Kevesebb újszülött, több bevándorló

Kevesebb újszülött, több bevándorló

2007. 03. 06. 15:22

A Központi Statisztikai Hivatal a napokban adta ki jelentését arról, hogy az elmúlt év során számottevően mérséklődött a népességcsökkenés üteme: 2005-höz képest 2,4 százalékkal emelkedett a születések száma, a halálozásoké pedig jelentős mértékben csökkent. Megyénkben más a helyzet az országos átlaghoz képest: térségünkben huszonnéggyel kevesebb gyermek jött a napvilágra tavaly, mint előtte.

A halálozási ráta pedig tovább nőtt. Ugyanakkor a természetes fogyás állandósult megyénkben, hiszen a kevés születési és nagyobb halálozási számot kompenzálta a megye kedvező földrajzi fekvése, Budapest közelsége miatti bevándorlás. A KSH tatabányai kirendeltsége szerint befogadó megye vagyunk, hiszen 2000 óta folyamatosan nő a bevándorlók - mind a többi megyéből, mind pedig küldföldről érkezők - száma. Esztergomban a Szent Miklós Alap 2005. január 1-jei bevezetését követően a korábbi éves 190-200 újszülött helyett 2005-ben már 288 gyermek érkezett és került be az életkezdési támogatást nyújtó programba. 2006-ban pedig mintegy 290 - noha a megyében összességében csökkent a született gyermekek száma.

Forrás: www.24ora.hu

2007. 03. 09. 15:26

Alfonz írta: Kemény 2300 HUf/nm áron, ami a 410 nm-es udvarra el se éri az 1millió forintot.

Az nem működik, hogy ti parkosítjátok, és akkor okafogyottá válik a kisajátítás?

2007. 03. 09. 11:27

Petró írta: Az euró bevezetésével a kamatok valószínűleg csökkenni fognak. Én ezért is számoltam 3%-os "átlagkamattal", ami a teljes futamidőre talán jobb közelítést eredményez.

Igaz, bár az eurót én nagyon távolinak érzem egyelőre.

Petró írta: Remélem beszélgetésünk hasznos volt másoknak is! (itt a helyi döntéshozókra gondolok elsősorban...)

Tekintve, hogy pont tegnap láttam az esztergom.hu-n, hogy lesznek virtuális valóság dobozok a főtéren, amikben a középkori városképet lehet majd nézegetni... és kb egy fél éve beszélgettünk itt Villy-vel arról, hogy milyen jó lenne lemodellezni a középkori városképet és valami számítógépes játékot, vagy automatát kreálni amit a turistáknak lehetne mutatni...:) Szóval valaki olvas, csendben van és ötleteket lop. Ami alapvetően nem baj, elvégre azért dolgozom tanácsadóként, hogy a tanácsaimat megvalósítsák:))

2007. 03. 08. 22:04

Petró írta: A Szt Miklós alap érzésem szerint inkább az alanyi jogon járó szolgáltatások közé sorolandó és nem a hagyományos értelemben vett "pénzügyi befektetőknek" való befektetési forma.

Ez oké.

Petró írta: Igy ők már talán nem a szegénységet, a nyomort és a segélyekből való létezés igényét termelik esetleg újjá saját utódaikban.

Aham. De Bursa ösztöndíjra közben nem telik a városnak... :) Plusz mostantól még 19 évig nem annyira érdekesek a nyomorból és segélyekből kiemelkedő esztergomi utódok:). Azt nem lehet olyan jól emlegetni havonta kétszer a Hídlapban és a parlamentben.

Pedig azért lehetne csinálni dolgokat. Pl elengedni az iparűzési adójából a helyi cégeknek maximum 10%-ot, ha az elengedett pénznek legalább a kétszeresét egyetemi, főiskolai ösztöndíjakra és tanulmányi szerződésekre költik. Pl ott a Suzuki, és ha fiatalok gépész- vagy közlekedésmérnöki egyetemi tanulmányait finanszírozza, akiknek utána itt munkát is ad, akkor ezt az önkormányzat honorálja azzal, hogy csökkenti a gyár adóját. Ki tudja, talán még egy K+F központot is idehozna ennek hatására valamelyik multi:) Tudod, nekem ez a vesszőparipám:) A rendszerváltó tender, meg a 90-es évek elejének privatizációi közül a távközlésé talán az egyetlen sikersztori, ami az Ericsson és a Siemens fejlesztői, kutatói központjait létrehozta Budapesten - legalábbis ezt kellett leírni valamelyik távközlési hálózatok tárgy ZH kérdéseként:)

Belekeveredtünk ebbe a dologba, pedig szerintem egyetértünk.

2007. 03. 08. 16:44

Petró írta: Ami miatt nekem mégis tetszik, az lényegében abban áll, hogy jelenleg ez az egyetlen általam ismert támogatási forma ma Magyarországon, amiért támogatottként cserébe neked is tenned kell valamit, jelesül legalább középfokú végzettséget, vagy szakmát kell szerezned 21 éves korodig...

A szocpolért szülnöd/csinálnod kell gyermekeket, vagy a megelőlegezéséért össze kell házasodnod valakivel. A lakáselőtakarékosság évi 72e ft-jáért félre kell tenned havonta 20e ft-ot. Az államilag fizetett felsőoktatási tanulmány igénybevételéhez (ez ugye néhány millió ft-ot is kitehet) olyan tanulmányi szintet kell hoznod a középiskolában, az érettségin és később az egyetemen/főiskolán, ami alapján bekerülsz az államilag támogatott keretbe. Egy normális havi ösztöndíjért benne kell legyél az évfolyam felső 10-15%-ában (ezért hívják ösztöndíjnak).

Babakötvény: tekinthetjük ezt ugye egy minimum hozamgarantált hosszútávú befektetési formának. Alternatívája lehetne mondjuk egy 18 évre kötött életbiztosítás (előny: ha meghal az akire kötjük - pl szülő, akkor egyösszegben megkapja a család a teljes végösszeget). Ahogy elnézem az éves kamatokat 5-13% között elég sok ajánlat van (ami a számlán szereplő összegre értendő), az állam ehhez ad még hozzá 148e ft-ot összesen maximális éves megtakarítások esetén (évi 60e ft - havi 5e Ft befizetése). Vagyis 40e induló összegből 18 év alatt lehet 40 + 18x60 + 18x6 + a kamatok, ami változó ugyan, de akár az inflációt meghaladó is lehet (az Esztergomi Tksz pl 8%-ot ad, ami a mostani kamatadóval terhelt időkben nem hangzik rosszul). Namost ez 8%-kal és évi 60e ft befizetéssel minden további nélkül eléri a 18. év végére 2,4-2,5 millió ft-ot. A 21. év végére pedig elérné a 3,2-3,3-at.

Namost arról valóban el lehet vitatkozni, hogy ez utóbbinak van-e értelme. Évi 6000 Ft állami támogatás miatt egy ennyire nem likvid dologba én nem szívesen tennék pénzt - ha pl ugyanezt az összeget lakáselőtakarékosságba teszi az ember, akkor ott évi 60e ft megtakarításra 18e ft állami támogatást kap és már 8 év után arra használhatja fel a teljes összeget, amire csak akarja (igaz a kamatok is kisebbek - 3% körüliek - ellensúlyozandó a 30%-os állami támogatást). Ha pedig valaki ugyanennyi összeggel elkezd részvényeket vásárolni, akkor 18 éves távon ennél akár egy nagyságrenddel nagyobb nyereséget is el lehet érni úgy, hogy bármikor kiszállhat (jó, bukni is lehet nagyokat, de hosszútávon ennek sokkal kisebb a valószinűsége). Sőt, ha valaki ugyanezzel a pénnzel nekiáll vállalkozni és valami sikeres üzletet épít fel... :) de nem is folytatom a dolgot... ezek más és más szintjei a valóságnak, amitől túl sokan el vannak rugaszkodva ebben az országban...

2007. 03. 08. 13:37

Petró írta:

Villy írta: Szerintem az a 200-as születés lehetetlen.

Nem a születések száma 200 körüli, hanem azoknak a szorgos babáknak, akik megszerzik maguknak a babakötvényt. Egyébként olyan 5-600 születés van évente Egomban, de ha akartok pontos adattal is tudok szolgálni.

Más. Az önkorm, bérlakások kapcsán. Néhány éve sikeresen beköltöztem 1 többségében önkorm. házba, a Kossuth utcán, a Granvisus szomszédságába, tulajdonosnak. Most épp meg akarja venni (persze a túlzott sebességtől nem félek :-) az udvarunkat- parkosítási céllal!- az önkormányzat. Kemény 2300 HUf/nm áron, ami a 410 nm-es udvarra el se éri az 1millió forintot. Persze, mint nem-kooperáló, hazafiatlan tulajdonosok nemet mondtuk, ami miatt most kisajátítással fenyegetnek. Nem is ez a baj, csak erős a gyanú h ez a hátulról jövő támadás valójában azt hivatott előrevetíteni h a házat akarják megkaparintani. Vki tud nekem jogi tanácsot adni, egész pontosan mire számítsak a kisajátítás során? Pl önkormányzati bérenc értékbecslő, aki alulértékeli az ingatlanokat?? (állítólag szerencsémre a raiffeisen bank is érdekelt a lakásomban mint jelzáloghitel-adó nagytestvér..)

2007. 03. 08. 11:08

Petró írta:

Ilyen tűréshatárú szemlélődéssel azt is mondhatnánk, hogy a vizilabdát is teljesen azonos magasságú emberek játsszák, hiszen mindegyiknek pont a nyakáig ér a víz... :)

Igen, de érted, hogy az eddigi 200 születés az durván kevésnek számít, és nem csak 1-2 százalékkal térne el a megyei átlagtól. A 300 körüli születés még mindig közelebb van az átlaghoz, mint a nagyságrendekkell kisebb 200. Szerintem az a 200-as születés lehetetlen. Nem hiszem, hogy 3 éve ennyire sz@rul álltunk volna.

2007. 03. 07. 13:55

Nem hiszem pl, hogy a Suzukiba és más üzemekbe ingázó felvidéki vagy távolabbról bejáró munkások ne kapnának egy ilyen lehetőségen, és ne költöznének be jutányos áron ezekbe a bérlakásokba amint azok felépülnek... Egyből közelebb lennénk az 50,000 lakoshoz és a megyei jogú várossá váláshoz.

2007. 03. 07. 13:53

Egyébként 5,000 bérlakásra számolva - legyen csak havi 30,000 ft megintcsak jelenáron a bérleti díj (nagyon jutányos), - az havi 150,000,000 Ft bevétel a városnak. Mellette egy vállalkozásbarát önkormányzati politika, ami munkát is teremt ennyi új lakosnak (ez ugye 5000 család - jó esetben 10,000 új felnőtt lakos + átlag 2 gyerekkel még 10,000 új gyerek).

2007. 03. 07. 13:36

Petró írta: Ebből az látszik, hogy a kiskorúak aránya a teljes lakossághoz viszonyítva az általad említett települések közül 2006-ban Bábolnán és Esztergomban volt a legnagyobb, Dorogon és Nyergesen a legkisebb.

Kiváncsi lennék a 2006-os egész éves adatokra. Az a -2,6% még át is fordulhat, de azért nem igazán azt tükrözi, hogy 21 év múlva ajándékba adott 1,2 millió ft miatt olyan nagyon ide jönnének a fiatalok szülni, élni és gyereket nevelni. Évi 300 millió Ft-ból fel lehetne húzni egy kb 25-30 lakásos bérházat, 20 év múlva lenne 5000-6000 városi tulajdonú bérlakás a városban, amibe a jótékony polgármester akkor akár ingyen is beköltöztethetné a fiatalokat. A két intézkedés ugyanannyiba kerülne nekünk, adófizetőknek, a város szerintem pl ez utóbbin többet nyerne. De lehet, hogy tévedek és én látom rosszul a dolgot (meg tudom, nagyon sarkított a példám).

Nomeg az zavar még engem ebben a Szent Miklós Alapban, hogy ha pl mi úgy döntenénk, hogy mégis maradunk a városban (egyre kisebb a valószinűsége amúgy:), akkor szép-szép, hogy kapnának a leendő kölykök 1,2 millát fejenként mostani értéken... de ismerve az ambícióinkat és az előttünk lévő dolgokat az nekünk akkor kvázi aprópénz lesz. Kapok még ezért a kijelentésért a fejemre, de azt hiszem így van. Szóval oké, hogy sokkal többet adózom, mint az átlagos bérű esztergomi polgár, de akkor már szeretném, ha inkább az adóimat csökkentenék, és ne velem jótékonykodnának a tőlem beszedett összegből...

2007. 03. 07. 11:34

Petró írta: Ilyen tűréshatárú szemlélődéssel azt is mondhatnánk, hogy a vizilabdát is teljesen azonos magasságú emberek játsszák, hiszen mindegyiknek pont a nyakáig ér a víz... :)

Namost végigböngésztem az elérhető adatokat: http://portal.ksh.hu/portal/page?_pageid =37,451530&_dad=portal&_schema=PORTAL

2004-ben 11,3%-kal nőtt Esztergomban a született gyerekek száma, Nyergesújfalun ugyanekkor 27,7%-kal nőtt, de hasonló 10% körüli növekedést produkált Oroszlány és Tata is. 2005-ben Esztergom már csak 8,9%-os növekedést produkált az élveszületések számában, Komárom és Oroszlány hozta a 10% feletti növekedést, Tata szintenmaradt, Nyergesújfalu pedig 20%-os visszaesést mutatott. A 2006 első 3 negyedéves adatokban Esztergom kis visszaesést mutat (-1,6%), Oroszlány jóval erősebben esik vissza, a nagyobb felfelé mozdulások pedig olyan városokra jellemzők akik a korábbi években mutattak visszaesést (Nyergesújfalu, Bábolna).

Villy linkjénél van újabb, ami 3/4 éves adatokat tartalmaz:

Egom: 30,122 / 254 / 0.84% Dorog: 12,288 / 83 / 0.67% Kisbér: 5,686 / 55 / 0.96% Tata: 24,272 / 159 / 0.65% Tatabánya: 70,636 / 525 / 0.74%

Persze nem a teljes lakossággal kellene a százalékot számolni, hanem a 18-45 éves női korosztály létszámával (vagy valami hasonló szűkítéssel), de nem baj.

2007. 03. 07. 6:36

Hurrá, én is az vagyok!

2007. 03. 07. 6:35

Petró írta: A "papiron" esztergomivá válás egyik alapfeltétele ismereteim szerint az esztergomi állandó lakcím bejelentése mindkét szülő részéről. Ennek - a valóságos viszonyoktól függetlenül - mindenképp pozitiv hozadéka van a város számára, hiszen a szerződés szerint a két szülőhöz köthető adó x %-a jó esetben 21 évig a város kasszájába folyik, s neki csak ezután kell fizetnie...

... és ez kimondottan hasznos azoknak a környékbeli településeknek, melyeknek nemcsak iparjuk sincs, hanem most már a két szülőhöz köthető adórész is ugrik. Magyarország. Hopp, az előbb olvastam Kata viccét.

2007. 03. 06. 21:16

Petró írta: a helyi születések száma még így is bőven az országos átlag feletti teljesítménynek számít.

Nem igazán: portal.ksh.hu A 14. oldalon van, hogy teljesen megegyezik a többi városéval, persze lakosság-arányosan. A kétszer nagyobb városnak dupla annyi a születésszáma, a harmadakkora Dorognak a harmada. Nem is értem, hogy lehetett eddig 200 körül az éves születésszám. Ha az igaz, akkor az NAGYON durván kevés volt.

Ja, ezek féléves adatok a 14. oldalon, ne ijedjen meg senki :)

2007. 03. 06. 20:30

Petró írta: maximum befolyásolja őt a gyermekvállalásban.

na én is csak poénból írtam:)

Ettől függetlenül a téma felkeltette az érdeklődésemet, s mivel már otthon vagyok, ezért utána is fogok járni.

kíváncsi vagyok mire jutsz,

Lehet, hogy miattam fizetsz te is még mindig dupla havidíjat... :).

ha miattad fizetek majd dupla annyit akkor ismertségi alapon nem bánom:) de mindenki más fizessen helyettem, és ne fordítva.... ha már a racionális döntések közé keveredtünk:))))

2007. 03. 06. 19:50

Petró írta:

Egyébként meg minden elismerésem annak, aki fiatalként gyermeket vállal manapság! Teljesen mindegy, hogy a Szent Miklós alap hatására, vagy attól függetlenül teszi azt...

szerintem aki a Szt Miklós alap miatt vállal gyereket azt meg is eszi a fene...:) ami a gyerekvállalást jelenti, most éppen a szemétdíjjal ösztönöznek... :) nagyobb családlétszám több havidíj...

szemétgyűjtés: Komolyan olyanfokú ökörség és persze diszkrimináció, hogy egész nap ezen idegesítettem magam. ha esetleg nem lennél képben, kertes övezetben ezután csak heti 1x viszik a szemetet, persze az egyéb belvárosi területekkel egyező áron (ahol 2x megy...) OKÉ, ha megállapítják, hogy nekem fele annyi szemetem van mint Gipsz Jakab belvárosi lakosnak (bár fogalmam sincs milyen számítással...) de miért fizetek a heti 2x-rel megegyező havidíjat??? Valaki elmagyarázhatná mert baromira bosszant!

2007. 03. 06. 17:23

Petró írta: végre egy jó hír a "gyarapodó" városban... :)

Az viszont érdekes, hogy miért "állt meg" a növekedés 2005 és 2006 között. Egy 30%-os year to year növekedés után egy 1% alatti... más helyeken ilyenkor repül a management:). Ez számomra csak azt bizonyítja, hogy a Szt Miklós Alap csak a környékbeli falvakban lakó fiatal párok "papíron" esztergomivá válását segíti elő, de valódi demográfiai növekedést a városban nem okoz. Őket viszont jobb felszereltségű iskolákkal, jobb infrastruktúrával, olcsó de jóminőségű bérlakásokkal ugyanígy be lehetne vonzani a városba, ráadásul nem vállalna magára a város 20 évre előre kiadásokat.