Az MSZP a telekrendelet felülvizsgálatáért

Az MSZP a telekrendelet felülvizsgálatáért

2007. 03. 20. 23:49

Az egominfo.hu értesülései szerint az MSZP helyi vezetése megvitatta az Esztergom Város Önkormányzata 2006. december 20-ai rendkívüli testületi ülésén tárgyalt, „A helyi adókról szóló 52/2005 (XII.15) esztergomi ör. módosítása” című rendeletet, és megállapította, hogy a rendelet nagyon sok városlakót érint indokolatlanul hátrányosan. A rendeletben foglalt telekadó ilyen mértékű kivetése annak tükrében még igazságtalanabb, hogy Esztergomnak több mint 3 milliárd forint a tiszta adóbevétele.

Ezért az MSZP önkormányzati képviselői nem szavazták meg a rendeletet.

Döntésüket azzal indokolják, hogy életbe léptetése után az érintettek hobbi telke leértékelődik, sőt sokan kénytelenek lesznek áron alul megszabadulni attól, hisz évente súlyos terhet, akár több százezer forintot jelent megtartása. A városvezetés több mint 100 millió forintos bevételt vár ebből az adóból. Egy lakosra lebontva ez 3500 forintos adóterhet jelent minden esztergominak. Megértve a városlakók helyzetét az MSZP helyi szervezete a következőket teszi:
- formailag és jogilag megvizsgáltatja a rendeletet
- rendeletmódosítást nyújt be a testületnek, hogy a hobbitelkek egészben, vagy legalább egy bizonyos négyzetméter nagyságig mentesüljenek az adó alól
- kezdeményezi, hogy a már jogerős építési engedéllyel rendelkezők is mentesüljenek a fizetés alól.

2007. 03. 27. 10:03

gömbicica írta: Azért kiváncsi lennék, kinek a zsebe gazdagodott ennek a pár ülőalkalmatosságnak a kibiggyesztésével?

Mivel közpénzeket költöttek el rá, te mint a köz képviselője jogosult vagy ezt meg is tudni. Sőt, mintha lenne valami rendelet ami szerint ezeket az információkat időközönként közzé is kell tenni egy szervezet honlapján, de lehet, hogy az máshol és másra vonatkozik...

gömbicica

2007. 03. 26. 21:48

csak egy beirás a google-ba: utcabutor!

Remekebbnél remekebb dolgokat találhattak volna a T.Hivatal emberei. Mindezeket komoly referenciákkal. Miért is kellett nekünk megint a hülyeség??? Azért kiváncsi lennék, kinek a zsebe gazdagodott ennek a pár ülőalkalmatosságnak a kibiggyesztésével? Szégyen ez a tér. Szomoru és bosszus vagyok, ha néha arra akad dolgom, és körülnézek.

2007. 03. 26. 19:08

joel írta: arra várnak, hogy a köveket kijavítsa valaki

Valaki? Sültgalamb? Nem kéne átvenni ilyen trehány munkát. A csatornafedelekről már hiányoznak is a kövek, ahogy meg sétálok érzem, hogy mozog a burkolat minden lépésemnél.

2007. 03. 26. 17:44

Villy írta: Semmi nem lett a műanyaggal

Műgyantát mondtak azt hiszem. Lehet, hogy először tényleg arra várnak, hogy a köveket kijavítsa valaki - hülyeség lenne addig rögzíteni az egészet. Én inkább arra lennék kiváncsi mikor kezd el élni a tér. Mikor lesznek éttermek, kerthelyiségek - vendégekkel, időszakos árusítóhelyek (bódék), stb... Van erre reális esély idén?

2007. 03. 26. 17:04

Semmi nem lett a műanyaggal, amire azt mondták, hogy azzal fúgázzák a kövek közötti résreket. Az oroszlánok meg nem is sima felületre kerültek, némelyik félig lóg a levegőben. Asszem írtam már arról, hogy a városháza alatt a földbe épített fényszóró szépen kiforult amikor ráléptem. Nincs mit cifrázni a tér szar lett. De ha a sok szemellenzősnek jó...

Meg a tér közepe kong az ürességtől. Nem mondom, hogy oda kéne a toronyóra, de ott van a legnagyobb sötét az egész téren. A közepén! :)

2007. 03. 26. 12:41

Petró írta: Kár értük…

Ez a végszó nagyon összecseng a mai indexes megmondó cikkel: http://index.hu/velemeny/jegyzet/feltud0 70321/ :)

Telekkérdést szerintem zárjuk le...

2007. 03. 26. 11:48

Nem olvastam az egominfót, de ha a főtér kövéről van szó azt kurvára fel kéne szedni, mert SZAR.

2007. 03. 26. 10:37

Petró írta:

Mondjuk jobban marketingelhető, hogy a kórházra kell a telekadós pénz és nem az élményfürdőre.

Arról írtak, hogy a telekadóval kapcsolatos helyi MSZP-s kifogások egy részét a csütörtöki ülésen a polgármester jogosnak tartotta és rövid határidőn belül a kedvezményekről előterjesztést nyújt be a képviselő-testület elé.

CSODA TÖRTÉNT!!!!

2007. 03. 23. 17:22

index: Megszorul az önkormányzat Ha elfolyt a pénz, az önkormányzat telekadóval szívat. Jogszerűen teszi.

http://zugugyved.blog.hu/2007/03/23/megs zorul_az_onkormanyzat

2007. 03. 23. 15:53

Nade kanyarodjunk vissza ide:)

joel írta: Amúgy tényleg azt nem értem, hogy miért nem szerveznek az érintettek egy demonstrációt a vadiúj főterünkre.

Azt már értem, hogy Te miért nem:). De az egominfon valaki épp a kockaköveket akarja felszedetni ha jól értettem a széchenyi téren egy ilyen tüntetés során, és jól értesültként 100 milliósra tendálja az idén az élményfürdőnek juttatott működési támogatást... Mondjuk jobban marketingelhető, hogy a kórházra kell a telekadós pénz és nem az élményfürdőre.

2007. 03. 23. 15:28

Petró írta: csak hülyéskedsz, vagy tényleg komolyan érvelsz…:)

Alapvetően a kettő kombinációja:). Most mondhatnám, hogy ezt is a városvezetéstől tanulom, de inkább nem mondom:)

2007. 03. 23. 15:27

Petró írta: Neki ezután sem kell fizetnie semmit…

Oh, ez tényleg elkerülte a figyelmem, mea culpa. Rokonok, jóbarátok (jószomszédok) között viszont működhet a dolog.

2007. 03. 23. 14:06

Petró írta:Rokonok lévén, talán nem lesz belőle később olyan állatorvosi ló, aminek túros lesz a háta…:)

Lehet olyan hátrány, ami ellensúlyozza azt az előnyt, hogy nem kell befizetni évi százezres nagyságrendű összeget? Namost ha van egy telkem, amit eladhatnék azonnal 5 millió ft-ért és talán évi 4-5%-os értéknövekedést érhet el, de ezért be kell fizetnem az értékéhez képest 3-4%-nyi telekadót, akkor inkább eladom 5 millió ft-ért, azt lekötöm bankbetétileg (0 kockázat) és elérek évi akár 6-7% adózott kamatnyereséget.

Ha a fenti matek igaz (ez nem feltétlenül van így), akkor az új belterületi telkek utáni kereslet valóban távol fogja tartani a spekulációs tőkét, és csak olyanok vásárolnak majd, akik tényleg építeni akarnak rá valamit. Ez azonban egy jóval szűkebb kereslet lesz, vagyis még az a 4-5%-os évi értéknövekedés (ami hol van pl az idei 8% környéki inflációtól) sem biztos, hogy tartható lesz.

Nem tudom jó-e a modellem, illetve készült-e ilyen gazdasági kihatásokat eredményező kalkuláció a városházán (ha készült és publikus, azt hiszem mindenki szívesen olvasgatná szabadidejében), de én azt sem tartom kizártnak, hogy a belterületté válással gondolt értéknövekedés a valóságban nem lesz realizálható konkrét üzleti tranzakciókban...

2007. 03. 23. 13:09

Petró írta: (csak azért, mert erről még nem írtál) :)

Ja, ez igaz:). Elsőkörben hozzátenném, hogy a helyi adók híve vagyok abban az értelemben, hogy szerintem több pénznek kellene a befizetett adóimból és járulékaimból azon a kisebb-nagyobb földrajzi területen maradnia, ahol élek. Ne a nagy állam bácsinál kelljen az önkormányzatoknak a beruházásaikhoz pályázni (hány embert tarthat el ez a rendszer akinek semmi dolga nincs, csak értelmetlen pályázatokat bírálgatni naphosszat).

Abban egyetértünk, hogy ez a 130-230 ft/m2 adómérték kifejezetten sok, ráadásul nagy hibája a rendeletnek, hogy a változtatási tilalom feloldása után nem ad egy türelmi időszakot a tulajdonos számára. Ilyen szempontbol az mszp-sek par modosito rendelete kifejezetten racionalisnak tunik. Az összegek csökkentésével lehetne játszani egy kicsit plusz a megkezdett építkezéssel rendelkezőknek én azért adnék legalább kedvezményt az adóból, ha nem is engedném el teljesen.

Így csak arra lesz jó a dolog, hogy összeálljon pár szomszéd és ha közülük az egyik telkén van valami építmény, akkor vele együtt létrehozzanak egy osztatlan közös tulajdonban lévő egyesített telket a sok kisebből - ezzel kikerülve az adót teljes egészében. A magyar ember találékony - ezt pártízezer forintból meg lehet úszni, csak egy ügyvéd és egy földmérő kell hozzá... no meg bizalom:)

2007. 03. 23. 11:30

Petró írta: Érdekes cikk az indexről:http://index.hu/gazdasag/magyar/ingat070 322/

Én az ingatlanadó bevezetését csak úgy tudom támogatni, ha vele párhuzamosan csökkennek a bért terhelő adók és járulékok. Magyarul az állam ne bevételnövekedésre akarja ezt felhasználni, hanem az adóztatottak struktúrájának megváltoztatására. Pl le lehet csökkenteni az SZJA-t mondjuk egy kulcsosra, 15%-osra, és az így kieső bevételeket az ingatlanok adóztatásával lehet pótolni. Ezzel együtt meg lehet szüntetni az ingatlan bérbeadásának jövedelemadóját (amit a bérbeadók szerintem nagyon elszomorító %-a fizet amúgyis be). Mindez azt eredményezné, hogy a dolgozó embereknél több pénz maradna akkor, amikor megkapják azt a munkáltatójuktól - és dönthetnek arról, hogy ezt mire használják. Pl el is költheik (és ekkor 1/6-át kapja még meg az állam ÁFA formájában). Persze ott van elrontva az egész, hogy a fél ország már most sem fizet SZJA-t (minimálbér adómentessége), így rajtuk ezzel nem lehet segíteni. Az is látszódik, hogy mindehhez a járulékok bruttó béresítése sem lenne egy rossz kezdőlépés, mert azért csak másként érezné magát az ember, ha hirtelen "bruttó 100"-ból "bruttó 150"-et kereshetne - még ha a nettója nem is változik (de legalább érezné jobban, hogy mennyit is vesz ki a munkáltatóján keresztül az ő zsebéből az állam).

Ebből a rövid kis "mi lenne ha" eszmefuttatásból is csak az látszódik, hogy itt grandiózus adóváltozásokra lenne szükség. És mintha senki sem merné ezt meglépni már megint...

2007. 03. 22. 18:15

A Képviselő-testület a Polgármesteri Hivatal, az önkormányzati intézmények és társulások, valamint a helyi kisebbségi önkormányzatok együttes 2007. évi költségvetését a) 13.952.547 E Ft bevétellel, ezen belül 5.038.336 EFt felhalmozási célú bevétellel, 8.914.211 E Ft működési célú bevétellel b) 14.952.547 E Ft kiadással, ezen belül 6.038.336 E Ft felhalmozási célú kiadással, 8.914.211 Ft működési célú kiadással hagyja jóvá.

Tartalékok:

A Képviselő-testület a) az év közbeni működési-gazdálkodási gondok enyhítésére 235.043 E Ft összegű általános tartalékot hagy jóvá. b) a 6/A számú mellékletekben megjelölt célokra 339.244 E Ft összegű céltartalékot hagy jóvá.

2007. 03. 22. 18:08

Petró írta: havi 50 mFt bevételkiesést fog elszenvedni. Ha ez igaz, akkor a 100 mFt csupán két havi működéskiegészítést finanszírozhat…

Igaz, erről az oldalról is meg lehet közelíteni a kérdést. Pár tény, amit innen-onnan össze lehet ollózni

A feszes költségvetésben a felhalmozási célú beruházásokra több mint ötmilliárd forint jut.

Vagyis 5 milliárd ft-ot költ a város a 14 milliárd forintból beruházásokra, felújításokra, építésekre. Ha ezekből egy öszesen 100 milliós tétel"csomagot" még 2008-ra vagy 2009-re halaszt, akkor máris nincs szükség egy ilyen telekadó bevezetésére. Vagy ha ezekhez innen-onnan 100 milliós tételt be lehet vonni EU-s vagy más pályázatból, akkor megintcsak nincs szükség a telekadóra.

Beszéljünk őszintén akkor: Esztergom intézményeinek működtetése ezek szerint kb 9-9,5 milliárd forintba kerül. 2007-ben 5 milliárd forintot az önkormányzat olyan beruházásra tapsikolhat el, amilyenre éppen szeretne (amik persze majd növelik a működési költségeket jövőre, de az egy más kérdés). Ezt én nem érzem túl rossz állapotnak/helyzetnek, vagy olyannak amiben a kedves adófizető polgárok idegeit újabb adók kivetésével kellene borzolgatni...

2007. 03. 22. 17:25

joel írta: Meg a hegyvidéki is.

Erről jut eszembe, a hosszú hétvégén meglátogatott az itt csak "szigeti" néven néha megjelenő volt osztály-, évfolyam-, meg kollégiumi szobatársam, és kicsit felnéztünk a Siszler út tetejére. Jócskán túlsétáltunk a szőlőmön (de azért bementünk oda is - akkor beszéltem a nagybátyámmal) és kicsit feljebb láttunk háromszintes lakóháztól a fák által körbenőtt régi trabantroncson túl sokmindent (beszakadt kút, esővízelvezetés megoldatlansága miatt valóban járhatatlanná vált utak, stb). Na pl a Siszler út is igazi turista kiránduló útvonal lehetne (a telkem után 30-40 méterrel ér fel a Temető utcáról a piros turistaút), de iszonyat nincs karbantartva. Engem az a beszakadt kút zavar a legjobban - gyerekkoromban még nem volt vezetékes ivóvíz a szőlőnkben és mindig oda jártunk ivóvízért (persze, hogy a gyerekeket küldték vízért a felnőttek:). Nem tudom mennyibe kerülne rendbetenni, de ha senki nem csinál semmit akkor a végén majd én megfinanszírozom, hogy valami szakember másszon le és húzza fel a beesett betonlapdarabokat, faágakat és egyéb szemetet.

Jövő hétvégén szerintem csinálok majd pár képet, elkeserítő dolgokat lát az ember a "természetben" Esztergom körül.

2007. 03. 22. 16:48

Petró írta: Telket venni és eladni ezután is bárhol és bármikor lehet.

Úgy általában, vagy Esztergomban? Csak mert próbálkozott itt már a Hit Gyüli, nekik nem sikerült. Próbálkozott a Granvisus épületével egy befektetői csoport, őket tudtommal a mai napig perli az önkormányzat az ingatlanokért. Derült égből figyelmeztetés nélkül kerülnek elővételi jogok ingatlanokra a városban. Ezek mind-mind olyan jelek az én interpretációmban amik kissé cáfolják az "ezután is bárhol és bármikor" elvet. Mennyiért is vette meg tavaly a város a Technika házát? A hír nettó 70 millió ft-ot ír (gondolom + illeték, áfa, stb). Nem emlékszem, hogy szerepelt volna az a pénz előzetesen a költségvetésben. Akkor azt az összeget csak úgy elő lehetett teremteni? A kórház működtetésére pedig nincs 100 millió ft innen-onnan összecsipegethető költségvetési tartalék?

Nagybátyámmal találkoztam össze a szőlőben hétvégén, elpanaszolta ezt a telekadó mizériát ő is, és, hogy a gazdakör próbál találni valakit a hivatalban aki tiszta vizet öntene a pohárba. Kiváncsi leszek tényleg a további fejleményekre és arra, hogy kiállja-e ez a rendelet az alkotmányosság próbáját.

2007. 03. 22. 16:38

Petró írta:nem kicsit demagóg és (mai divatos szóhasználattal élve) populista is egyben.

Egyetértünk, ez is volt a célom:) Tanulok a hivatalos orgánumoktól (lásd közösségteremtő óramű:). Hívhatnánk a telekrendeletet Meggyes csomagnak is (nem is értem az mszp miért nem dobta ezt be a köztudatba), az lenne még igazán trendi:)

Csak csendben jegyzem meg, hogy az általam ismert kárpótlási belterületi földek jó része jelenleg parlagon hever

Nem csak a belterületi. A külterületi is. Meg a hegyvidéki is. Főszabályként (de én pl speciel most telepítek rózsát néhány öreg szőlőtőke helyére...). Megjegyzem lenne lehetősége a hivataloknak a művelési kötelezettség betartását a jelenleginél jobban ellenőrizni - nem tudom, hogy hanyagság, idő, erőforrás vagy az akarat hiánya akadályozza őket inkább ebben.