Uniós támogatással épít ökoparkot az egyesület
Környezetünk
2007. nov. 26.

<p>Hat hónapon belül felépül Esztergomban az az ökotechnikai bemutató ház és park, amelyre az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület ([[EKOKU]]) nyert uniós forrást. A Megújuló energia - megújuló határvidék c. programnak csak egyik eleme a park. Az Eötvös Lóránd Tudomány Egyetem szakértőinek bevonásával az egyesület feltérképezi a régió megújuló energiaforrás potenciálját, és intenzív szemléletformáló kampányt indít.</p>

A „Megújuló energia - megújuló határvidék” c. program végrehajtására az egyesület 39 millió forintot nyert a Európai Unió Interreg programjától. Fő célunk, széles körben bemutatni és elterjeszteni a megújuló energiaforrásokat, ezáltal csökkentve a térség környezetterhelését. A projekt az Ister-Granum Eurorégió magyarországi területén és Komárom-Esztergom megyében kerül megvalósításra.

A program négy fő elemből épül fel. Először az ELTE szakértőinek és egy térinformatikai-team segítségével űrfelvételek, széltérképek, és más alapadatokból kiindulva elkészül a célterület megújuló energiaforrás potenciál térképe, ami azt ábrázolja, hogy az egyes területeken, mely megújuló energiaforrások alkalmazására a legkedvezőbbek a feltételek.

A második szakaszban egy szakértői team segítségével összegyűjtésre kerül az eddig a térségben megvalósult megújuló energiaforrás alkalmazások és a külföldi átvehető példák. Célunk ezzel az, hogy gyakorlati megoldásokat mutassunk a helyi döntéshozóknak, lakosságnak, úgy hogy előtte már feltártuk, hogy az adott helyen melyik erőforrás alkalmazására a legkedvezőbbek a feltételek.

A harmadik szakaszban kerül sor az ökoház és ökopark megépítésére, mely az esztergomi Búbánat-völgyben kerül kialakításra. A ház élő példája lesz a megújuló energiaforrások alkalmazásának.

Végül zárásként intenzív szemléletformáló kampány indul. Az eredményekkel megkeressük a térségi polgármestereket, akkreditált tanár-továbbképzést indítunk el, iskolai oktatást, és utcai megjelenéseket szervezünk, valamint elkészül egy összefoglaló kötet a program eredményeiről és ajánlásairól.

A programban együttműködünk a Szlovák Környezetvédelmi Ügynökség, amellyel a program egyes elemei közösen kerültek kidolgozásra. Így például a napkollektor-építésre, iskolai oktatásra nem csak itthon, hanem a szlovákiai oldalon is sor kerül.

A programmal kapcsolatban az Egyesület sajtótájékoztatót tart: 2007.november 29.-én (csütörtökön) 11:30 perckor az Esztergomi Zöld Ház „Az élet íze... kávé és teaházában” (Bajcsy Zs. u. 4)

Bővebb információ:

Szuhi Attila, kommunikációs-munkatárs

Tel.:30/563-7749

e-mail: szuhia@t-online.hu

Ledzényi András, projekt-manager

Tel:30/469-7448

e-mail: ekoku@zpok.hu

(forrás)