Nagy valószínűséggel július 6-án ismét népszavazás
2008. márc. 13.

<p>Városházi információink szerint Meggyes Tamás 2008. július 6-ra szeretné kitűzni a Lőrinc utcával és a Széchenyi térrel kapcsolatos helyi népszavazást.</p>

Mint ismeretes, a február 2-án leadott aláírásgyűjtó íveket a választási bizottság 45 napon belül leellenőrizte, és a következő megállapításokat hozta:

Az „Egyetért-e Ön azzal, hogy Esztergomban a járműforgalom a Lőrinc utca teljes hosszában és a Bottyán hídon kétirányú legyen?” kérdést tartalmazó aláírásgyűjtő íveken szereplő 4796 aláírásból 656 aláírás érvénytelen, így az érvényes aláírások száma: 4140.

Az „Egyetért-e Ön azzal, hogy Esztergomban a Széchenyi téri lakóknak engedélyezzék a gépjárművel való egész napos behajtást a Széchenyi térre, mint engedélyezett célforgalmat?” kérdést tartalmazó aláírásgyűjtő íveken szereplő 3451 aláírásból 434 aláírás érvénytelen, így az érvényes aláírások száma: 3017.

A Helyi Választási Bizottság a 4/2008.(II.27.) HVB határozatában, valamint az 5/2008.(II.27.) HVB határozatában kimondta, hogy a helyi népszavazás elrendelésére irányuló aláírásgyűjtő ívek a népszavazás kitűzéséhez szükséges 2390 választópolgár aláírását tartalmazzák.

Fenti határozatokról a Helyi Választási Iroda 2008. február 27-én tájékoztatta a helyi népszavazást kezdeményező választópolgárokat, illetve a Helyi Választási Bizottság döntései kifüggesztésre kerültek a Polgármesteri Hivatal hirdetőtáblájára. A megadott határidőn belül fellebbezés nem érkezett, a határozatok 2008. március 1-jén 16.00 órakor jogerőre emelkedtek.

Meggyes Tamás polgármester március 6-án, a testületi ülésen tájékoztatta az eredményekről a képviselőket és bejelentette, hogy a népszavazás elrendelésére irányuló kezdeményezésről a bejelentést követő 30 napon belül kell döntést hozniuk. A népszavazás elrendelésére, és időpontjának kitűzésére vonatkozó határozati javaslatot a 2008. március 13-ai ülésen terjeszti a Képviselő-testület elé.

A helyi népszavazást a döntéstől számított négy hónapon belüli időpontra kell kitűzni. Legkorábbi időpontot a jogszabály helyi népszavazás esetében nem jelöl meg. Az időpont kitűzése során viszont figyelembe kell venni, hogy a névjegyzéket 18 nappal a szavazás előtt közszemlére kell tenni, illetve a választópolgárokat a névjegyzékbe vételükről legkésőbb a szavazás napja előtti 16. napig értesítő megküldésével tájékoztatni kell.

Ahhoz, hogy a Helyi Választási Iroda a választópolgárokat időben ki tudja értesíteni, illetve a névjegyzéket közszemlére tudja tenni, a helyi népszavazást ebben a két kérdésben, legkorábban 2008. április 27-ére lehetséges kitűzni. A legkésőbbi időpont pedig – négy hónappal számolva - 2008. július 13-a.

Meggyes Tamás polgármester az április 27. és július 13. közti időszakból az utolsó előtti időpontot: július 6-át tartja a legalkalmasabbnak a helyi népszavazás lebonyolítására.

A népszavazás lebonyolítása mintegy 7 millió forintjába kerül a városnak. Ebből az összegből 1,9 millió forint az, amely a népszavazáshoz szükséges dokumentumok előállítására fordítódik, a fennmaradó 5,1 millió pedig a dologi kiadásokat és a személyi juttatásokat fedezi (az országos népszavazásra fordított kiadások alapján).

Összefoglalva látszik a városvezetés azon törekvése, hogy a szavazatok számát minimalizálja a kései időponttal, amely a nyár kellős közepére esik, még azon az áron is, hogy ez a városnak jelentős különkiadásokat jelent. Hiszen, ha az országos népszavazással egy időben történt volna ezen kérdések megszavaztatása is, akkor a 7 millió nagyrészét megtakaríthatta volna a város.


(forrás)