Eggenhofer Béla Egészségközpont - a Hősök terén
2008. jan. 30.

<p>Esztergom Önkormányzatának képviselő-testületi ülésén döntöttek a Hősök terén nyíló, <b>mentőállomást, felnőtt- és gyermek-háziorvosi ügyeleti rendelőket magában foglaló egészségügyi központ</b> nevéről.</p>

Meggyes Tamás polgármester javaslatára a létesítmény elnevezése "Eggenhofer Béla Egészségközpont" lett.

Mint ismert, Esztergom önkormányzata a Hősök terei körforgalomnál álló volt Kossuth Iskola épületében határozta el egészségügyi központ létrehozását. Az épületet a kistérségi társulással együttműködve központi háziorvosi ügyelet, mentőszolgálat, gyermek háziorvosi ellátás, gyermek és ifjúsági fogorvosi ellátás, foglalkozás-egészségügyi ellátás és a későbbiekben fogorvosi ügyelet elhelyezésére alakították át.

A fenti célok megvalósításához a Város – pályázati és társulási hozzájárulások mellett – jelentős, 70 milliós saját forrást biztosított az épület felújítására, átalakítására. Az új kistérségi mentőállomás decemberben már meg is kezdte működését.

Az épület olyan egészségügyi funkcióknak ad otthont, amelyek a város és térsége egészségügyi ellátásának szempontjából meghatározóak. Joggal nevezhetjük egészségközpontnak. Mint minden ilyen épületnek, az egészségügy fontosságát szem előtt tartva kerestek méltó elnevezést Esztergomban. Éppen ezért Dr. Osvai László, a Közjóléti Bizottság elnökének kutatásai alapján javasolta a polgármester, hogy az épület elnevezése: "Eggenhofer Béla Egészségközpont" legyen.

Eggenhofer Béla 1899. április 2-án Táton született. A gyermek keresztapja Gönczy Béla kórházigazgató főorvos volt. Furcsa játéka a sorsnak, hogy a Kolos Kórház igazgatói székét 34 év múlva keresztfia vette át. 1925-ben "az orvostanfolyamot szabályszerűen bevégezte s az előírt szigorlatokat sikeresen letette, minek következtében a budapesti kir. magyar tudomány-egyetemen orvosdoktorrá avattatott". A sebész-műtői bizonyítványt 1931-ben állították ki. Eggenhofer Béla már 1930-tól a keresztapja által vezetett esztergomi Kolos Kórház sebészetén dolgozott. Nem sokáig operálhattak együtt, mivel Gönczy Béla 1932-ben nyugdíjba kényszerült. 1933-ban sírjánál keresztfia és utóda mondta a búcsúbeszédet.

(forrás, -valamint tovább, Eggenhoffer Béláról-: www.esztergominapilap.hu )

(forrás)