Vendégfogó esztergomi főtér

Vendégfogó esztergomi főtér

2008.03.28. 14:05

Kedves írás Esztergomról, amolyan ajánlóféle a Népszabadság mai számának hasábjairól

Városháza

Párkányból jöttem át a Mária Valéria hídon. Az új uszodánál leparkoltam, majd át a Kis-Duna-hídon a Duna Múzeumba igyekeztem, de csak egy órával később értem oda, pedig alig pár száz méterre van a hídtól. Csakhogy jobbra megláttam a Széchenyi teret és ott ragadtam. Esztergom irigylésre méltó város: csodálatos környezetben fekszik, megannyi műemlékét felsorolni is nehéz, nemhogy mindegyiket alaposan végignézni. A város megismerésének egyik kiindulópontja a Széchenyi tér. Nos, éppen ez újult meg a közelmúltban a Nemzeti Fejlesztési Tervből nyert néhány ezer forint híján hatszázmillió forintból. Az uniós pénzhez az önkormányzat további négyszázmilliót tett hozzá, s így jött létre a megújult tér.

"Több cél megvalósítását tűzte ki maga elé Esztergom, amikor hozzálátott a város főtere, a Széchenyi tér évtizedek óta esedékes rekonstrukciójához" - tudtuk meg Takács István sajtófelelőstől. A kitűzött célok között talán a legfontosabb idegenforgalmi, hiszen a város számára alapvető jelentőségű a turizmus. Az új látványossággal Esztergom akár több napig ott tarthatja vendégeit. A turisztikai kapacitások kihasználtságát a várakozások szerint két és félszeresére emelheti a rekonstrukció. A színvonalas háttér és a változatosabb programkínálat megteremtésével Esztergom a jelenleg három hónapos turisztikai szezont háromnegyed évre nyújtja. A program gazdasági hasznai tehát növelik Esztergom lakosságmegtartó erejét. A program fontos hozadéka a városmag forgalom-mentesítése is. A fejlesztés során figyelembe vették az esélyegyenlőségi szempontokat, igényeket. A kisgyermekes családok, mozgássérültek és más fogyatékkal élők igényei miatt akadálymentessé tették a teret. A burkolat sem tartalmaz kiemelkedő szegélyeket. Átépítették, korszerűsítették a közműveket, a berendezéseket, vezetékeket. A muzeológusok, régészek is megragadták az alkalmat, hogy feltárják a már korábban ismert és a még ismeretlen történelmi értékeket. Az eredmény: a gótikus Szent Lőrinc-templom és román kori elődjének falait a térburkolatban süttői kőszegéllyel keretezett öregkavics-kitöltés jelzi. A Széchenyi tér 17. előtti rész dísze az Ister-kút, mely a Duna és Esztergom városának ősi nevét hordozza. A kútfő motívuma Párkányi Raáb Péter szobrászművész öt női alakos kőből faragott szobor együttese, amit a művész egy nyolcágú csillag alaprajzú, feszített tükrű medence közepére emelt. A Széchenyi tér páratlan oldalán a házak íves vonalát követő kettős fasor vezeti az embereket a Városháza előtti kiszélesedéshez. A platánfák vonalában helyezték el a kandelábereket és a padokat.

Takács István szerint a fák alatt "kiülős" vendéglátóhelyek, kialakítására ösztönöz az önkormányzat. A tér Duna felőli oldalán mozgalmas és látványos zászlókat, drapériákat helyeztek el. Az ősi királyi lándzsa jelképét idéző tizenegy méter magas, lándzsás zászlórudakon nagy, tizenöt négyzetméteres zászlók lobognak. A zászlórúd csúcsában helyezték el a teret megvilágító reflektorokat. A két szélső rúdon Esztergom piros fehér színű zászlaja, a középsőn a magyar nemzeti zászló lobog. Átszabták a gyepesített, parkos területet a Szentháromság-szobor körül. Ha már szobor: a tervek szerint Mária Terézia és Géza fejedelem kap szobrot Esztergom új főterén. Az új alkotásokon kívül a tér egységes arculatához, harmonikus összképéhez hozzájárulnak majd az önkormányzat által külön terveztetett tájékoztató táblák, egyedi utcabútorok, padok, hulladékgyűjtők. A fasorokban, a facsoportokban a város által eddig is alkalmazott egyes és kétkarú kandeláberek kerültek. Sokáig lehetne még dicsérni az uniós támogatással megújult teret, de jobb, ha mindenki maga alkot róla véleményt. Tehát: irány Esztergom.

A program Esztergom város belvárosának integrált megújítása: - összköltség: 629,87 millió forint - ebből uniós támogatás: 599,88 millió forint

2008.06.14. 21:34

Esztergomi képek egy turista blogjáról:

Ha esetleg valaki el tudja olvasni...

ytcbenjamin.blogspot.com

2008.06.14. 17:00

Lehet, és büszke is vagyok, örülök, és ezúton is gratuálok.

De azt a díjat pontosan erre a szobrára kapta?

Ugyanis itt eddig mi erről fórumoztunk, és alkottunk véleményt pro és kontra egy másik topikban (Széchenyi tér, olvass utána). A művész személyét épp emiatt hagytam figyelmen kívül. De ha már itt tartunk, átfutva munkáit, nekem nagyon tetszenek a "Torzó" sorozat darabjai, a "Bumm" és a "Lassított lónézés".

Az Ister-kút nem. Azért, amit leírtam. Eddig csakis erről a szoborról volt szó...

2008.06.14. 15:18

Kedves kiwi Az izlések és pofonok tekintetében Ötvennyolcassal értek egyet.Nem fanyalgok csak más a véleményem de ettöl még talán hasznos tagja maradhatok a társadalomnak .Vannak dolgok amire magam is büszke vagyok ,speciel a főtér, temálfürdő,és a parkolóház nem az.

Eredeti méret

2008.06.14. 15:00

Látod, így vagyok ezzel én is. Valahogy még sohasem volt olyan ingerenciám, hogy a Széchenyi téren sétálgassak. A lábaim mindig a Duna part felé vittek...

2008.06.14. 14:53

Kedves Kriszti Őszintén örülök hogy Önnek tetszik a főtér és a szobor .Párkányi Raab Péternek pedig jó egészséget kívánok,de a szobra nem érintette meg a lelkemet.Továbbra is környezet idegennek tartom.A régi térnek volt stílusa arculata filingje,és sok fája.Én a régit felujjitottam volna nem eltüntetem.Bár ez egy öregecske lokálpatrióta véleménye,úgy érzem a város sem fogadta el a teret.Szinte mindig üres.Ellemben jól elférnek rajta azok akik ezt építtették nekünk .Én a dunaparti platánokat választom ameddig még lehet és messziröl elkerülöm azt a kőrengeteget.

Eredeti méret

2008.06.14. 14:51

Krisztinek írtam, mert megszólított, hogy nincs kedvem egy egyszer már lefolytatott vitát újra kezdeni az ízlések különbözőségéről, ezért most ironikusan csak annyi megjegyzésem lenne, hogy elhiszem, hogy az a sok külföldi ámulva nézte a teret. De azt nem tudjuk, hogy az ámulatuk minek szólt: a tér szépségének vagy a csúnyaságának ;)

Eredeti méret

2008.06.14. 14:48

Kedves Kriszti, bizonyára elkerülte a figyelmedet, hogy az ízlések különbözőségéről szóló vitát egyszer már lefolytattuk egy másik fórumon, és semmi kedvem nincs azt most újra kezdeni. Fogadjuk el egymás véleményét: Neked tetszik, nekem meg nem, 'oszt jó napot.

2008.06.14. 14:21

Legalábbis gondolom, hogy csehek voltak - cseh focimez+"külföldiül" beszéltek!:-)

2008.06.14. 14:19

Én már nem egy külföldi turistát láttam, akik ámulva nézték a teret. Pl. csehek, angolok, németek, stb.

Múltkor pl. alig tudtam kocsival továbbhajtani a posta előtt, mert a csehek többféle helyzetből is fényképezték egymást, kicsit elállták az utat - de nem zavart, nem siettem. Jólesett látni, hogy a messziről jött idegeneknek így tetszik városunk.

Szóval csodálatos főterünk van, legyünk rá büszkék. Aki meg fanyalogni akar - hát tegye. Egészségére!:-)

2008.06.14. 13:57

Kedves Ötvennyolcas Uram! Nekem tetszik a főtér és a szökőkút . A szobrász, Párkányi Raab Péter, a Cannes-i Nemzetközi Képzőművészeti Kiállításon a nagydíjon kívül a közönségdíjat és a város különdíját is megkapta alkotásaira 2008. jún 14-én. Büszkék lehetnek rá.

2008.03.31. 23:16

Ez az írkálmány igen gyengécske fizetett hirdetésnek.Ha bértollnok volnék,akkor nem téri történelmet írnék,megannyi adattal átszőve,hanem kedv-csinálót az idő élvezetes eltöltéséhez.Itt lehetett volna felsorolni a számtalan vendégcsalogató,marasztaló,netán pénzköltésre csábító "műintézményt". Amelyek csak hézagosan vannak jelen az említett helyen. Ha meg túrista lennék,biztosan nem rohannék az a helyi sajtóshoz egy kis szaftos pályázati-költségvetési anyagért. Még az is lehet,hogy ott ragadnék a téren.Napozni,várni egy barátra,nézni ahogy a gyerekem szaladgál,galambot kerget. De a hirdetésben szereplő ál-okok miatt ,biztosan nem.

2008.03.30. 6:11

És sajnos a kövek rengeteg helyen vannak elrepedve (nem megrepedve, hanem TELJES hosszukban). Most ez így marad, vagy van rá garancia???

2008.03.29. 16:10

és milyen kár, hogy a szeretgomot/gyűlölgomot nem népszerűsítették.

BOMBER HARRIS. DO IT AGAIN.

DO IT ELSEWHERE.

Eredeti méret

2008.03.29. 16:09

Komoly, intelligens hozzászólás...

Eredeti méret

2008.03.29. 16:08

Igen, van, ami tetszik a téren. A régi épületek. És még jobban fognak tetszeni, ha végre élet költözik beléjük. A szökőkutas szobrot meg kimondottan gagyinak tartom, de az ízlésről nem érdemes vitatkozni. Szakember nem vagyok, de szvsz ilyen követ ilyen minőségben olcsóbban is be lehetett volna szerezni. Az meg kimondottan nem tetszik, hogy az három zászló közül egyik sem uniós.

Hinni nem kell nekem. Vagy a véleményemet írom le valamiről, vagy tényeket, ekkor viszont igyekszem a forrást is megjelölni - megtanitott rá Petró :)

"Az új látványossággal Esztergom akár több napig ott tarthatja vendégeit."

Arra meg egyfolytában kíváncsi vagyok, mi a tér azon látványossága, amely akár több napra ott tartja vendégeit...

Azt meg csak sajnálni tudom, ha valaki egy fizetett hirdetésnek, egy marketingszövegnek gondolkodás nélkül bedől.

2008.03.29. 15:58

és milyen kár, hogy a szeretgomot/gyűlölgomot nem népszerűsítették.

BOMBER HARRIS. DO IT AGAIN.

2008.03.29. 15:56

És neked mennyire lehet hinni? És te hiszel valamiben? Tényleg nem tetszik a tér? Vagy van ami tetszik egyáltalán benne?

BOMBER HARRIS. DO IT AGAIN.

2008.03.28. 20:49

"lándzsás zászlórudakon nagy, 15 m2 -es zászlók lobognak."

600 millióban nem fér bele egy Uniós zászló a Széchenyi téren......

2008.03.28. 18:56

Valójában a városnak nem több, mint 30 milliójába került a tér átalakítása, és nagy számú a téren élő idős, sokszor magatehetetlen ember és ott élő családok életének ellehetetlenítése. Vajon a 600 milliós támogatást odaítélői gondoltak-e, illetve tudnak-e arról, hogyan és milyen módon használták fel ezt a jelentős összeget? Aki pénzért, megrendelésre ír, bármit leír!?

2008.03.28. 17:14

ez egy vicc... a rosszabbik fajtából, sajna