~ 80 dkg meghámozott, kimagozott sütőtököt apróra kockázunk. Közepes fej vöröshagymát vajon megpirítunk, majd hozzáadjuk a tököt. Néhány percig így dinszteljük, sózzuk, fehérborssal, gyömbérrel és szerecsendióval ízesítjük. Ezután hozzáadunk 1 liter húsleves alaplevet vagy kockából készített levet és forraljuk 20-25 percig. Lezárva botmixerrel krémesre turmixoljuk. Vékonyra vágott sonkacsíkokkal (minél fűszerezettebb annál nagyobb lesz az ízhatás) tálaljuk.
Megtisztított filézett harcsa szeleteket besózzuk, facsart citromot csepegtetünk rá, friss vagy szárított kaporral és fehérborssal (vigyázni vele) fűszerezzük. Kb 30-40 percet állni hagyjuk. Serpenyőben minimális olíván kisütjük vagy pároló edényben párolhatjuk is. Serpenyőben való sütésnél letapadás ellen ittasuk fel a halszeletekről a nedvességet papírtörlővel. Lehet lazaccal is csinálni.
- 1 nagyobb fje hagyma - 2 közepes csirkemell, - 30 dkg csiperke gomba - 2-3 közepes méretű répa - 1 közepes méretű fehérrépa - egy kisebb zeller - egy kisebb karalábé - egy-két maréknyi zöldborsó (lehet mirelit is) - tejszín - só, tárkony, citrom és/vagy tárkonyos ecet
Az apróra vágott hagymát az olajon megpirítod, beleteszed a felkockázott csirkemellet, majd belekevered a felszeletelt gombát (én itt szoktam először egy kevés tárkonyt a húsra szórni, de inkább csak babonából:). A csirke fehéredéséig pirítod, majd felengeded vízzel (én szoktam beledobni ilyenkor csirkehúsleves-kockát is). Só, esetleg vegeta mehet rá. Úgy negyed óra után, amikor már kezd forrni a víz beletehetjük a felkockázott (répa esetén felkarikázott) zöldségeket is (attól függ ki mennyire szereti - én a zöldborsót szoktam utoljára). Úgy 20 perc után belekeverhetjük a tárkonyt. Ha megpuhultak a zöldségek, akkor a tejszínt belekeverjük, még fűszerezünk és sózunk (kóstolás után persze).
A tűz lekapcsolása után egy evőkanál tárkonyos ecettel (ha nincs lehet sima ecet is, de tényleg maximum egy evőkanál) savanyíthatunk rajta - én ezen kívül még egy szelet citromot szoktam a tányérokba tenni tálalás előtt.
Egész kacsamellen a bőrös felületén kb 1-1,5 cm-es kockákat vágunk (éppen csak a bőrt és alatta egy picit a zsírréteget). Mindkét felét besózzuk és borsozzuk. Olajba rozmaring szárakkal 2 napig pácoljuk. Olajból kiszedve, egyéb zsiradék nélkül, először a bőrős, majd másik felén is tűzálló tálban sütjük, kb 2 percig oldalanként. Maradjon bőrős felületével felül. Utána fehérborral, csontlével vagy vízzel és húsleves kockával felöntjük addig, hogy kb félig lepje el a melleket. Mellé helyezzük a pácolásból a rozmaring szárakat. Így kb 20-25 percig pároljuk. Majd a melleket kiszedjük és sütőrácson előmelegített 180-200 fokos sütőben pirosra sütjük. A pecsenyeléből kiszedjük a rozmaring szárakat, felöntjük 2dl körtelével, hozzá adunk 1 apróra felkockázott körtét. Néhány percig forraljuk, majd sűrítjük. A megpirult húst a kockáknál vezetve felszeleteljük, burgonyakrokettel és az körtés mártással tálaljuk. Ínyencek arányosan csökkenthetik a sütési, párolási időket néhány perccel, így a hús közepe enyhén rózsaszínes marad. Friss, zamatos rosé borokat ajánlok hozzá. Jó étvágyat!
1./ Legjobb ha fagyasztott pacalt veszel/szlovák előfőzőtt/nagyon szépen van csíkozva .2 kg.pacal esetén_:30 dkg.v.hagyma,4-5 gerezd fokhagyma,paprika/piros por/ 2 jó ek.,z.paprika 2 db.paradicsom 1 db.só,bors,csípős paprika ízlés szerint.
A hagymát apróra,amikor szép aranysárga,hozzá a fokhagyma .p.paprika,1 dcl hideg víz felönt,nehogy megégjen.rá tesszük a pacalt,felöntjük vízzel/szintre/ és főzzük közepes lángon.kb.20 perc után bele a só,bors,z.paprika,paradicsom/karikán/.Össze főzzük az állagának sűrű szaftosnak kell lenni.Főzési idő kb.1 óra.
2./Előző nap meg főzünk puhára 1 db.csülköt.A többi u.a.amikor fel öntjük a víz helyett a csülök főző levét használjuk.A csülköt fel csíkozzuk és azt is bele főzzük a bef.előtt kb.10 perccel.
3./A pacal pöri fő,kb. 20 perc után bele szeletelünk 5-6 nagy fej gombát,+10 perc után,-előző nap elő főzött kb.25 dkg /vagy 2 doboz konzerv bab de ebben az esetben a vége előtt tesszük bele.A főzés bef.előtt hozzá tesszük a csülköt is.Ez egy csodásan NEHÉZ étel,de nagyon jó ízű.
Megjegyzés,hogy az alap pacal DIÉTÁSOKNAK is jó,mert alacsony kalóriás.A 2.és főleg a 3.variáció már nem.A 3-at kimondottan jó evő,ínyenceknek ajánlom. Ti:J.I.M. Ha tovább is érdekel,hogy miképp lehet nyers pacalból dolgozni,kérdezz és le írom az előkészítést.Érdekességként ki lehet próbálni a borsos rántott pacalt is.
Viszont a családom által csak "szószos tésztá"-nak nevezett kreálmányom receptjét szívesen leírom - a regisztráltak közül többen is mondhatnak róla véleményt, mert volt már aki megkóstolta:)
Tehát: 4 személyre 1 nagy vagy 2 kisebb cukkinit meghámozunk, magjait kiszedjük és gyufaszálvastagságúra legyaluljuk (az egészen zsenge cukkinit nem kell megpucolni sem) . Kb. 30-35 dkg sonkát apró kockára, vagy szintén gyufaszálszerű darabokra vágunk. Kb. 5-8 dkg margarint felolvasztunk, rádobjuk a sonkadarabokat, megdinszteljük, utána rá a cukkinit. Összepároljuk kb. 10-15 perc alatt. 1 tasak Maggi szószalapot (vagy carbonara, vagy sajtszósz, vagy tejszínes csirkeraguszósz) a tasakon lévő útmutató szerint elkészítek, és felöntöm vele a cukkinis sonkát. Sózom, borsozom ízlés szerint, összerottyantom (kb. 5 perc), kevergetem és vigyázok, hogy le ne égjen. Ekkor felöntöm 2-2,5 dl főzőtejszínnel, és belenyomok sok-sok gerezd fokhagymát (szóval: ízlés szerint. Mi jó csípősen szeretjük.) Kifőzök egy zacskó (fél kiló) spagettit. Tálalásnál mindenki annyi szószt szed a spagettijére, ahogy szereti, és reszel rá - az egyszerűség kedvéért - trappista sajtot. Jó étvágyat!
Kiskoromban szerettem, megettem, mostmár nem élek vele. Akkor lettem rosszul, mikor Jani egyszer Erdélyben pacallevest kért, és sárgás lében úsztak a fehér belek. Ó, anyám... hát azóta ráz a hideg, ha csak visszagondolok.
Svájcból ismerjük a receptet. Nagyobb szelet (pl. kapuvári) sonkába göngyölünk banánt, és kevés olajon addig sütjük, míg a banán szép aranyszínű, a sonka pedig kellemesen sült lesz. A köret: vöröshagymát pirítunk, amit hozzákeverünk főtt rizshez. Az egészet meg lehet hinteni curry keverékkel (Kotányit javaslok).
Curry-s csirke
Csirke- vagy pulykamellfilét apróra darabolunk, üvegesre pirított vöröshagymával sütjük, amíg át nem fehéredik. Felöntjük kb. annyi vízzel, hogy ellepje a húst. A vizet megsózzuk, teszünk bele curry port tetszés szerint (minél többet, annál intenzívebb íze és színe lesz). Teszünk bele egy-fél maroknyi megmosott mazsolát (ez a főzés végére szépen megszívja magát). Kb. 20 percet hagyjuk rotyogni tartalékon, aztán felöltjük kb. 0,3 dl tejszínnel, és sűrítjük egy kis liszttel (csomómentesen). Teszünk bele aprított ananászkonzervet, és esetleg mandarinkonzervet - de ezeket szigorúan csak a végén (az ananász ízetlen lesz, a mandarin pedig szétfő). Rizzsel tálaljuk, és megszórjuk frissen őrölt fekete borssal.
Raklett
Raklettsütőben a tálkákba készítünk alulra banánt, rá kukoricát, sonkát, sajtot, lilahagymát, összesütjük, és a végén meghintjük curry-vel.
Elkezdhetném a wikiben a szakácskönyvet ahogy terveztük? Megyek ahhoz a mesterszakács bácsihoz, és a "receptek" cím alatt nyitnék egy külön címet csak az ő receptjeinek, a másik pedig lene az "olvasóink küldték", vagy hasonló...
1 nagy pulyka felső comb,1 cs.majoranna,csipet bors ízlés szerint,só,1 fél csili paprika,3 dcl.tejszín/főző/,1 nagy fej v.hagyma a hagymát egész apróra vágjuk.Leheletnyi olajon megdinszteljük üvegesre,rá tesszük a csíkokra vágott húst /nekem a legideálisabb fél cm széles 2-3 cm hosszú/,hozzá két pupos evőkanál majorannát és felöntjük vízzel,hogy jól ellepje.bele a füszerek.Puhára főzzük.A mikor puha,hozzáteszünk ujabb két ek.majorannát,bele 6 ek.liszt a tejszínnel/ diétások kukorica keményítő/ és besűrítjük.Összeforraljuk,majd apró galuskával vagy bármely szimpatzikus tésztával tálaljuk.KIADÓS,HA SZAFTOT HOSSZABRA HAGYJUK./Nálunk a masni tészta a menő/
Vadhúst legjobb vadász ismerősöktől beszerezni.Igazi jó ragu a szrvas és az őz keveréke. Az én vadragum: kb.2 kg jó min-gű vad színhús 30 dkg v.hagyma,3-4 gerezd fokhagyma,bors,só,majoranna,1-2 szem szegfü bors,oregánó egy csipet,2-3 ek.házi lecsó,kk.csilis par.püré, 1-1.5 dcl.rose jellegű v.bor/a legjobb otelló házi/1 kk.jó piros pap.1-2 szem boróka.
A hús felkockázzuk1.x1.5 cm -re,közben a v.hagymát 2-3 ek.ZSIRBAN /apróra vágott/odatesszük ,dinszteljük és majdnem aranysárgára pi-juk. Hozzádobjuk a húst ,majd rövid gyors pírítás után,a fokhagymát is.Eközben elkezd levet engedni/a húsban nagy a viz tartalom/hozzátesszük a fűszereket ,lecsót és lassú tüzön pároljuk.kb.30-40 perc alatt már erősen puhul.Ekkor adjuk hozzá a paradicsom pürét,egyet rottyan,majd addig a bort összekeverjük még + 1 dcl vízzel,ezt ráöntjük a kis tálkába 3 ek.rizslisztre és habverővel simára keverjük,majd az egészet a ragura tesszük és ősszefőzzük .Az ételt nem szabad sokat kevergetni,mert egy idő után a hús szétesik.Után füszerezzük bor,só,csípős ízlés szerint,aztán tálaljuk. --köretként:sztrapacska- vagy bajor specle.- Ezek hasonlók a sztr:4 főre 50 dkg.burgonya apró lukú reszelőn lereszel,hozzá annyi liszt,hogy közepesen lágy tésztát kajunk.Vizet forralunk és ebbe szaggatjuk a galuskát /lehetőleg a tésztát tegyük vágódeszkára és onnan hosszú késpengével szagassuk a vízbe/igy gusztusosabb,aki a hagyományos galuska formát szereti az galuska szaggatóval csinálja./ !!! a vízből kiszedett tésztát forgassa meg szalonna zsírba és onnan kivéve tegye a tálalóba. Specle: főtt krumli 0.5 kg,liszt kb.20 dkg.2 tojás,csipet só.Ősszegyúr fél lágy tészta,forróvízbe szaggat,kiszed lecsepegtet,forró vajjal forgat,tálal.
Gyerekeim hoztak haza "maradék" vadragut szilveszteri buli után.
Szeretnék visszavágót rendezni. Nem tudtok valami receptet? Vadat én még sajnos nem csináltam. De amit ők hoztak nem igazán hozott lázba. A szósz ezer százalék, hogy zacskóból született. Az ilyentől meg kiráz a hideg.
No meg hol tudnék venni olyat, amiből ehető kaját lehet varázsolni. . Én még csak fagyasztva láttam Gazsi, Metro, Cora,talán Tescoban is. Még ez sem lenne baj, de miből lenne a legfinibb???? Őz, szarvas, ......
Az alábbi receptet idén próbálta ki édesanyám, és aki csak kóstolta pár nap múlva jött elkérni a receptet...
1 kg liszt 2 egész tojás negyed kg porcukor negyed kg méz egy evőkanál zsír 6 evőkanál baracklekvár 2,5 dl tej 1 tasak mézeskalács fűszerkeverék
A tej és a fűszerkeverék kivételével az egészet össze kell keverni, majd két egyenlő részre osztani. A tejet is két részre kell osztani, az egyik felét langyosra melegítjük, majd 1 tasak szalakálit felfuttatunk benne. A másik fél tejbe egy kávéskanál szódabikarbónát keverünk. A két fél tésztát külön-külön összedolgozzuk külön az egyik és a másik tejjel. Utána az egészet összekeverjük egybe, és hozzákeverünk 1 tasak mézeskalács fűszerkeveréket. Ezt este csináljuk meg, reggelig állni hagyjuk. Reggel egy maroknyit kiveszünk, nyújtjuk és szaggatjuk.
Amikor kisült, még forrón tojássárgájával megkenjük - ettől lesz fényes a teteje.
hogy valami "komolyabb" kaja is legyen, az egyik kedvencem:
kell hozzá tetszőleges mennyiségű csirkemell filé, só, bors, mustár, csili, meg ami jólesik még fűszerből.
A csirkemellet felcsíkozom, só, bors rá, mézes mustáros csilis keverékben pácolom egy kicsit, majd forró olajban megsütöm pl. wokban, kevés sörrel meg lehet locsolni.
ha valaki akarja, dobhat mellé pl. felcsíkozott paprikát, ananászkockákat, rozmaringot..., de ezeket nem kellene agyonsütni :)
szigorúan rosejblivel enni. a rizs nem az igazi mellé
~ 80 dkg meghámozott, kimagozott sütőtököt apróra kockázunk. Közepes fej vöröshagymát vajon megpirítunk, majd hozzáadjuk a tököt. Néhány percig így dinszteljük, sózzuk, fehérborssal, gyömbérrel és szerecsendióval ízesítjük. Ezután hozzáadunk 1 liter húsleves alaplevet vagy kockából készített levet és forraljuk 20-25 percig. Lezárva botmixerrel krémesre turmixoljuk. Vékonyra vágott sonkacsíkokkal (minél fűszerezettebb annál nagyobb lesz az ízhatás) tálaljuk.
Megtisztított filézett harcsa szeleteket besózzuk, facsart citromot csepegtetünk rá, friss vagy szárított kaporral és fehérborssal (vigyázni vele) fűszerezzük. Kb 30-40 percet állni hagyjuk. Serpenyőben minimális olíván kisütjük vagy pároló edényben párolhatjuk is. Serpenyőben való sütésnél letapadás ellen ittasuk fel a halszeletekről a nedvességet papírtörlővel. Lehet lazaccal is csinálni.
Ez az az étel, ami minden nőt levesz a lábáról. A minimum adag 3 tányér!
Sőt ha ezt cipóban tálalod........ :)
- 1 nagyobb fje hagyma
- 2 közepes csirkemell,
- 30 dkg csiperke gomba
- 2-3 közepes méretű répa
- 1 közepes méretű fehérrépa
- egy kisebb zeller
- egy kisebb karalábé
- egy-két maréknyi zöldborsó (lehet mirelit is)
- tejszín
- só, tárkony, citrom és/vagy tárkonyos ecet
Az apróra vágott hagymát az olajon megpirítod, beleteszed a felkockázott csirkemellet, majd belekevered a felszeletelt gombát (én itt szoktam először egy kevés tárkonyt a húsra szórni, de inkább csak babonából:). A csirke fehéredéséig pirítod, majd felengeded vízzel (én szoktam beledobni ilyenkor csirkehúsleves-kockát is). Só, esetleg vegeta mehet rá. Úgy negyed óra után, amikor már kezd forrni a víz beletehetjük a felkockázott (répa esetén felkarikázott) zöldségeket is (attól függ ki mennyire szereti - én a zöldborsót szoktam utoljára). Úgy 20 perc után belekeverhetjük a tárkonyt. Ha megpuhultak a zöldségek, akkor a tejszínt belekeverjük, még fűszerezünk és sózunk (kóstolás után persze).
A tűz lekapcsolása után egy evőkanál tárkonyos ecettel (ha nincs lehet sima ecet is, de tényleg maximum egy evőkanál) savanyíthatunk rajta - én ezen kívül még egy szelet citromot szoktam a tányérokba tenni tálalás előtt.
Így néz ki:
(jó régi képek ezek, még az óbudai albérletből:)
Egész kacsamellen a bőrös felületén kb 1-1,5 cm-es kockákat vágunk (éppen csak a bőrt és alatta egy picit a zsírréteget). Mindkét felét besózzuk és borsozzuk. Olajba rozmaring szárakkal 2 napig pácoljuk. Olajból kiszedve, egyéb zsiradék nélkül, először a bőrős, majd másik felén is tűzálló tálban sütjük, kb 2 percig oldalanként. Maradjon bőrős felületével felül. Utána fehérborral, csontlével vagy vízzel és húsleves kockával felöntjük addig, hogy kb félig lepje el a melleket. Mellé helyezzük a pácolásból a rozmaring szárakat. Így kb 20-25 percig pároljuk. Majd a melleket kiszedjük és sütőrácson előmelegített 180-200 fokos sütőben pirosra sütjük. A pecsenyeléből kiszedjük a rozmaring szárakat, felöntjük 2dl körtelével, hozzá adunk 1 apróra felkockázott körtét. Néhány percig forraljuk, majd sűrítjük. A megpirult húst a kockáknál vezetve felszeleteljük, burgonyakrokettel és az körtés mártással tálaljuk. Ínyencek arányosan csökkenthetik a sütési, párolási időket néhány perccel, így a hús közepe enyhén rózsaszínes marad. Friss, zamatos rosé borokat ajánlok hozzá. Jó étvágyat!
azthiszem a babos variációra rárepülök ! köszi!
1./ Legjobb ha fagyasztott pacalt veszel/szlovák előfőzőtt/nagyon szépen van csíkozva .2 kg.pacal esetén_:30 dkg.v.hagyma,4-5 gerezd fokhagyma,paprika/piros por/ 2 jó ek.,z.paprika 2 db.paradicsom 1 db.só,bors,csípős paprika ízlés szerint.
A hagymát apróra,amikor szép aranysárga,hozzá a fokhagyma .p.paprika,1 dcl hideg víz felönt,nehogy megégjen.rá tesszük a pacalt,felöntjük vízzel/szintre/ és főzzük közepes lángon.kb.20 perc után bele a só,bors,z.paprika,paradicsom/karikán/.Össze főzzük az állagának sűrű szaftosnak kell lenni.Főzési idő kb.1 óra.
2./Előző nap meg főzünk puhára 1 db.csülköt.A többi u.a.amikor fel öntjük a víz helyett a csülök főző levét használjuk.A csülköt fel csíkozzuk és azt is bele főzzük a bef.előtt kb.10 perccel.
3./A pacal pöri fő,kb. 20 perc után bele szeletelünk 5-6 nagy fej gombát,+10 perc után,-előző nap elő főzött kb.25 dkg /vagy 2 doboz konzerv bab de ebben az esetben a vége előtt tesszük bele.A főzés bef.előtt hozzá tesszük a csülköt is.Ez egy csodásan NEHÉZ étel,de nagyon jó ízű.
Megjegyzés,hogy az alap pacal DIÉTÁSOKNAK is jó,mert alacsony kalóriás.A 2.és főleg a 3.variáció már nem.A 3-at kimondottan jó evő,ínyenceknek ajánlom. Ti:J.I.M. Ha tovább is érdekel,hogy miképp lehet nyers pacalból dolgozni,kérdezz és le írom az előkészítést.Érdekességként ki lehet próbálni a borsos rántott pacalt is.
Mi nem eszünk főtt frottírtörölközőt:)))))
Viszont a családom által csak "szószos tésztá"-nak nevezett kreálmányom receptjét szívesen leírom - a regisztráltak közül többen is mondhatnak róla véleményt, mert volt már aki megkóstolta:)
Tehát: 4 személyre 1 nagy vagy 2 kisebb cukkinit meghámozunk, magjait kiszedjük és gyufaszálvastagságúra legyaluljuk (az egészen zsenge cukkinit nem kell megpucolni sem) . Kb. 30-35 dkg sonkát apró kockára, vagy szintén gyufaszálszerű darabokra vágunk. Kb. 5-8 dkg margarint felolvasztunk, rádobjuk a sonkadarabokat, megdinszteljük, utána rá a cukkinit. Összepároljuk kb. 10-15 perc alatt. 1 tasak Maggi szószalapot (vagy carbonara, vagy sajtszósz, vagy tejszínes csirkeraguszósz) a tasakon lévő útmutató szerint elkészítek, és felöntöm vele a cukkinis sonkát. Sózom, borsozom ízlés szerint, összerottyantom (kb. 5 perc), kevergetem és vigyázok, hogy le ne égjen. Ekkor felöntöm 2-2,5 dl főzőtejszínnel, és belenyomok sok-sok gerezd fokhagymát (szóval: ízlés szerint. Mi jó csípősen szeretjük.) Kifőzök egy zacskó (fél kiló) spagettit. Tálalásnál mindenki annyi szószt szed a spagettijére, ahogy szereti, és reszel rá - az egyszerűség kedvéért - trappista sajtot. Jó étvágyat!
Kiskoromban szerettem, megettem, mostmár nem élek vele. Akkor lettem rosszul, mikor Jani egyszer Erdélyben pacallevest kért, és sárgás lében úsztak a fehér belek. Ó, anyám... hát azóta ráz a hideg, ha csak visszagondolok.
rajtam kívül szereti még valaki a pacalt? valami jó recept rá?
Sonkás banán
Svájcból ismerjük a receptet. Nagyobb szelet (pl. kapuvári) sonkába göngyölünk banánt, és kevés olajon addig sütjük, míg a banán szép aranyszínű, a sonka pedig kellemesen sült lesz. A köret: vöröshagymát pirítunk, amit hozzákeverünk főtt rizshez. Az egészet meg lehet hinteni curry keverékkel (Kotányit javaslok).
Curry-s csirke
Csirke- vagy pulykamellfilét apróra darabolunk, üvegesre pirított vöröshagymával sütjük, amíg át nem fehéredik. Felöntjük kb. annyi vízzel, hogy ellepje a húst. A vizet megsózzuk, teszünk bele curry port tetszés szerint (minél többet, annál intenzívebb íze és színe lesz). Teszünk bele egy-fél maroknyi megmosott mazsolát (ez a főzés végére szépen megszívja magát). Kb. 20 percet hagyjuk rotyogni tartalékon, aztán felöltjük kb. 0,3 dl tejszínnel, és sűrítjük egy kis liszttel (csomómentesen). Teszünk bele aprított ananászkonzervet, és esetleg mandarinkonzervet - de ezeket szigorúan csak a végén (az ananász ízetlen lesz, a mandarin pedig szétfő). Rizzsel tálaljuk, és megszórjuk frissen őrölt fekete borssal.
Raklett
Raklettsütőben a tálkákba készítünk alulra banánt, rá kukoricát, sonkát, sajtot, lilahagymát, összesütjük, és a végén meghintjük curry-vel.
Szívesen beszállnék,sok saját receptem is van.A főzés az egyik hobbim.Ha megy a buli értesítsetek. janoing@tvn.hu -n.
Elkezdhetném a wikiben a szakácskönyvet ahogy terveztük? Megyek ahhoz a mesterszakács bácsihoz, és a "receptek" cím alatt nyitnék egy külön címet csak az ő receptjeinek, a másik pedig lene az "olvasóink küldték", vagy hasonló...
Szóval??
1 nagy pulyka felső comb,1 cs.majoranna,csipet bors ízlés szerint,só,1 fél csili paprika,3 dcl.tejszín/főző/,1 nagy fej v.hagyma a hagymát egész apróra vágjuk.Leheletnyi olajon megdinszteljük üvegesre,rá tesszük a csíkokra vágott húst /nekem a legideálisabb fél cm széles 2-3 cm hosszú/,hozzá két pupos evőkanál majorannát és felöntjük vízzel,hogy jól ellepje.bele a füszerek.Puhára főzzük.A mikor puha,hozzáteszünk ujabb két ek.majorannát,bele 6 ek.liszt a tejszínnel/ diétások kukorica keményítő/ és besűrítjük.Összeforraljuk,majd apró galuskával vagy bármely szimpatzikus tésztával tálaljuk.KIADÓS,HA SZAFTOT HOSSZABRA HAGYJUK./Nálunk a masni tészta a menő/
Vadhúst legjobb vadász ismerősöktől beszerezni.Igazi jó ragu a szrvas és az őz keveréke. Az én vadragum: kb.2 kg jó min-gű vad színhús 30 dkg v.hagyma,3-4 gerezd fokhagyma,bors,só,majoranna,1-2 szem szegfü bors,oregánó egy csipet,2-3 ek.házi lecsó,kk.csilis par.püré, 1-1.5 dcl.rose jellegű v.bor/a legjobb otelló házi/1 kk.jó piros pap.1-2 szem boróka.
A hús felkockázzuk1.x1.5 cm -re,közben a v.hagymát 2-3 ek.ZSIRBAN /apróra vágott/odatesszük ,dinszteljük és majdnem aranysárgára pi-juk. Hozzádobjuk a húst ,majd rövid gyors pírítás után,a fokhagymát is.Eközben elkezd levet engedni/a húsban nagy a viz tartalom/hozzátesszük a fűszereket ,lecsót és lassú tüzön pároljuk.kb.30-40 perc alatt már erősen puhul.Ekkor adjuk hozzá a paradicsom pürét,egyet rottyan,majd addig a bort összekeverjük még + 1 dcl vízzel,ezt ráöntjük a kis tálkába 3 ek.rizslisztre és habverővel simára keverjük,majd az egészet a ragura tesszük és ősszefőzzük .Az ételt nem szabad sokat kevergetni,mert egy idő után a hús szétesik.Után füszerezzük bor,só,csípős ízlés szerint,aztán tálaljuk.
--köretként:sztrapacska- vagy bajor specle.- Ezek hasonlók a sztr:4 főre 50 dkg.burgonya apró lukú reszelőn lereszel,hozzá annyi liszt,hogy közepesen lágy tésztát kajunk.Vizet forralunk és ebbe szaggatjuk a galuskát /lehetőleg a tésztát tegyük vágódeszkára és onnan hosszú késpengével szagassuk a vízbe/igy gusztusosabb,aki a hagyományos galuska formát szereti az galuska szaggatóval csinálja./ !!! a vízből kiszedett tésztát forgassa meg szalonna zsírba és onnan kivéve tegye a tálalóba. Specle: főtt krumli 0.5 kg,liszt kb.20 dkg.2 tojás,csipet só.Ősszegyúr fél lágy tészta,forróvízbe szaggat,kiszed lecsepegtet,forró vajjal forgat,tálal.
Gyerekeim hoztak haza "maradék" vadragut szilveszteri buli után.
Szeretnék visszavágót rendezni. Nem tudtok valami receptet? Vadat én még sajnos nem csináltam. De amit ők hoztak nem igazán hozott lázba. A szósz ezer százalék, hogy zacskóból született. Az ilyentől meg kiráz a hideg.
No meg hol tudnék venni olyat, amiből ehető kaját lehet varázsolni. . Én még csak fagyasztva láttam Gazsi, Metro, Cora,talán Tescoban is. Még ez sem lenne baj, de miből lenne a legfinibb???? Őz, szarvas, ......
Az alábbi receptet idén próbálta ki édesanyám, és aki csak kóstolta pár nap múlva jött elkérni a receptet...
1 kg liszt
2 egész tojás
negyed kg porcukor
negyed kg méz
egy evőkanál zsír
6 evőkanál baracklekvár
2,5 dl tej
1 tasak mézeskalács fűszerkeverék
A tej és a fűszerkeverék kivételével az egészet össze kell keverni, majd két egyenlő részre osztani. A tejet is két részre kell osztani, az egyik felét langyosra melegítjük, majd 1 tasak szalakálit felfuttatunk benne. A másik fél tejbe egy kávéskanál szódabikarbónát keverünk. A két fél tésztát külön-külön összedolgozzuk külön az egyik és a másik tejjel. Utána az egészet összekeverjük egybe, és hozzákeverünk 1 tasak mézeskalács fűszerkeveréket. Ezt este csináljuk meg, reggelig állni hagyjuk. Reggel egy maroknyit kiveszünk, nyújtjuk és szaggatjuk.
Amikor kisült, még forrón tojássárgájával megkenjük - ettől lesz fényes a teteje.
hogy valami "komolyabb" kaja is legyen, az egyik kedvencem:
kell hozzá tetszőleges mennyiségű csirkemell filé, só, bors, mustár, csili, meg ami jólesik még fűszerből.
A csirkemellet felcsíkozom, só, bors rá, mézes mustáros csilis keverékben pácolom egy kicsit, majd forró olajban megsütöm pl. wokban, kevés sörrel meg lehet locsolni.
ha valaki akarja, dobhat mellé pl. felcsíkozott paprikát, ananászkockákat, rozmaringot..., de ezeket nem kellene agyonsütni :)
szigorúan rosejblivel enni. a rizs nem az igazi mellé
Jajj, hogy Te milyen vagy!
Most gondolkodóba estem, vajon melyik szakácskönyvből is dolgozhatott emberünk.......?
Megvan !!! Ez a 2007-es legujabb kiadásu karácsonyi ételek Magyarországon c. nemzeti szakácskönyv ajánlata lehetett.