Megosztom veletek

Megosztom veletek

2007. 11. 30. 8:45

Tudom, hogy "olvastam egy jó könyvet" fórum már van, de nem akarnám oda írni. Egy-egy olyan idézetet, gondolatot írnék/várnék ide, ami tetszett nekem vagy nektek, és további gondolatokat, érzéseket ébreszt (amiket szintén leírhattok). Nem feltétlenül filozófiai eszmefuttatásra gondolok:) Forrásmegjelölés nem feltétlenül szükséges - de lehet, hogy a többiek is felismerik az idézeteinket. Szóval, nyitó hozzászólásként a következő:

"Háromféle ember van ebben az országban... háromféle magyar. Mind a három egyezik abban, hogy elégedetlen a világgal, a kormánnyal, ami ennek a világnak a nyakán ül, a rendszerrel, mindennel. Panaszkodnak, morognak, keseregnek, átkozódnak. Aztán egy részük úgy próbálja megoldani a maga bajait, hogy kiszolgálja a hatalmon lévőket. Csatlakozik hozzájuk. Hasán csúszik, farkát csóválja, s ha odalöknek neki egy koncot, s befogadják cselédnek, akkor veszettebb lesz a veszett kutyánál, marósabb a vad farkasnál, kegyetlenebb az ellenségnél, kommunistább a kommunistánál, csakhogy bebizonyítsa a maga hűségét, és nagyobb koncot kapjon érte.

Egy másik részük az ellenkezőjét teszi: feláll a két lábára és verekszik. Védi azt, amiről úgy érzi, hogy az övé. A maga jussát az élethez. A maga jussát a szabadsághoz. A maga jussát ehhez a földhöz, melyen született, s mely a hazája. Verekszik másokért is, mindenkiért. A mások jussáért, a mások szabadságáért. A még csak meg sem születettekért is verekszik. Mindenkiért és mindenki helyett.

Aztán van a harmadik csoport, a nagy csoport, amit úgyis nevezhetünk: a nép. Akinek nincsen arca, sem rossz, sem jó. Sem szép, sem csúnya. Se nem hős, se nem áruló. Senki és semmi. Tömeg. Nyáj. Nem tesz se jót, se rosszat. Semmit se tesz. Csak meghúzódik és vár. És mint a fű a rátaposó láb alatt, meghajlik, meggörbed, tűr, mindent eltűr, s amikor tovább lép a nagy láb, akkor lassan felegyenesedik megint. De sohasem egészen. Egy kissé mindég meghajolva marad, készen arra, hogy újra lelapuljon egy másik láb alatt. Érted? Eszébe sem jut, hogy tegyen valamit a rátaposó láb ellen, megvágja, megszúrja, küzdjön ellene, kockázatot vállaljon jussáért, a szabadságáért, bármiért. Érted? Ez a nagy tömeg. Ez a nép."

2009. 03. 08. 9:21

Isten éltesse az ünnepelteket! De ha szabad hozzá szólni az indító íráshoz,akkor bátorkodom megjegyezni,hogy az előző két csoport nem létezhetne a harmadik nélkül! Mert ha bármellyik csoportból kihullik egy játékos azonnal akad új helyette! Mindig van a nép között aki így,aki úgy gondolkodik,csak hogy,ki miként az akkor derül ki amikor valaki helyzetbe kerül! Ők jelentik a hátországot,a tömegbázist!És ez nagyon fontos,mert sem forradalom,sem ellenforradalom nem létezhet nélkülük!

2009. 03. 07. 20:47

Akkor neki bizony boldogat mindkettőből!

gömbicica

2009. 03. 07. 20:46

Jajjj! Igen!!Meg Tamás nap is van ráadásul :-(( Ezt a kitolást.

2009. 03. 07. 20:45

és névnapja is?

2009. 03. 07. 20:42

Apukámnak ma van a születésnapja ÉS a névnapja. :)

gömbicica

2009. 03. 07. 20:37

Meggyes Tamás (Budapest, 1967. március 7.) Országgyűlési képviselő, Esztergom polgármestere és az Ister-Granum Eurorégió elnöke.

42.

Ma vagyon Polgármester Úr születésnapja!

gömbicica

2009. 01. 31. 17:29

Hogy válik rém viccessé az ami tulajdonképpen jónak is tekinthető: www.stop.hu

Egy szatyornyi összelapitott pet + tiz forint egyenlő egy darab krumpli. EZ TÖK ÁLLAT!

2009. 01. 31. 14:49

Három oroszlán mentett meg Etiópiában egy elrabolt 12 éves kislányt egy csapat férfitól, akik a gyermeklányt családjától elhurcolták, és akarata ellenére házasságra akarták kényszeríteni.

A három oroszlán elzavarta a lányrablókat, akik hét napig tartották fogva, és többször bántalmazták a gyermeket. A nagymacskák ezután fél napon át őrizték a kislányt, egészen addig, amíg a rendőrség, illetve a kétségbeesett család rátalált.

A tiszt szerint ha az oroszlánok nem léptek volna közbe, a dolog sokkal rosszabbul is végződhetett volna. "Gyakran megtörténik, hogy ilyen esetekben a kislányokat megerőszakolják, és össze-vissza verik, hogy rákényszerítsék őket a házasságra" - mondta.

Az etióp mezőgazdasági fejlesztési minisztérium egyik illetékese szerint az oroszlánok hasonló esetben általában megtámadják az embereket. Valószínűleg arról lehetett szó, hogy a kislány sírt félelmében, nyöszörgött a fájdalmaktól, és az oroszlánok összetévesztették ezt egy bajba jutott oroszlánkölyök vinnyogásával. (mti)

Forrás: eletmod.transindex.ro

gömbicica

2009. 01. 09. 22:14

Bocsánat, hogy ide irom, (de ez a megoszton veletek-hez olyan jól illik) tudom mindenki nagyon okos, meg előrelátó, meg minden, de akkor mondjuk ismétlésképpen: (köpönyeg.hu-ról)

Tudjátok: mindenkit szeret valaki, és mindenkit hazavárnak!

Jó tanácsaink az igazi téli napokra:

1. A téli hónapokban is időt kell fordítani a rendszeres mozgásra!

2. Erősebb fagyok esetén - mínusz 10 fok alatt -, jól fel kell öltözni, sapka, sál kötelező! Nagyon hideg időben védeni kell a szájat is, hogy ne közvetlenül lélegezzük be a hideg levegőt! 3. Gondot kell fordítani a vitaminpótlásra is!

4. Nem szabad zsíros, nagyon nehéz ételeket fogyasztani, főként este óvakodjunk ettől!

5. +7 fok alatti hőmérséklet esetén használjunk téli gumit!

6. Havas, jeges úton használjunk hóláncot!

7. Mindig számítsunk arra, hogy esetleg elakadunk az úton, ezért legyen a kocsiban néhány meleg takaró, hólapát, mobiltelefon, folyadék és törekedjünk arra, hogy mindig tele tankkal induljunk útnak!

8. Ha ködbe kerülünk: ne előzzünk! Várjuk ki a belátható útszakaszt. Kapcsoljuk be időben a ködlámpákat, de ha megjavulnak a látási viszonyok, azonnal kapcsoljuk ki őket.

9. Egy 50 km-el haladó gépjármű optimális féktávolsága száraz úton kb. 8 méter. Vizes úton ez a féktávolság már 16 méterre nő, havas úton 32 méter, jeges, csúszós úton ez az érték már nyolcszoros: 64 méter lehet.

10. Gondoskodjunk legalább egy hétre elegendő élelmiszer otthoni tárolásáról, alapvető gyógyszerek, kötszer készenlétben tartásáról!

11. Gondoskodjunk hagyományos fűtőeszközről és fűtőanyagról arra az esetre, ha kimaradás lenne a gázszolgáltatásban!

12. Gondoskodjunk szükségvilágító-eszközről áramkimaradás esetére!

13. Alapszabály, hogy szélsőséges időjárási viszonyok között senki ne hagyja el otthonát!

2008. 10. 12. 10:00

Ennyi borsóból már inkább egy jó főzeléket ennék, tükörtojással! Mert azt csak a sóska/paraj tükörtojással veri. :)

Borsószem királykisasszony

2008. 10. 11. 21:43

Köszi, ha van még, prószálok szerezni a könyvből - ha nem, akkor meg majd jól kölcsönkérem :) (ha kapom :)) ) A borsó nemrossz fagyasztottból sem, ha szereted, a készhez csinálhatsz pirított zsömlekockát is, elbírja és jó vele. Jóétvágyat és majd szólj, ehető lett-e.

gömbicica

2008. 10. 11. 21:37

Szücs Gábor:: 60-as évek.

Igazad volt. Csak a cimben utaltam rá. Bocs. Borsót holnap kipróbálom. Bár fagyasztottból biztos nem olyan jó, mint frissen fejtettből. üdv.edi

2008. 10. 11. 0:35

Gömbicica, a meggyőzöttség emelkedett állapotába kerültem :) De azt azért nem árulnád el, csak úgy, mégis: milyen könyvről van szó...? :)))

Na, addig meg én mutatok egy leveskét, ami igencsak ehető :)))

Az a címe a dolognak, hogy zöldborsó-krémleves. Én szeretek komplikáltan főzni, mint minden valamire való férfiember, úgyhogy nálam azzal indul, hogy 20-25 dkg füstölt tarját, vagy füstölt sonkát másfél liter vízben egy erőleves kockával puhára főzök. Namost a húst kiveszem és apróra kockázom. Fél kiló zöldborsót evőkanál vajjal, kis vízzel fedő alatt puhára párolok, utána 3-4 percig a húslével főzögetem. A húst elég sok vagdalt petrezselyemmel együtt visszateszem, együtt összeforralom 1-2 percet. Ha már élő ember képes megfogni a fazekat, az egészet szépen ledarálom mixerrel, beleteszek pici fehérborsot és curry-port, valamint jól elkeverem 2 deci tejszínnel. ( sót a füstöltségek miatt csak nagyon módjával, bár a tejszín miatt ízlés szerint utánsózható.)

Könnyebb elkészíteni, mint leírni, megenni még könnyebb, mert igenjó :)

gömbicica

2008. 10. 10. 22:28

Ma a piacon a rejtvényeket, könyveket árusitó asztalnál 100 kemény forintért vettem egy olyan, de olyan marha jó könyvet, hogy még a gyerekeim is nyitott füllel hallgatták a felolvasásomat vacsora közben.

A teljesség igénye nélkül:

Pl. l96o l969

munkabér ipar 1609,- 1990,-

szaratov hütő 5600,- 3600

napilapok száma 24 29

2 dl tejföl 3,80 4,20

autók száma 31.268 192.300

l961 augusztus 20, nyit az ifjusági park

Indul a Szabó család 1959 junius 30, a tv.maci

1967. bemutatják a BNV-n a coca colát. Az elspő palack coca-cola l968 junius 17-lén hagyta el a Magyar Likőripari Vállalat Kőbányai Likőrgyárának palackozógépét. Akkoriban a coca-colát, csak a legdrágább szállodákban és exluziv vendéglátóhelyekre szállitottak.

1967.Twiggy uj divatot teremtett. Ő hozta divatba az anorexiát, ami azóta is szedi áldozatait.

tesla magnó, madison zsebrádió, tünde robogó,

pacsirta rádió: amin a Luxit, és a szabadeurópa rádiót is lehetett hallgatni.

utazás BKV-val buszszakaszjegy: 80 fillér, átszálló 2 forint, hetijegy 6 ft.1974. kigördül a gyárkapunk az egymilliomodik trabant..

Fecske cigaretta, kávé, csak pult alól.

1960-ban, már heti ötre emelték az adásnapok számát a tv-ben a müsor hétvőn, ill. pénteken szünetelt

az első concorde 1969- tavaszán emelkedett a levegőbe.

1966. terjed a lalkótelepi lét, lassan elmulnak a lakáshoz jutás öröme, viszont jelentkeznek a problémák. Legtöbbször a kicsinek bizonyult lakás válik egyre kényelmetlenebbé. A szovjet házgyári panelek alapegysége 3x6 m. A belmagasság sem több két és fél méternél.

Megjelengek az első pszichés jelenségek, amelyekről lakótelepek hiján eddig nem tudtunk. A befeléfordulásról van szó, az elidegenedésről, arról, hogy behuzzuk magunk mögött az ajtót,és a szomszédról már legfeljebb csak akkor veszünk tudomást, ha vasárnap tul korán kezdi furni a falat.

Lakótelepi létről a németek vizsgálódtak, a telepeken napkökzben egyedülo maradt kismamák sosrsát vizsgálták. zöld özvegyeknek nevezték el őket.

januártól kötelező a kerékpárokat és a lovas kocsikat kivilágitani, mert megnövekedett az autósforgalom.

1964 november 10. felavatják az ujjáipitett Erzsébet hidat.A világ legnagyobb nyilásu közuti lándhidja lett.

1960 első ki mit tud? KOncz, Zorán,Kováts Kati,Hacki Tamás füttytechnikájával, stb.

Bocs, hogy sokat idéztem. Nagyon jó olvasmány. 2-3 db volt még az asztalon. Ha gondoljátok nézzetek körül ha arra jártok.

üdv.edi

2008. 10. 05. 18:10

És Janiék szomszédja volt. :)

2008. 10. 05. 18:08

Pokorny Liára talán többen is emlékeznek a városban. A Dobóba járt, egy párszor feltűnt az ETV-ben is műsorvezetőként, mielőtt a színészi pálya miatt itthagyta Esztergomot.

2008. 10. 05. 15:51

Beugró. A TV2 egyik legnagyobb tévedése, mert hagyta elmenni. Az M1 legnagyobb húzása, hogy szombat este 10-re, főidőben be merte tenni. 4+1 színész hatalmas sziporkázása, szakmai parádéja, minden héten. Az egyik legszórakoztatóbb és ötletesebb műsor, amit valaha is láttam.

www.beugro.videa.hu

Valószínűleg mindenki ismeri - és remélem, nagyon sokan szeretitek is - de érdemes belenézni a honlaba is. Nagyon sok le nem adott, adásidőből kimaradt, klassz jelenet van benne :) Folyamatosan, minden héten töltik - és itt a közönségjáték is, amit Novák Péter meghirdetett.

Érdemes még esetleg az M1 videotárat is megnézni, a teljes műsor benne van.

WWW.MTV.HU

2008. 09. 19. 17:52

A Faithless zenekar "I Want More - part 2" számának lenyűgöző klipje jut eszembe erről. Érdemes megnézni azoknak is, akik egyébként nem szeretik a brit elektronikus zenét.

2008. 09. 19. 16:47

Szuper a fotósorozat a sz9veggel együtt. A 32-es kép kifejezetten emlékeztet vmire.

2008. 09. 19. 14:19

azért a dugó mentes utakat irigylem egy kicsit:)