Vonzások és taszítások

Vonzások és taszítások

2008. 01. 20. 13:38

Mint ismeretes, 2006-ban sikerült a várost "megmenteni" - ahogy egyik jeles képviselőnk fogalmazott - a Lidl betelepülésétől, hiszen olyan feltételeket támasztott a város, ami finoman szólva is ellehetetlenítette a próbálkozást.

Ahogy annak idején a Hídlapban fogalmaztak: A képviselők által elfogadott határozatban a város arra kötelezi a Lidl élelmiszer-áruházat, hogy az biztosítsa a majdan felépülő áruház balesetmentes megközelítését és áruszállítását. Már az áruház építésének megkezdése előtt kétsávos utat kell kiépíteniük, illetve a Szent György-patakon olyan hidat kell építeni, amelyen gyalogos járda és kétsávos út van.

Nem is értem, miért nincs még mindig Lidl a városban? Talán kellene kötelezni a befektetőket egy 8-10 kilométer sztráda megépítésére is!

Most pedig megtudhattuk: a Dobogókői úton elbontották a KECS-lakásokat és a 21462 nm -es területet az ipari parkhoz csatolták, mégpedig - idézem - a telekrendezést követően „gazdasági, kereskedelmi” funkciót telepítene a város – a nagy cégeket és a városlakókat kiszolgáló üzemeket, szerelőműhelyeket, és üzleteket.

Na végre! Mondhatnánk, ámde...

Kell ide az üzlet, hiszen a Mi Tesconkon kívül aztán semmi de semmi nincs itt nekünk, míg Dorogon, a "kommonizmusban" egyik bolt éri a másikat, sőt a pár éve még poros kis határváros, Párkány is rendesen beelőzött minket!

Kell ide az üzlet! Mivel lehetne idevonzani a kedves befektetőket? A telkeket már kialakítottuk, akkor adjuk el azokat nekik!

Az ipari park egy négyzetméterének ára 5000 forint + áfa. Hmmm. Rendben építsünk üzletet rá! Rendben. Üzlet lesz? Akkor az ár: 8000 forint + áfa / négyzetméter.

Nos, igy kell arra ösztönözni az aki üzletet szeretne nyitni, sőt építeni. Dobjunk egy 1,6-os szorzót a telekárra. A mocsok befektető ne a városon nyerészkedjen.

Jut eszembe: elgondolkodva a 2006-os Lidl sztorin, ők egy hibát követtek el valószínűleg: nem az önkormányzattól vásároltak telket...

2008. 01. 21. 14:40

Sajnos nem ismerem Meggyes tájékoztatását, de nekem még mindig a régi ötletem jön elő a piac kapcsán, a Granvisus helyett.

Azaz:

A buszvég elköltöztetésével egy piac nagyon jól elférne a területen. Persze a jelenlegi buszbeállók kiegyenesítésével, a jelenlegihez hasonló egymással szemben álló, de mondjuk új egységes fa bódésort vizionálok, középen átlátszó egybefüggő tetővel...

a bódék mögött az árusok hátulról (az út felől) rakodhatnak...

Aztán a jelenlegi buszvég épületet természetesen bele lehetne vonni a dologba, van wc(azért wc felújítás nem ártana) ott van az OTP automata, stb...

És nem esne a belvárostól sokkal kijjebb , viszont nagyon hangulatosan meg lehetne csinálni.

Törölt felhasználó #43

2008. 01. 21. 12:49

esztergomban vajon minden ügynek a bíróságon kell befejeződnie?

2008. 01. 21. 12:30

Igen, egy igazi piac, ahol normális körülmények között lehetne vásárolni! Bár M.T. legutóbbi tájékoztatója a Granvisus épületével kapcsolatban ( Legfelsőbb Bíróság döntése ) nem sok jóval kecsegtet.

2008. 01. 21. 12:16

Szerintem sem a kisboltokat kell siratni.

Annak sokkal jobban örülnék, ha a piac kerülne végre egy csarnokszerű helyre.

2008. 01. 21. 12:04

Olvasgatva a fórum hozzászólásait, nem tudom megállni,hogy néhány gondolatot megosszak veletek ebben a témában.(Multik kontra kisboltok).Beszállítóként magyarországi megjelenésük óta kapcsolatban vagyok a multikkal,az itt sokat (részben jogosan) bírált Tescóval is.Nem könnyű velük megállapodni, ám a megkötött szerződést maradéktalanul betartják.A fizetési határidőt is! Az,hogy még mindig nincs új buszpályaudvar,kizárólag az önkormányzat és a Vértes Volán felelőssége. Lehet nem szeretni a Tescót ( Corát,Spart,stb.), de a magyar tulajdonú üzletláncok (CBA,Coop,Reál) sokkal mohóbbak,sokkal kedvezőtlenebb kondíciókkal lehet velük szerződést kötni. A hard discountokat(Lidl,Aldi,Penny) ne várjátok epedve: maximum 800 cikkelemmel dolgoznak, amely választék 80-90%-a nem magyar termék, míg ez a Tesco esetében pont fordítva van, sőt a Tesco révén sok magyar áru kerül Lengyelországba, Szlovákiába és Csehországba. A független kisboltok napjai meg vannak számlálva,létjogosultságuk a napi fogyasztási cikkek területén maradhat meg,ha valóban jobb minőséget ( nem árat!) tudnak nyújtani.

Törölt felhasználó #43

2008. 01. 20. 14:30

Ugyan, az a legszegényebb, aki igérni sem tud...

Törölt felhasználó #43

2008. 01. 20. 14:20

Hát pl. ezt is számon lehetne kérni BÁRKIN akinek köze volt az "igérethez"...

2008. 01. 20. 14:07

Ezt a linket Villy találta 1-2 napja:

http://www.internationalcompetitionnetwo rk.org/media/library/conference_2nd_meri da_2003/merida_speech25.pdf

a promise of a municipality (Esztergom) to TESCO not to give new construction and establishment permits to any other similar retail chain (threat with the application of Article 85)

Most akkor mit is kérsz számon kicsodán? Aki nem érti az angolt: a linkelt tanulmány arról beszél, hogy a Gzdasági Versenyhivatalnak milyen ügyei voltak... és példaként hozza fel az esztergomi Tesco esetét aholis az önkormányzat igéretet tett, hogy nem ad új építési és létesítési engedélyt hasonló retail láncoknak.