Megkezdődhet az eurorégió kulturális-etnikai portáljának feltöltése
2008. febr. 12.

<p>A Magyar Tudomány Akadémia Kisebbségkutató Intézete és a révkomáromi Selye János Egyetem a magyar-szlovák-roma együttélést segítő projekt megvalósítására nyert INTERREG IIIA támogatást 2006-ban. A projekt megvalósítási helyszíne (egyfajta kísérleti terepként) az Ister-Granum Eurorégió. </p><p>A KOMP-projekt célja, hogy az Ister-Granum Eurorégióban élő nemzeti kisebbségek (elsősorban magyarok, szlovákok és romák) közötti közeledést, egymás jobb megismerését szolgálja, és hogy a nemzetiségek által működtetett intézmények, civil szervezetek közötti kapcsolatokat erősítse.</p>

A befejezéséhez közeledő projekt keretében január folyamán Komáromban és Esztergomban került sor arra a három képzési kurzusra, melynek keretében az érdeklődők megismerkedhettek a kutatás részleteivel, valamint annak a portálnak a használatával, amely a jövőben az Ister-Granum Eurorégió területén működő kulturális, oktatási és etnikai intézmények, szervezetek közös virtuális faliújságaként működik majd.

A Kulturális, Oktatási, Multietnikus Portál (röviden KOMP) az eurorégió nyitóoldalának (www.istergranum.hu) felső menüsorából, az „Etnikai” menüpont alatt érhető el, és ez a felület összegzi a projekt eredményeit.

A bal oldali menüsorban találhatóak meg azok a települési és intézményei tanulmányok, amelyek a különböző kisebbségi együttélési modelleket jelenítik meg. Innen érhető el a szakemberek által összeállított elektronikus tankönyv is, amely akár iskolai (főként középiskolai) oktatásra is használható. A Selye János Egyetem munkatársai készítették el az eurorégió etnikai és felekezeti viszonyait vázlatosan bemutató térképállományt, de megfelelő hozzáféréssel maga a portál látogatója is szerkeszthet itt saját térképeket.

A további kutatást egy bibliográfia és egy linkgyűjtemény is segíti.

A révkomáromi és az esztergomi képzésnek nem pusztán a projekt ismertetése volt a célja. Az érdeklődők a helyszínen tanulhatták meg a térképkészítés és a portálfeltöltés mikéntjét. A tervek szerint a wikipédia módjára lehet feltölteni az egyes településekről szóló ismertetőket, képeket, térképeket (magyar és szlovák nyelven), az utikonyvem.hu regionális adaptációjaként. A jobboldali menüsor is folyamatosan bővíthető: itt a régió oktatási, kulturális intézményei, a kisebbségi érdekvédelmi szervezetek érhetőek el, illetve ide kerülnek az eurorégió kulturális, oktatási és kisebbségügyi hírei is.

A KOMP-projektnek köszönhetően az eurorégió negyedik portálja kezdheti meg a működését. A www.istergranum.hu a közeljövőben gyűjtőportállá alakul át, amely a négy tematikus portál híreit, információit csak figyelemfelkeltő módon megmutatja, majd az érdeklődőt továbbirányítja a megfelelő portál irányába: a KOMP-hoz hasonlóan a gazdasági hírek a gazdasági, a civil szféra hírei pedig a nonprofit portálon kerülnek elhelyezésre. Az eurorégió működésével kapcsolatos hírek továbbra is a főportálon jelennek meg.

(forrás)