodízelt előállító üzemet létesítettek, de ez nem lett sikeres – nem bírták a versenyt a sokkal olcsóbb pálmaolajjal, így 2007-ben bezárták az üzemet.

Mezőgazdasági hulladék és a régióban termelt faanyag elégetésével biztosítják a környék távfűtését – ezzel a rendszerrel áramot is termelnek, és nyáron hűtésre is használják. Elindult egy üzemanyagcella–projekt is – a fejlesztés alatt álló technológia egyelőre nagyon drága, de egyben nagyon hatékony is.

A tervek között szerepel, hogy egységes, ún. poligenerációs rendszerré kötik össze a melegvíz-, a távhő, az áram-, a szintetikus földgáz- és a metanoltermelést.

Több, mint 50 új cég telepedett meg a városban, több, mint ezer új állást teremtve. A legújabb cég a napelemekkel foglakozó Blue Chip Energy, amely 2008-ban indítja el a monokristályos, nagy hatékonyságú fotovoltaikus elemeinek gyártását. A Megújuló Energia Európai Központjában a Grazi Műszaki Egyetemmmel és több céggel együttműködve folyik egy napenergián alapuló légkondicionáló, hűtőrendszer fejlesztése is. Emellett egy ún. „szoláriskola” is működik a központban, ahol a napenergiáról tartanak képzéseket.

Az új szemléletű fejlesztés eredményeképp Güssing 45%-ban önellátó lett energiaszempontból, és 80 millió eurót takarított meg. A várost hetente 300, a világ minden tájáról ökoenergia-turista látogatja meg.

Forrás: www.greenfo.hu

(forrás)