Verespatak múltja, jelene és jövője képekben
2008. 03. 04. 17:00

<p>József Attila Általános Iskola Galériája</p>

A Közép-Európa Klub (Kiskunfélegyháza) és az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület sok szeretettel meghívja Önt a Verespatak múltja, jelene és jövője képekben című országos vándorkiállítás esztergomi megnyitójára, melynek helyszíne a József Attila Általános Iskola Galériája.

Megnyitó időpontja: 2008. március 4., kedd 17 óra

A megjelenteket köszönti:

Dr. Iványi Pálné a József Attila Általános Iskola igazgatója
és
Kelemen József a vándorkiállítás kezdeményezője és rendezője, a KÖZÉP-EURÓPA KLUB főtitkára

A kiállítást megnyitja:

dr. Gönczy János a Tisza-Szamos Kormánybiztosi Iroda vezetője Közreműködik:

A József Attila Általános Iskola 8. osztálya verssel és zenével

A kiállítás 2008. március 4 - 7-e között tekinthető meg az iskola galériájában!

Háttérinformáció:

A kiskunfélegyházi Közép-Európa Klub által összeállított kiállításon tucatnyinál több tablón és fotón mutatják be azokat az értékeket, amelyek megsemmisültek, nagyobb részt elpusztultak volna, ha megtörténik a helységben a tervezett aranybánya-nyitás. Verespatakon (Rosia Montana) az Erdélyi érchegységben, az Aranynégyszögben található, még fellelhető arany és ezüst kitermelésére egy kanadai-román vegyes vállalat külszíni aranybánya megnyitását tervezte, ciántechnológia felhasználásával. A tervezett program megsemmisített volna 5 hegyet, a római és középkori bányászat régészeti maradványaival, 10 templomot, 12 temetőt, 958 gazdaságot, 900 lakóépületet, kitelepítésre ítélt volna 2150 lakót, s végzetes károkat okozott volna a természeti környezetben. A gyulafehérvári fellebbviteli bíróság január 23-án jogerősen megsemmisítette a tervezett aranybánya-nyitást lehetővé tevő, még 2002-ben kiadott önkormányzati területrendezési engedélyeket, s a döntés alapján a környezetvédelmi engedélyeket is vissza kell vonni. A képek készítői között van Kocsis Tibor is, aki az „Új Eldorádó” című filmjével fontos szerepet játszott abban, hogy a verespataki bánya ügye és környezeti problémái nyilvánosságot kapjanak.

Aktualitás:

A kanadai Tournigan Gold leányvállalata Körmöcbánya mellett akar jelenleg aranyat nyitni. A körmöcbányai aranybánya terve kapcsán az ott élő lakosság és a körmöcbányai önkormányzat tiltakozásának köszönhetően jelenleg csend van bánya ügyben. A verespataki helyzet és eredmények példát és erőt adhatnak az erősen környezetterhelő és számos kockázatot jelentő aranybánya-nyitás ellen tiltakozók számára.