A TB mentők 10 pontja
2007. dec. 17.

<p>Új egészségügyet, változást, de ne ilyet!</p><p>A kormány üzleti alapú egészségbiztosítást célzó tervei láttán határozottan kijelentjük, hogy a tervezett rendszer csekély és bizonytalan hasznokat, de óriási kockázatokat és előre látható negatív következményeket eredményez majd.</p><p>A 10 pontunk, és a javaslataink.</p>

A TB-mentők 10 pontja

Maradjunk együtt!

Mentsük meg az egészségbiztosítást!

1) Új egészségügyet, változást, de ne ilyet!

A mostani magyar egészségügyi rendszer ezer sebből vérzik. Ezt mindenki látja. Egy új szemléletre van szükség. Ahol minden beteg számit, ahol a színvonalas ellátás reális elvárás, és ahol az ott dolgozó emberek büszkék lehetnek a munkájukra és megbecsülik őket. A kormány tervei az üzleti alapú egészségbiztosítással nem errefelé mutatnak. Határozottan kijelentjük, hogy a tervezett rendszer csekély és bizonytalan hasznokat, de óriási kockázatokat és előre látható negatív következményeket eredményez majd.

2) Minden beteg egyenlő!

Mindenki egyenlő esélyekkel juthasson a lehető legjobb egészségügyi ellátáshoz, függetlenül a társadalmi, jövedelmi helyzetétől. Ha megőrizzük a nemzeti kockázatközösségen alapuló társadalombiztosítást, mindez biztosítható.

3) Ne rajtunk próbálják ki az üzleti alapú egészségbiztosítást!

Ez a lényeg, az egy, vagy több-biztosítós rendszerről folyó vita álvita. Üzleti alapú rendszer Európában csupán Hollandiában és Szlovákiában működik, mindkét országban csak 2006 óta. A tapasztalatok csekélyek és nem meggyőzőek. Chile és az Amerikai Egyesült Államok tapasztalatai pedig inkább elrettentők.

4) A beteg rászoruló legyen, ne vásárló!

Az egészségügy nem piac, hanem élet és halál kérdése. A piac jól működhet számos szektorban, de nem az egészségbiztosítás területén. Egy üzleti vállalkozás elsődleges célja saját profitjának növelése, melynek legfontosabb eszköze a beteg pénztártagtól való megszabadulás vagy a szükséges orvosi ellátásának korlátozása.

5) Az egészségbiztosító egészséget biztosítson!

Az üzleti biztosító profitot akar magának, nem egészséget nekünk! Az üzleti biztosítónak elemi érdeke (1) megszabadulni a költséges tagoktól, mivel a krónikus betegek viszik el a kiadások túlnyomó részét. (2) elérni a finanszírozott egészségügyi beavatkozások csökkentését, (3) spórolni az egyes betegeken, magyarul jogi vagy orvosi indokokkal megtagadni a finanszírozást. Az üzleti biztosítók ráadásul nem érdekeltek a megelőzésben, hiszen az hosszú távon jelentkező, bizonytalan megtakarítást eredményezhet csak.

6) Több ráfordítást az egészségügyre!

Az üzleti biztosítókkal többletforrások nem érkeznek a rendszerbe, a beruházásokat továbbra is az állam finanszírozza majd. Éppen ellenkezőleg, további forráskivonás történik majd a biztosítók költségei, és nyeresége miatt. A várólisták fennmaradnak, ezért a hálapénz nem fog eltűnni, az orvosok fizetése pedig nem nő.

7) Szabad orvosválasztást!

Ha megszűnik, illetve korlátozva lesz a szabad orvosválasztás, akkor kevesebb verseny lesz az egészségügyben, bármit is állít a kormány. A „verseny fokozására” hivatkozni azért is álságos, mert a biztosítók képtelenek lesznek versenyeztetni a kórházakat.

8) Nem kérünk a kormány „garanciáiból”!

A kormány garanciái elégtelenek a veszélyek ellen, csak mézesmadzagok! Se a fejkvóta-rendszer, se a pénztártagok elutasításának a tiltása, se a többségi állami tulajdon nem ad megnyugtató választ. A menedzsment-jogokat a magánbefektetők birtokolnák, a szolgáltatási csomagot szűkítenék, a rendszer a súlyos betegeken fog spórolni – ez nem garancia az egészségügy minőségére.

9) Ne tegyen a kormány visszafordíthatatlan lépéseket!

A nemzetközi szolgáltatásliberalizálási egyezmény (az ún. GATS) előírásai miatt lehetséges, hogy az egészségbiztosítás piacosítása nem is fordítható vissza, még ha Magyarország a későbbiekben így is szeretne dönteni.

10) Átgondolt reformot az egészségügyben! Elutasítjuk a társadalmi vita nélküli, kapkodó átalakításokat!

JAVASLATAINK:
- Őrizzük meg az egységes egészségbiztosítást!
- Társadalmi ellenőrzést, átlátható egészségbiztosítást!
- Fogyasztóvédelmet és a minőségbiztosítást az egészségügyben! Állítsuk föl a biztosítási orvosok hálózatát!
- Egyértelmű gyógyítási protokollokat!
- Nyilvános összehasonlító adatokat a gyógyító intézmények működéséről az OEP számára!
- Célzott beruházásokat a területi egyenlőtlenség csökkentésére!
- Rendezett orvosi fizetéseket, jogi-adminisztratív eszközöket a hálapénz ellen!
- „Egészségügyet” „betegségügy” helyett! Több támogatást a megelőzésre és az egészséges életmódra!

Forrás: vedegylet.hu

(forrás)