Az MSZP a telekrendelet felülvizsgálatáért

Az MSZP a telekrendelet felülvizsgálatáért

2007. 03. 20. 23:49

Az egominfo.hu értesülései szerint az MSZP helyi vezetése megvitatta az Esztergom Város Önkormányzata 2006. december 20-ai rendkívüli testületi ülésén tárgyalt, „A helyi adókról szóló 52/2005 (XII.15) esztergomi ör. módosítása” című rendeletet, és megállapította, hogy a rendelet nagyon sok városlakót érint indokolatlanul hátrányosan. A rendeletben foglalt telekadó ilyen mértékű kivetése annak tükrében még igazságtalanabb, hogy Esztergomnak több mint 3 milliárd forint a tiszta adóbevétele.

Ezért az MSZP önkormányzati képviselői nem szavazták meg a rendeletet.

Döntésüket azzal indokolják, hogy életbe léptetése után az érintettek hobbi telke leértékelődik, sőt sokan kénytelenek lesznek áron alul megszabadulni attól, hisz évente súlyos terhet, akár több százezer forintot jelent megtartása. A városvezetés több mint 100 millió forintos bevételt vár ebből az adóból. Egy lakosra lebontva ez 3500 forintos adóterhet jelent minden esztergominak. Megértve a városlakók helyzetét az MSZP helyi szervezete a következőket teszi:
- formailag és jogilag megvizsgáltatja a rendeletet
- rendeletmódosítást nyújt be a testületnek, hogy a hobbitelkek egészben, vagy legalább egy bizonyos négyzetméter nagyságig mentesüljenek az adó alól
- kezdeményezi, hogy a már jogerős építési engedéllyel rendelkezők is mentesüljenek a fizetés alól.

2007. 03. 22. 14:06

Na nézzük az egészet folyamatában...

40-es évek vége, 50-es évek eleje: elveszik az emberektől a tulajdonukat, államosítják a vállalkozásokat, téeszesítik a földeket.

90-es évek eleje: törvény a kárpótlásról, kárpótlási jegyek, amiken az emberek részvényeket és földterületet "vehetnek"

2007: az esztergomi önkormányzat telekadó rendelete

Hmmm...

2007. 03. 22. 12:57

Petró írta: Hivatalosan viszont ezt mondják…

Polgármesteri hivatalosan nincs ivóvizem sem, a Yarisom pedig polgármesteri hivatalosan már terepjáróvá lett kikiáltva. Ennyit a polgármesteri hivatalos igazságokról. Magyar narancs feeling...

2007. 03. 21. 18:16

Petró írta: Egy rokon szerint a szomszédos "nadrágszíj parcella" tulajdonosok általában közös megegyezés alapján, sorsolással eldöntve keresztben megosztják a telkeket, aránylag normális négyszög alakú építési területet kapva eredményül, amit aztán a telekkönyvön hivatalosan is keresztül lehet vezetni. Ehhez természetesen mindkét fél kölcsönös akarata szükséges...

Ez általában igaz, telekalakításnak hívják a műveletet és földhivatalban lehet kezdeményezni + az önkormányzat engedélye is kell hozzá tudtommal. A kárpótlási elidegenítési tilalomnak pedig már vége van tudtommal.

Ez utóbbi számomra némileg megnyugtató, hiszen az én olvasatomban a kevésbé tehetős rokonok (résztulajdonosok) helyett az adóteher legálisan is átvállalható

Azért lehetnek olyan családok, akiknek ez sem opció.

Ha már mindenképpen szükséges

14 milliárd felett van a város éves költségvetése. Csak iparűzési adóból valami 2,5 milliárd folyik be. Az nem igaz, hogy erre a 100 milliós tételre van szükség a kórház fenntartásához. Ez a rendelet szerintem egyértelműen azt a célt szolgálja, hogy a belterületbe vont területek tulajdoni viszonyai minél hamarabb megváltozzanak, és a magasabb kínálat lenyomja az árakat a beruházók vagy talán méginkább a spekulánsok előtt.

2007. 03. 20. 23:57

Amúgy tényleg azt nem értem, hogy miért nem szerveznek az érintettek egy demonstrációt a vadiúj főterünkre. Kapával, kaszával, kereplővel stílszerűen. Szolidaritásilag elmennék én is, ha olyan időben van.

2007. 03. 20. 23:50

Amúgy egyre több eladó szamárhegyi telekről szóló hirdetést látok az interneten (fel vagyok iratkozva az ingatlan.com hirdetésfigyelésére, és sose jött annyi ajánlat, mint az elmúlt napokban).