Kalákás napkollektor-építés Esztergomban
Környezetünk
2007. dec. 13.

<p>Az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület ( [[EKOKU]] ) szervezésében ismét megrendezésre kerül az a kalákás napkollektor–építő tanfolyam, amely szinte egyedülálló az országban. Szervezetünk az egyre növekvő energiaárak miatt fokozódó érdeklődést tapasztal a házilag hasznosítható megújuló energiaforrás után.</p>

December 15-én Esztergomban kerül megrendezésre napkollektor építő tanfolyamunk, amelyen a résztvevők megtanulhatják a kollektor építés fortélyait. Az egy napos program keretében egy elméleti képzést követően, a résztvevők aktív közreműködésével és munkájával összeállítunk egy napkollektort. A tanfolyamot követően bárki saját maga is képessé válik a kollektor elkészítésére és házi alkalmazására. A tanfolyamon való részvétel természetesen ingyenes.

A napkollektor építésnek ez a módja a 90-es évek elején Ausztriából érkezett Magyarországra, amikor is több zöld szervezet elkezdett vele foglalkozni. Az akkori alacsonyabb energiaárak miatt, viszonylag kicsi volt az érdeklődés, azonban Egyesületünk a programot felélesztve egyre nagyobb érdeklődést tapasztal iránta, és a program sikerét a már szerte az országban megvalósult és működő napkollektoros rendszerek is bizonyítják.

A napkollektor a nap energiájának segítségével melegvizet állít elő, ami elsősorban használati melegvíz előállítására alkalmas, de lehetőség van a fűtés rásegítésre is.

A program 2007. december 15. szombati napon kerül megrendezésre az Esztergomi „Zöldházban”, Bajcsy Zs. u 4. szám alatt 9 órai kezdéssel.

A programra a sajtó munkatársait is szeretettel várjuk!

Bővebb információ:

Szuhi Attila, kommunikációs-munkatárs

Tel.:30/563-7749

e-mail: szuhia@t-online.hu

Ledzényi András, projekt-manager

Tel:30/469-7448

e-mail: ekoku@zpok.hu

Háttérinformáció:

Az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület „Megújuló energia-megújuló határvidék” c. programja az Európai Unió 39 millió forintos támogatásával valósul meg. A program részeként feltérképezésre kerül a megye és az eurorégió megújuló energiaforrás potenciálja, összegyűjtjük a legjobban alkalmazható példákat, felépül egy ökoház és ökopark Esztergomban és széleskörű szemléletformálási kampány indul. Partnereink az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Szlovák Környezetvédelmi Ügynökség

(forrás)