Elfogadhatatlan módon szigorítana az APEH
2008. jan. 13.

<p>A számlát nem adó vállalkozások 1 millió forintos bírságra számíthatnak, és fizetniük kell a feledékeny pénztárosoknak, eladóknak is. Ha az eladó nem ad nyugtát, akkor a Pénzügyminisztérium tervei szerint őt is megbüntetnék, minimum 10, maximum 50 ezer forintra.</p>

A szomorú az, hogy az állam megint a kisembert akarja büntetni, nem elég számára az 1 millió a cégtől, még a pénztárost is le akarják húzni.

Ez teljes mértékben elfogadhatatlan! Az esetek 99%-ában a pénztáros nem azért nem ad számlát, mert elfelejti, hanem mert a főnöke határozottan utasítja erre.

Gondolkodjanak már el a nagyokosok, hogy a minimálbérre bejelentett ( amúgy max nettó 60-70 ezret kereső) alkalmazottnak milyen haszna származik abból ha nem üti be az adott összeget a gépbe! Semmi. Csak idegeli magát vele, mert ha "túl sokat" üt a gépbe, a főnöke rosszallását fogja kivívni, ha pedig bebukja az apeh ellenőrzést, akkor egyes gátlástalan munkaadók képesek a büntetést vagy annak egy részét levonni az alkalmazott fizetéséből.

Ha a céget megbüntetik, azt befizeti és még így is megéri "spórolni" nekik, de ha a havi 70.000-ret hazavivő pénztárostól levonnak egy maximális 50.000 forintos összeget, azzal az egész megélhetését veszélyeztetik.

Jellemző módon ezeket az okos és fúdeszigorú törvényeket olyan emberek hozzák és szavazzák meg nagy örömmel, akik adómentes juttatásokból majdhogynem több pénzt szednek össze egy hónap alatt, mint amit egy általuk ismét fenyegetett pénztáros egy év alatt megkeres.

Az külön témát érdemelne, hogy miért is játszik a magyar vállalkozó arra, hogy minimalizálja a kiadásait az állam fele. A sehol nem jelentkező, de a választási igéretekben folyamatosan hangoztatott adóreformok problematikája még mindig itt van. Jó lenne már megérteni, hogy a reform nem biztos, hogy szükségszerűen azt kellene, hogy jelentse, hogy mégjobban zsigereljük ki a társadalom lassan már amúgy is nyomorgó részét.

(forrás)