Esztergom felszólítja a kormányt

Esztergom felszólítja a kormányt

2008. 02. 05. 12:02

POLGÁRMESTERI LEVÉL

Hazánkban a vezetékes ivóvízzel való ellátás, a szennyvizek elvezetése és -tisztítása a helyi önkormányzatok kötelező feladata. A törvényekben foglalt kötelező feladatok, a víziközművek útján biztosított közszolgáltatások szervezéséért viselt felelősség ellenére számos magyar önkormányzat a helyi viziművek tulajdonjogával nem rendelkezik.

2008. 02. 26. 12:02

nol.hu

A beadványra a Miniszterelnöki Hivatal február elején válaszolt: Gillyán György stratégiai ügyekért felelős államtitkár azt közölte: nem kíván a kormány ingyenrészvényt osztani. Az esztergomiak ebbe nem nyugszanak bele, s azt tervezik, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-hez fordulnak - mondta Tóth Gábor.

2008. 02. 07. 21:42

Ez logikusan hangzik. Kár, hogy a kormánynak szóló felszólításból hiányoznak az ilyen érvek... picit többet nyom a latban pl nálam, mint a mad max víziók...

2008. 02. 07. 17:41

Egyébként, még annyit, hogy a centralizáció a fejlesztések ütemezése szempontjából is stratégiai jelentőségű. Ha nincs is többségi önkormányzati vagy regionális kezelésben a közmű, legalább adott a lehetőség helyi szinten a befektető fejlesztésre történő ösztönzésére. Ha semmilyen tulajdonrésze nincs egy önkormányzatnak egy közműben, akkor még annak a lehetőségétől is meg van fosztva, hogy benyújtson egy szolgáltatásfejlesztéssel kapcsolatos pályázatot. Ebből a szempontból még üdvösebb mondjuk egy önkormányzati társuláson keresztüli tulajdonjogviszony, ahol a partnerség prioritás.

2008. 02. 07. 10:01

Nem kizárt, hogy évtizedeken belül egyes államok akár az ivóvíz szükségleteik kielégítése érdekében fognak háborúzni egymással.

Két napja ezen a mondaton röhögök magamban. Valaki itt nagy Mel Gibson és Mad Max rajongó a városházán:)

Maradjunk annyiban, hogy az ivóvíz miatt nem lesznek államok közötti háborúk. Ha valakit érdekel a hosszabb magyarázat, majd megpróbálom kifejteni egy blogban...

2008. 02. 07. 9:31

"A mi DRÁGA úrunk rögtön alapítana egy jó kis céget a barátaival, és aztán megint mindenre hivatkozva emelgetné a víz+csatorna díjjat."

Mesebeszéd. Ezt ugyanúgy megteheti egy cég, ha önkormányzati, ha állami, vagy ha magántulajdonban van.

"Ez olyan szép mese //// ismerlek már hallomásból jó madár///" ??? Ez most nekem szól? Vagy a "kis Hercegnek"?

2008. 02. 07. 7:36

....Lehet ,hogy te örülnél neki ha igy lenne. De bizos mindenki igy lenne????? Ez itt a nagy kérdés!!

A mi DRÁGA úrunk rögtön alapítana egy jó kis céget a barátaival, és aztán megint mindenre hivatkozva emelgetné a víz+csatorna díjjat.

Mindeki de legalább is nagyon sokan vakon hisznek ennek a túl iskolázott kis Hercegnek!!

Meg hogy semmi nem változna ?? De bizony, elsö DOLGA lenne kirugdalná aki neki nem tetszik.

Ez olyan szép mese //// ismerlek már hallomásból jó madár///

Hát nagyon röviden ennyi erröl.

2008. 02. 06. 16:06

Az Új Zéland cikk, amit említettem:

totalcar.hu

2008. 02. 06. 15:54

... hogy én ennek ellenére az önkormányzati tulajdonba kerülést jó ötletnek tartom. Olyan veszély nem fenyeget, hogy nem lesz aki megcsinálja a csőtörést, mert nem egy új vállalatot építenek fel, hanem egy meglévőnek a tulajdonjogát változtatják meg. Az meg hogy most egy esztergomi csőtörést ki fizet, az továbbra se lenne probléma, mint ahogy most sem az. Az egész terület együtt vállalja a felelőséget a csőtörésekért most is. Inkább a "hol fejlesszük a vezetékhálózatot" kérdéskörben esnének egymásnak a tulajdonosok.

Talán így kicsit gyakorolnák képviselőink az öszedolgozást :)

2008. 02. 06. 15:47

Szerintem se ördögtől való az önkormányzati szerepvállalás közszolgáltatásokban. Engem speciál felháborít amikor egy állami vezető közli, hogy az állam rossz gazda, nem tudja hatékonyan üzemeltetni a cégeit, így el kell adnia. Ekkor kellene elgondolkozni Torgyán egyetlen gyakran idézett mondatán: "mondjon le!" :) Az állami cégek nem azért nem működnek rendesen mert a tulajdonjog az államé, hanem azért, mert politikusok ülnek a felügyelőbizottságban, politikusok nevezik ki a hozzánemértő igazgatókat, igazgatósági tagokat, akik persze volt üzlettársak, sógorok rokonok. Nem pályázattal választják ki a vezető beosztású dolgozókat, hanem rokoni alapon. Ez egy üzleti vállalkozásnál nem így működne.

Sokan fel voltak háborodva a BKV vezér fizetésemelésén. Amikor ezzel semmi gond nem lenne, ha ezért a pénzért, gazdaságosan, nyereségesen, az utazóközönség megelégedésére dolgozna a BKV a vezénylete alatt. A jelenlegi teljesítménnyel kirugást kapna, végkielégítés nélkül egy magán cégnél. A nagy kiszervezések közepedte a BKV eljutott oda, hogy tudtommal már a buszok szervízelését is magán cég csinálja, holott ennyi busz szervízelésére önmagában nyereséges vállalatot lehetett volna felépíteni a nulláról. Úgy meg pláne, hogy a szervízek, a telephelyek a munkaerő már korábban is megvolt. De hogy a BKV újabb mélypontját mutassa mostmár nem csak a "nem profilba" illő részeket lehet kiszervezni, hanem már egyes budapesti járatokat sem a BKV üzemeltet hanem külső alvállalkozó (VT-Transman). Milyen világ az, ahol egy tömegközlekedéssel foglalkozó vállalat, úgy dönt, hogy saját maga nem tud gazdaságosan tömegközlekedtetni, és ezért alvállalkozóra bízza a feladatot? És ez nem a tulajdonosnak (nektek , nekem, mindenkinek) köszönhető, hanem a drága jó politikusainknak, akik nem akarnak jól dolgozni.

Ez a veszély fenn áll a városi vízműnél akkor is, ha esztergomi tulajdonba (is) kerül, és akkor is állami tulajdonban marad (egy része).

2008. 02. 06. 11:05

Sziasztok, új vagyok itt nálatok. Mielőtt elhintenék pár „magvas gondolatot”, hadd jegyezzem meg gyorsan – ahogy illik –, hogy nem vagyok esztergomi. Ezt azért szögezem le, mert nem biztos, hogy hasonló relevanciával tudok hozzászólni a hírekhez, mint ti. Rokoni szálak miatt kötődöm a városhoz, amit – veletek együtt – nagyon szeretek.

Na, jó, ennyit erről. A témával kapcsolatban: én azt látom, és ez tetszik is, hogy a legtöbb város, már amelyik megteheti, balos és jobbos vezetésű egyaránt, szembemegy a kormány mostani, szerintem laissez faire típusú vagyongazdálkodási és közszolgáltatás-szervezési elképzeléseivel. (Persze nem mindegyik. A főváros, ahol én lakom, éppen most adta el a maradék gázmű- és vízműrészesedését, hogy az egészet egy hanyag mozdulattal beleölje a metróépítésbe). Ahogy én látom, a magyar kormány ma a takarékos, (főleg francia típusú) szuperminimalista állam vélt vagy valós előnyeinek sulykolása mellett kivonulni látszik a közszolgáltatások biztosításának felelősségvállalásából.

Az állam rossz gazda, vízfej, stb. hallom sokszor, ezért leépítünk, egyszerűsítünk, privatizálunk, liberalizálunk, outsourcingolunk (szép magyar szó:)). Közben (meg lehet nézni a PM oldalán) mégis folyamatosan növekszik a büdzsé kiadási oldala, a közszolgáltatások rendszere bürokratikussá, átláthatatlanná válik – az állami feladatokat ellátó, gombamód szaporodó kis kht-k felelőssége és feladatai átfedésbe kerülnek egymással, a tervezés, végrehajtás, értékelés kérdései összemosódnak, a települések nem tudnak komplex gazdaságfejlesztési programot indítani, mert minden decentralizálttá válik, kikerül a helyi ellenőrzés alól.

A most már menetrendszerűvé váló, nyári USA-béli és EU-s áramkimaradások oka például, hogy más cég kezében van a vezeték, az áram disztribúciós joga, a villanypózna, stb, ami az ellátásbiztonságot csökkenti, a cégek pedig egymásra mutogatnak például, amikor karban kell tartani a rendszert.

Szerintem ebből a szempontból lehet talán stratégiai jelentősége a közműszolgáltatás helyi vagy regionális kézbentartásának, vagy legalább felügyeletének, és nem azért, mert lehet, hogy egyszer csak elfogy a víz, az áram, stb. a külföldi tulajdonos pedig szól, hogy ennyi volt srácok, többet nem kaptok. Na, csak ennyi.

Lenne még mit mondanom, de tudom, hogy a hosszú komment nem jó, pedig ez brutál hosszúra sikeredett. :)

2008. 02. 06. 6:58

Szerintem itt inkább arról van szó, hogy a már félévkor megbukott diák előre megmagyarázza az év végi bizonyítványát, ahelyett, hogy inkább összeszedné magát.

A Szamárhegyen már régen biztosítani kellett volna az ivóvízellátást, de mivel a pénzek máshova vándoroltak, így megint a „gonosz csúnya kormány bácsi” a hibás, hisz városunk „bölcs vezére” ;- ((( nem lehet hibás.

Tudtommal, míg a Duna vize folyt a csövekben, nem rakodott le annyi vízkő a hálózatban, mint amióta a tökéletesnek hirdetett karsztvíz folyik itt. (Persze a vízmű átvételével talán megint el lehetne jelzálogosítani valamit, így újra lenne hitelt felvenni). Amitől én félek, az az, hogy a végén a szétrohadt csőhálózatot is a mi adónkból kell majd kicserélni, vagy hírtelen kihirdetik, hogy a Duna vize mégiscsak jobb, hisz ilyen Orwell-i fordulatok nem ritkák, ha az érdekek hirtelen megváltoznak.

A Szamárhegyen, Csenkei hídnál, és Kerek tónál a megoldás szerintem az lenne, ha a helyi képviselő nem csak mély hangján a gyarapodás programját szavalná, hanem megkeresné az ott ingatlannal rendelkező esztergomi tulajdonosokat, és rábeszélné őket, hogy állandó lakosnak oda jelentkezzenek be, mert amíg a bejelentett lakosok száma nagyon csekély, addig hiába pályázik a város, azt el fogják utasítani. Persze egy nyugdíjas beteg embertől nem várhatunk el egyebet, mint, hogy a tetemes tiszteletdíját felvegye és a város legjobb gimnáziumának jóval tanultabb igazgatóját kioktassa.

Szükség lenne ebben a kerületben is egy civil összefogást létrehozni, mert ha a város vezetésére várunk, akkor annak az lesz a vége, hogy az adott területek belterületi besorolását átminősítik zártkertté, hisz ennél többet képtelenek tenni, és lehet, hogy ez a lépés már az előkészítése ennek a lépésnek.

Fekete József

2008. 02. 05. 22:00

Deklarálták azt is, elengedhetetlen, hogy kötelező feladataik ellátásához szükséges mértékben befolyással rendelkezzenek a helyi vízellátás és csatornázás ügyeiben, amelynek egyik módja a regionális cégekben való részleges önkormányzati tulajdonszerzés.

Igazából ha erről lenne bővebb háttérinformáció, az jó lenne. Nem látom át, hogy egy néhány %-os tulajdonrész milyen módon ad befolyást a helyi vízellátás és csatornázás ügyébe.

2008. 02. 05. 18:06

Szerencsére a víznyerőhelyek itt maradnak Esztergom közelében ha nagy válság lesz a víz miatt, ha nem, ha privatizálják a vízművet , ha nem, ha a város tulajdonában van, ha nem.

A vezetékek javítását, felújítását figyelembe véve viszont nem elhanyagolható szempont, hogy a szükséges személyzetet ( és ugye ez állandó ügyeletet jelent ) a város tartja fent a maga 30 ezres lakosággával vagy marad egy nagyobb regionális cégnél több százezer lakóval, így jobban eloszló költségekkel.

2008. 02. 05. 14:31

A vízműtársaságokat tényleg nem szabad privatizálni. De a tulajdonjogot felaprózni sem lenne szerencsés. Tényleg olyan jó lenne, ha a Zrt-ben lenne mondjuk Tátnak 1%-a, Esztergomnak 5%-a, Dorognak 2%-a stb? El tudod képzelni, hogy a jelenlegi politikai kultúra irányításával milyen helyzetbe kerülhetne egy ilyen cég vezetése?

Mond egy rossz szót egy megyei újságnak adott interjúban és szerintem egyből szövetkeznének az egyik párt vezette önkormányzatok azonnali közgyűlés összehívására és a leváltására...

2008. 02. 05. 14:14

Kell! JÓ ELKÉPZELÉS... A lényeget Mikk András megfogalmazta. Stratégiai fontosságú az önállóság. Lehet nem lesz az elején nyereséges, de a legnagyobb kincs az egészség. Komoly víz gondok lesznek maximum 15-20 év múlva…

Kovács Géza

2008. 02. 05. 13:56

Eléggé össze vagyok zavarodva...

Van ugyebár ez az Esztergomi Vízmű Kft amit 2005-ben alapított a város és az Aquaplus Kft. Az ügyvezetője ugyanaz a szegedi illetőségű úriember, mint aki az Aquaplus Kft-t is vezeti. 2007-ben az Aquaplus törölve lett a Kft tagjai közül, és a cég immár teljes egészében önkormányzati tulajdonba került át - az ügyvezető személyére vonatkozóan nem látok változást a cégjegyzékben (ha változott, szóljatok).

Namost ez a cég 100 milliós alaptőkével fúrásokat kezdett valahol Szamárhegyen túl - ha jól emlékszem a korábbi népszavazáson feltett kérdés okán - vagyis, hogy álljon-e át Esztergom ivóvízellátása karsztvízre a Dunáról. A fúrások sikeresek voltak, de a feltörő víz inkább alkalmas lenne egy melegvizű fürdő építésére az akkori hírek szerint, ásványi anyagok tekintetében nem feltétlenül alkalmas a vízvezetékbe való bevezetésre.

Időközben olvashattuk, hogy az Északdunántúl Vízmű Zrt. megoldotta Esztergom karsztvízről való ellátását saját erejéből. Ezt én akkor egy kisebb pofonként értékeltem a város felé - mivelhogy ha a vizesek ezt meg tudták oldani százmilliós kft-k alapítása nélkül, akkor a városnak ez az egész beruházása... hogyismondjam - ha nem is a hanyag kezelés büntetőjogi kategóriája, de nem igazán indokolható meg észérvekkel (úgyértem miért is nem egyeztetett a megyei vízszolgáltatóval a város mielőtt magánakcióba kezdett egy szegedi kútfúrásra specializálódott céggel karöltve).

Egy oknyomozó cikket azért megérne ez a történet valamelyik országos lapban...

2008. 02. 05. 13:19

Nem tudom megítélni, hogy általánosságban mi a jobb az önkormányzatoknak.

De azt biztosan tudom, hogy Esztergom mai vezetésének nem szabad a kezébe adni ekkora felelősséget. Nincs olyan vállalkozása ma a városnak, ami normálisan működne, és ne lenne veszteséges. Rossz, és gyenge vezetők ülnek a vezetői székekben, aki meg netán jobb lenne azt Meggyes kézivezérlése hazavágja. Ezt vagy tűri és ettől rosszul működik a cég , vagy előbb utóbb elmegy, vagy elküldik.

2008. 02. 05. 12:52

Lehet benne igazság, viszont számomra már most is több a városi üzemeltetésben lévő támogatásra szoruló cégek száma mint kellene. Nem bízom abban, hogy ezt másként üzemeltetnék.

2008. 02. 05. 12:46

Üdv Kata. Azt lehetett olvasni különböző helyeken, hogy pár évtized múlva a legnagyobb kincs a Kárpát-medencébena víz lesz.Így már érthető miért akarja Tamás a saját vízközművet.(már úgy értem városi)Én személy szerint ezt nagyon jó ötletnek tartom. Mikk András

2008. 02. 05. 12:34

Egyébként jópofa a cím...

Esztergom felszólítja a kormányt... Inkább Esztergom polgármestere, vagy annak képviselőtestülete, stb... lenne a megfelelő. (az ő neve találató a levél alján)

Nekem Esztergom nem = Meggyessel.