„Közös Erőforrások"
2008. ápr. 8.

<p>A járható út a civil, az üzleti és az állami/önkormányzati szféra közötti együttműködés megteremtéséhez.</p>

Napjainkig leginkább a bizalmatlanság volt jellemző a három szektor együttműködésére. Szerencsére ez már változóban van, és egyre több intézmény keresi a másik szektorral való együttműködés lehetőségét. Minden szereplő számára világossá válik, hogy napjainkban azok a társadalmak, országok sikeresek, amelyek az együttműködésre építenek, és képesek a szektorok közötti együttműködésben rejlő lehetőségek kiaknázására. Az ország jövőbeli gazdasági felemelkedése függhet attól, hogy mennyire képes mobilizálni a belső tartalékait, és kihasználni a polgárok kezdeményezőkészségét. Ennek kulcsa a kooperáció, a szektorok közötti együttműködés.

Az elmúlt években rengeteg civil kerek-asztal és érdekegyeztető fórum alakult, de nagytöbbségük megmarad a civil kezdeményezések azon szintjén, ami csak erős jóindulattal nevezhető sikeresnek. Általában a kezdeti nagy elvárásokat nem követte semmiféle eredmény – tisztelet persze a kevés kivételeknek. Az együttműködések generálásának folyamatában hiányoztak alapvető lépések, e miatt nem tudtak valós társadalmi igényekre reagáló, legitim változásokat és eredményeket elérni. A felvázolt „partnerségi-kórkép" orvoslása érdekében A Civil Centrum Alapítvány az együttműködések kialakítását hatékonyan segítő képzést szervez, melynek keretében szakmai partnerünk, a Civil Társadalom Fejlődéséért Alapítvány újszerű technikáinak alkalmazásával kiküszöbölhetjük azokat a hibákat, melyeket az eddigi együttműködéseket generáló programok elkövettek.

Képzésünk a Közép-dunántúli régióban működő szervek, szervezetek és intézmények képviselőinek szól. Régiónkon belül egy időben, mindhárom megyében egy-egy helyszínen (Balatonvilágos, Kisbér, Székesfehérvár) dolgoznak majd a résztvevők együttműködéseik előkészítésén. A Civil Centrum Alapítvány a főszervező szerep mellett a székesfehérvári helyszínen végzi a szakmai program lebonyolítását is. A lebonyolításért és az operatív előkészítésért felelős partnerünk Veszprém Megyében a Veszprém Megyei Civil Hálózatért Közhasznú Egyesület, Komárom-Esztergom Megyében az Agóra Vidékfejlesztési Alapítvány.

Kétnapos képzésünk egyben „műhelymunka" is, mely három fontos célt tűz ki magunk és a résztvevők elé:
- a résztvevők készség szintjén sajátíthatják el a kooperáció mikéntjét és menedzselését.
- a három szektor képviselőinek intézményei és szervezetei a közös párbeszédek és a módszeres tervezés eredményeként kialakítják jövőbeni együttműködéseik szakmai és elvi kereteit.
- Létrejönnek olyan projekttervek, melyek valós társadalmi igényekre reagálnak, és megvalósításukban részt vesz mind három szektor valamely szereplője

Helyszínek:
- Székesfehérvár – sajtó kapcsolat: Farnady Judit (70-381-22-13)
- Kisbér - sajtó kapcsolat: Kanalas Zsuzsa (20-339-21-69)
- Balatonvilágos - sajtó kapcsolat: Sikorszki Gábor (70-637-28-95)

A program támogatói: Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata, Nemzeti Civil Alapprogram Civil Önszerveződés, Szakmai és Területi Együttműködés Kollégiuma, Szerencsejáték ZRt.

Szakmai partner: A Civil Társadalom Fejlődéséért Alapítvány

Együttműködő partnerek: Agóra Vidékfejlesztési Alapítvány (Komárom – Esztergom Megye), Veszprém Megyei Civil Hálózatért Közhasznú Egyesület (Veszprém Megye

Részletes programterv:

A két napos program alatt több alkalommal on-line körkapcsolás lesz a három helyszín között! 1. nap

8.00 – 9.30 Érkezés, regisztráció

10.00 – 12.30 1. blokk
- Bemutatkozás, szektorok bemutatása, egymás megismerése.
- Prezentáció: A munka és a magánélet egyensúlya – általános összefoglaló
- Szektorok motivációja az együttműködésre. Mit tudunk adni és mit kaphatunk?

13.00 – 14.00 Ebéd

14.00 – 15.30 2. blokk
- Mi akadályoz bennünket az együttműködésben? Vannak-e hiányosságaink? Ha igen, melyek ezek? Mit tehetünk a partneri együttműködés kialakulásáért?

16.00 – 17.30 3. blokk
- Akciótervek, projektötletek a WLB mentén az együttműködés jegyében.

18.00 – 19.00 Vacsora

Este, kapcsolunk! Három szektor, három helyszín! – játék a helyszíneken

2. nap

9.00 – 10.30 1. blokk
- Prezentáció: A munka és a magánélet egyensúlya, a HR szakértő szemével
- Projekttervezés kiscsoportokban

11.00 – 12.30 2. blokk
- Milyen feladatok várnak ránk? Van-e és mi a mi felelősségünk? Milyen szükségleteink vannak? Hogyan ütemezzük a ránk váró feladatokat?

12.30. – 14.00 Ebéd, szünet

14.00 – 15.00 3. blokk
- Projekttervezés folytatása.
- Mit tegyünk a tréning után? A kommunikáció és az információáramlás megtervezése.

15.00 – 15.20 Szünet

15.20 – 17.00 4. blokk
- Prezentációk, beszámolók
- Reagálások, kérdések, hozzászólások
- Értékelés, zárás

(forrás)