Itt valami nem kerek

Itt valami nem kerek

2008.02.18. 19:30

A szép-új díszterünk üresen tátong, pedig sokszor elhangzott már, hogy a tér üzlethelyiségei ki vannak adva és végre megtelik élettel a tér.

Ehhez képest...

A február 21-én tartandó testületi ülés napirendi pontjai közt szerepel egy előterjesztés a Széchenyi tér 21. szám alatti, 17350/A/2 hrsz-ú helyiség ideiglenes bérbeadásáról.

Mit is jelent ez?

Esztergom Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 16/2004. (I. 22.) esztergomi öh. határozatával úgy döntött, hogy a bérbeadói jogokat és kötelezettségeket gyakorló Strigonium Rt. a Széchenyi téren található nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérleti szerződéseit felmondja.

A döntés eredményeként az esztergomi 17350/A/2 hrsz-ú, természetben az Esztergom, Széchenyi tér 21. szám alatt található, 48 m2 alapterületű helyiség (egykori lottózó) bérleti szerződése felmondásra került.

A helyiség a későbbiekben a szomszédos, 17350/A/1 hrsz-ú helyiséggel összenyitva kerül bérbeadásra. Utóbbira vonatkozó bérleti szerződés 2008. november 15-én jár le. Az esztergomi 17350/A/2 hrsz-ú, természetben az Esztergom, Széchenyi tér 21. szám alatt található helyiség tehát jelenleg üres.

A jelenlegi előterjesztés ezt a helyiséget akarja egy hónap időtartamra bérbeadni.

Ezzel probléma nem is lenne tulajdonképpen.

A gond ott kezdődik, hogy amint az előterjesztésből is kiderül a helyiség üres, és amig a szomszédos üzlettel az összevonás nem történik meg, ez az állapot nem is nagyon változik majd. Ám ugye a szomszédos helyiség 2008. november közepén jár csak majd le. Ezek szerint az idei nyár is üresen telik a téren.

Vajon az Önkormányzat továbbra is kitart azon terve mellett, hogy egyfajta "vigalmi negyedet" hoz létre a téren, pusztán vendéglőkkel és kávézókkal megtöltve azt? Valóban megvannak már a bérlők? Ha igen, akkor mire várnak?

Mi nehezíti meg a dolgukat, hogy az amúgy nem olcsó bérleti díjat elkezdjék megtérülővé tenni önmaguk számára?

2008.03.06. 12:40

Köszönjük az információt!

Petró, szerinted miért nem engedélyezte a város a hűtőkocsi számára a napi egyszeri reggeli behajtást a cukrászda elé?

2008.03.06. 12:34

Tudomásom szerint/az üzemeltetővel beszélgetve/ azért szüntette meg a cukrászdai müködését ,mert nem tudta biztositani az áru előírás szerinti szállitásást.--ÁNTSZ előirás szerint zárt hűtött kocsiban lehet szállitani krémes sütemény készitményeket.Nem tudott az üzlet közvetlen közelében megállni,hogy rögtön a hűtővitrinbe tudja kipakolni az áruját.Többször előfordult ,hogy várni kellett az elektromos autóra  ami előtte esetleg szemetes zsákokat vitt a távoleső szemetes konténerekbe.

Budapest Váci utca sétáló utca ---ott is megoldották ,hogy a szállitó gépkocsik meghatározott időben behajthassanak az áruval az üzletekhez. Esztergomban mért mem lehet egy köztes megoldás?

Áruszállítás -- ott lakók lakáshoz való -/megszabott időben/ való behajtási engedély

Talán ha ésszerűen -korlátok között-engedményeket adnának lehet hogy élhetőbb lenne Esztergom dísztere.

2008.03.05. 21:45

bejo! kössz a színmintakollekciót, mehetsz a pízért! 502e? helló

2008.03.05. 21:09

2008.03.05. 17:25

Párkányról van szó!!

2008.03.04. 22:30

A gyarapodás programjában Meggyes Tamás írta:A koncepció lényege, hogy a Széchenyi tér egy a forgalomtól elzárt, gasztronómiai (és közösségszervezõ) központtá alakul át. Az önkormányzat a téren található üzlethelyiségekre már csak ilyen tevékenység folytatására ad ki engedélyt. A magyar királyok ünnepi palástjának mintázatát követõ díszkövezeten vendéglõi teraszok kerülnek kialakításra.

(...)

Reményeink szerint a Kossuth utca felõl egy újabb passzázson is megközelíthetõ megújult tér nemcsak turisztikai látványosság lesz, hanem az esztergomi polgári élet új szervezõ központja is.

Kérdezném: A gyarapodás programjának gyorsítása milyen konkrét beruházásokkal illetve intézkedésekkel számol a főtér kapcsán, hogy a fentiek meg is valósuljanak?

Anno ajánlottam Christopher Alexander-nek a "The timeless way of building" c. könyvét. Innen lehet megrendelni: www.amazon.com itt is üldögél a polcomon már néhány hónapja. Vannak más cikkei is az írónak, a BME filosz tanszék honlapján több is elérhető, pl itt:

http://phil.philos.bme.hu/~kerekgyarto/A %20modern%20ut%E1n07/A%20CITY%20IS%20NOT %20A%20TREE.doc

Ez az összefoglalása magyarul az ajánlott könyvnek:

http://phil.philos.bme.hu/~kerekgyarto/A %20modern%20ut%E1n07/Alexander%20Az%20%E 9p%EDt%E9s%20id%F5tlen%20%FAtja.doc

Miután a városépítés természetes folyamatai többé nem működnek, az emberek fejvesztve keresik, miképpen vonhatnák „ellenőrzésük” alá a városok és épületek tervezését. Azok az építészek és tervezők, akik a környezetre gyakorolt befolyásuk jelentéktelensége miatt aggódnak, három különböző módon próbálják a „teljes tervezői” ellenőrzést megvalósítani:

1.Megpróbálják a környezet nagyobb részegységeit ellenőrzésük alá vonni (ezt hívják várostervezésnek).

2.Megpróbálják a környezet minél több részletét ellenőrzésük alá vonni (ezt hívják tömegtermelésnek, vagy rendszertervezésnek).

3.Törvényalkotással próbálják szorosabban ellenőrizni a környezetet (ezt hívják tervezési kontrollnak).

De ez csak ront a helyzeten.

Ezek a totalitárius erőfeszítések, bár a környezet nagyobb részét ellenőrzésük alá vonják, pontosan az ellenkező hatást érik el. Nem képesek egy egészséges környezet létrehozására, mert nem eléggé fogékonyak az érintett emberek valódi szükségleteire, erőire, igényeire és problémáira. Ahelyett, hogy a környezetet teljesebbé tennék, csak méginkább szétdarabolják.

Ezen a ponton a mintanyelvek méginkább darabjaikra hullanak és elhalnak. Egyre szűkebb csoport ellenőrzése alá kerülnek, és egyre inkább elvesztik az őket használó emberekkel való élő kapcsolatot.

(...)

A tárgyainknak szentelt túlzott figyelem vakká tett bennünket azzal az alapvető ténnyel szemben, hogy épületeinket és városainkat egy genetikus folyamat hozza létre, és mindenek előtt ennek a genetikus folyamatnak kell egy jó rend részévé válnia… és erre csak akkor kerülhet sor, ha a folyamatot befolyásoló nyelv mindenkié lesz, mindenkinek része lesz benne.

Az embereknek, hogy saját maguk számára épületeket emelhessenek, szükségük van egy élő nyelvre. De a nyelvnek is szüksége van az emberekre … hogy a folyamatos használatban és visszacsatolásban e nyelv mintái rendezettek maradjanak.

Ez kicsit olyan "keleties", tudom, de mire végigolvasod a könyvet, meg is érted az egész lényegét. Vannak ennél konkrétabb részei (amikor áttér a pattern-ekre), amik alapján eléri az ember a megértés élményét...

Egyébként a software engineering Design Pattern témakörét, ami az objektumorientált programozás egyik nagy vívmánya volt a 90-es években ez a könyv, és ezek az építészei pattern-ek ihlették...

2008.03.04. 20:35

Volt egy cukrászda is...

2008.02.24. 22:17

www.esztergom.hu

Döntés a Széchenyi téri helyiségek hasznosításáról 2006.12.21. 18:36

Városunk főterének átalakításával, a belváros felújításával, idegenforgalmi központtá alakításával egyidőben megváltozik néhány önkormányzati helyiség funkciója is a Széchenyi téren. Annak érdekében, hogy az üzletek, bankfiókok helyett kerthelyiségek, éttermek, kávézók fogadhassák a térre érkező esztergomi polgárokat és a turistákat, döntést fogadott el a képviselő-testület a helyiségek bérbeadásáról.

Eredeti méret

2008.02.19. 18:12

"Megváltozott a forgalmi rend a bajai főtéren. Parkolni csak a főtér déli részén lévő Duna Szálló előtt lehet. A környékbeli üzletek üzemeltetői tiltakozó aláírásgyűjtésbe kezdtek, mivel nem csak ők, a vevőik sem tudják megközelíteni autóval a boltokat."

www.nol.hu

2008.02.19. 14:27

Furcsák ezek a bérlők a téren.Csak fizetik a bérleti díjat ki tudja mióta,de nem kezdenek a bérleményükkel semmit, és nem akarnak egy forint bevételhez sem jutni.Boldogok,hogy egyáltalán bérelhetnek?Lehet azt tudni,hogy a Strigoniumon kívül kik tulajdonosok a potenciálisan bérbeadható,vagy már kiadott ingatlanoknál?Az új étterem meg legyen végre sikeres!A múltkor én a pincéren(?) kívül egyedül a jegyzőt láttam bent üldögélni.Társa csak az árnyéka volt.

2008.02.18. 20:56

Kedves bejo!.. Nyugi, nyugi!..-. Már lassan kezdődik a vendéglátós nyüzsgés, 14.-én este 1/4 20 órakor besétáltunk nejemmel a citibe évi esedékes szülinapját valahol megemlékezéssel töltögetni. A Főtérnél gondoltam új étterem lévén ég bent a lámpa: menjünk! Sajnos csak az ajtóig, bár bent volt még hely, de nem engedtek. Az ablakon függöny nem lévén, hát mindenki láthatja: kihelyezett frakcióülés a vezér körül tömörülve meghívott mosolygokkal bővítve. Lehet, hogy a jövő heti kútmérgezés volt a téma, a szakértője jelen volt. A legjobb az ajtón levő figyelmeztetés: ZÁRTKÖRÜ RENDEZVÉNY! Üdv! LB

2008.02.18. 20:46

Sajnos ,már a téren található -szerintem igen jó -cukrászda is bezárt 02.16.-al. Az ajtóra az üzlet megközelíthetetlenségét írták indokként.

Üdv.: Belvárosi