KARÁCSONY

KARÁCSONY

2007. 11. 15. 21:43

Szeretettel köszöntelek!

Még csak november első napjait mutatja a naptár, a kereskedelmi láncok, a bankok már most, jó előre gondoskodnak arról, hogy még véletlenül se felejtsd el, hogy jön a KARÁCSONY!

Ne hagyd magad!

Ne hagyd, hogy mindenféle csábító trükkel kicsalják a zsebedből az utolsó forintjaidat is! Mindent felajánlanak a nagyobb bevétel reményében. Ne hidd, hogy ezt azért teszik, hogy Neked jobb legyen. Nagyon jó csali pl. a bevásárló kártya. Sokan nagy árat fizettek már ezért.

Ne hagyd, hogy rábeszéljenek mindenféle hitelre! Sok-sok hónapig megsínyli majd a családi kassza az ilyen karácsonyi ajándékot! Gondold végig! Megéri?

Először üres zsebbel menj mindig körülnézni. Pár nap múlva menj vissza annyi pénzzel, amennyit ajándék vásárlására nélkülözni tudsz. Ha még mindig úgy gondolod, hogy a pár nappal ezelőtt kinézett valami tényleg hasznos, és örömet szereznél vele szeretteidnek, vásárold meg.

Nem biztos, hogy kell még egy pizsama az apósnak, még egy konyhai kütyü az anyósnak, még egy számítógépes játék az amúgy is egész nap gép mellett ülő gyereknek, újabb csodatelefon a kamasznak, mindenféle kozmetikum a polcon lévők mellé az anyukának, még egy borotválkozó készlet a papának…..sorolhatnám.

Tedd a szívedre a kezed! Hány szatyornyi olyan dolgot tudnál összeszedni otthon, ami valamikor megtetszett, és úgy érezted: ezt meg kell venned? Mára a fiók mélyén lapul, mert a pulcsi nem is olyan menő már, a parfümnek nem is igazán olyan az illata amilyet szerettél volna, a citrom facsaró csak a helyet foglalja, sokkal gyorsabb kézzel citromlét varázsolni, a tésztavágó géppel sok a macera, (egész jó minőségű száraztésztákat lehet manapság venni), a sort még sokáig folytathatnám. Csak azért megvenni valamit, hogy egy dobozzal több legyen a fa alatt? Kár!

Légy kreatív! Készíts különleges sütiket, csinos kis dobozba csomagolva, bizonyára értékelni fogják a kollégák. Szervezz egy kellemes estét a társadnak, ajándékozd meg egy színházjeggyel. Keress az interneten egy kulcsos házat, és menjetek a gyerekekkel pár napra a hegyekbe kirándulni. Talán kegyes lesz a tél, és megsimogatja az arcunkat egy kis hóval.

Az ünnep a lelkedben legyen. Élvezd az otthonodat, a szépen terített asztalt, kortyolj el családoddal egy üveg finom bort. Gondolkodj el az ünnep történetén.

Tudom, hogy még messze van a karácsony, én mégis boldog készülődést kívánok Neked! Szeretettel, Edi

gömbicica

2009. 11. 24. 17:38

Mivel ismét aktuális, elővettem.

Kedves Becő! Az általad vizionált karácsony valóban nem kerül semmibe, és a legtöbbet adja, amit ember adhat: SZERETETET!!

Kivánom, hogy legyen részed benne.

Egyébként nekünk volt már valami hasonló élményünk. Szabadtéri éjféli misén voltunk egy alkalommal - a misét tartó  atya sajnos már csak fentről nézhet minket:-(( -

a Szent János kutnál. FELEJTHETTLEN! (egyszer már iram róla, de most nem találtam)

2007. 12. 23. 12:59

(tudományos megközelítés)

1. Egyetlen fajta ismert rénszarvas sem tud repülni, de több mint 300 000 olyan élõ organizmus létezik amely még besorolásra vár, és bár ezek nagy része ízeltlábú vagy baktérium mégsem zárhatjuk ki azt, hogy a mikulás repülõ rénszarvason közlekedik.

2. A földön kb. 2 milliárd 18 éven aluli gyerek van de minthogy a mikulás leszarja a hindu, zsidó, buddhista vagy mohamedán gyerekeket így a munka 15%-ra csökken 378 millió kölyökre. Háztartásonként 3,5 gyerekkel számolva ez 91,8 millió otthont jelent. Fel kell tételeznünk, hogy mindenhol van legalább egy rendes gyerek.

3. A mikulásnak, hála a különbözõ idõzónáknak és a Föld forgásának 24 helyett 31 óra áll rendelkezésére az ajándékok kihordására (ha feltételezzük, hogy keletrõl nyugatra halad ami logikusnak tûnik). Ebbõl az következik, hogy 822,6 látogatást tesz másodpercenként. Ez azt jelenti, hogy 0,001 másodperce van minden egyes háznál, hogy lepakoljon, beugorjon a kéményen, megtöltse a zoknikat, a többi ajándékot szétszórja a fa alatt, visszamásszon a kéményen keresztül és felpattanjon a szánra. Ha feltételezzük, hogy a szóban forgó 91,8 millió otthon egyenletesen helyezkedik el a föld felszínén, akkor a két ház között a távolság 1,2 km. A teljes út így 117 millió km nem számítva a kitérõket amelyekre még a mikulásnak is megkell ejtenie.

4. Ez azt jelenti, hogy a mikulás szánja mintegy 1000km/s sebességgel halad, a hangsebesség 3000-szeresével. Egy hagyományos rénszarvas kb 25km/h-val megy ha nagyon siet.

5. A szán rakománya újabb érdekes kérdés. Feltéve hogy minden gyerek 1kg ajándékot kap akkor a télapó szánja kb 378 millió kg-ot nyom, nem számítva a télapót. Aki ha tényleg minden otthonban megeszik egy kis édességet mondjuk 2 szaloncukrot akkor az út végére kb 2,943 millió kg hízik, de ettõl eltekintünk. Egy hagyományos rénszarvas max 150 kg-ot képes elhúzni földön. Még ha feltételezzük, hogy a repülõ rénszarvas mondjuk tízszer ennyit képes elhúzni még akkor is minimum 214200 kell ahhoz hogy az egész szánt télapóstul elhúzza. Ez a sok szarvas 353 430 tonnára növeli az egész szán súlyát. Csak összehasonlításképp az amerikai Enterprise atommeghajtású anyahajó negyed ekkora tömegû-

6. Ha ez a 353 430 tonna súlyú szán 1000 km/s-os sebességgel közlekedik, akkor nagy légellenállásba ütközik, a légellenállás felhevíti a rénszarvasokat. A két vezér rénszarvas másodpercenként 143 000 giga Joule energiát nyel el ( eközben 234 milliárd decibel erejû robbanás hallatszik, amit a földön mindenki hall) kigyújtva maguk mögött a többi rénszarvast. Az egész szán rénszarvasokkal 4,26 ezredmásodperc alatt ég el. Eközben a mikulásra 297 000 N erõ hat, ami mondjuk 120kg-os Mikulás esetén 8 207 123 kg erõvel préseli a szán háttámlájához.

7. Ekkora sebesség, és tömeg melett az egész szánnak, télapóstúl, rénszarvasostól együtt a fizika törvényei szerint atomokra kell hullania.

8. Még ha ki is sikerül küszöbölnünk az elégést és az atomokra szakadást akkor abban az esetben a télapó szánja úgynevezett féregjáratot nyitna a térben, ami azt jelenti, hogy ugyan oda térne vissza ahonnan elindult(a föld gömb alakja miatt) miközben az idõ áll.

9. Ha feltételezzük, hogy mindez meg is történik, akkor a télapó egy állandó körforgásban van amiben nincs se idõ, se tér.

10. És mi ebben a térben várjuk jó ideje....

2007. 12. 20. 18:57

Pont ezt akartam belinkelni:)))))

2007. 12. 20. 18:11

www.nol.hu

A karácsony slágerei

Mit lehet még ilyenkor, amikor már nagyjából mindenki megvette az LCD tévét és az mp3-lejátszót, a karácsony slágereit, újabb néhány ezred százalékot lendítve a kínai GDP-növekedésen, rosszabb esetben a hazai bankok magas kockázatú hitelállományát is gyarapítva?

Mert hát, ugye, nem az izé a lényeg, az anyagi jav, a siker, a talmi csillogás meg a földlabdás fenyő, hanem a szeretet, a jóság, magatartás, szorgalom és különben is, a saját kezűleg készített ajándékok a legkedvesebbek, mint: például a saját kezűleg készített LCD tévé vagy mp3-lejátszó szinte biztosan lenyűgözi a szeretetteket, és ha történetesen pakisztáni gyerekmunkások vagyunk, akkor hiperintelligens, vízlepergető, lélegző, hőtermelő, belsőerős polárpulóvert is készíthetünk saját kezűleg az édesanyánknak, naponta kábé hatezer darabot, igaz, szeretteink hülyén néznek majd a negyven fokban, ha megpróbáljuk a fa alá tenni, és különben is, milyen fa alá.

Nota bene és summa summárum, továbbá horribile dictu, ilyenkor előfordul, hogy a belvárosba kényszerülök, mittudomén, családilag. A Vörösmarty térre a legrosszabb esetben, fölháborító minőségű forralt borok és lacikonyhák közé, bele az égettzsírszagú népművészetbe, abba. Még a szobrot is bebugyolálták, ne egyék meg a lipidek. Kíváncsi vagyok, mikorra nő ki ez a város a fabódés korszakból. Kinő-e egyáltalán? A nyolcvanas évek vége óta nyomjuk ezt a tempót, mintha valami alsó-ausztriai tanyaközpont lennénk, közben leégettünk egy egész jó kis sportcsarnokot is gagyivásárból kifolyólag, és ahogy most látom a meccset, a szlovákok előbb fogják visszavonni a Benes-dekrétumokat, mint mi az utolsó karácsonyi fabódét a Belvárosból.

Viszont nyílt egy Nálunk Minden Százforint az Astoriánál. Komolyan. Magyarország fővárosának legközepén, a haza a szívében, a száz éve épült márványpaloták aljában. Van ott még néhány bedeszkázott kirakat, és régiség is, talán ,44 decemberében nézhetett ki ilyen pengén a környék; meg kéne kérni a gárdás fiúkat, vonuljanak már egy-kettőt, a korhűség kedvéért. ((Magyar vagyok, nem purista, idegenkedem (((hehe))) a nyelvvédő baromságoktól, de úgy szeretném látni annak az embernek a fejét, aki még 2007-ben is úgy gondolja, hogy cool dolog Old Street Cafe néven kocsmát nyitni a Belvárosban. Caféba és lounge-ba próbálom nem betenni a lábam, mert olyan fájdalmasan affektálnak ezek a szavak, annyira idegesítő ez a kurva- és kamionosangol, annyira buta és prosztó, hogy falnak muszáj tőle menni. Az adja a másikat. The Wall.))

Summa summárum: kevés olyan város van a világon, amelyik ilyen szarul tudna kijönni a karácsonyból. ((((Ráadásul a nemzeti kockázatközösség sírásói is torukat ülik éppen.))))

2007. 12. 20. 16:05

A hely meglenne hozzá...:-))

2007. 12. 20. 16:00

na ez hiányzik nekem egomból!!!

www.budapestinfo.hu

gömbicica

2007. 12. 10. 7:36

www.jatek-city.hu

Ha itt nem talál valaki gyereknek, vagy felnőttnek szórakozni valót, akkor meg is érdemli, hogy lejárja a lábát a plázákban.

Nagyon-nagyon jó dolgokat láttam.Egy esetleges unoka-időszakra félreteszem az oldalt.

gömbicica

2007. 12. 07. 20:44

nagyatadapartman.hu

mondjuk egy hetet szivesen eltöltenék itt.

Ha nem most, akkor nyáron 2006-ban Nagyatád európa? középeurópa legvirágosabb városa volt.

De irigylem őket!!!!!

2007. 11. 30. 14:23

Talán a Hídlap ingyen is megjelentetne egy hangulatos invitálást.Esetleg a helyi tv-k hírújságjaiban is helyet kaphatna.Tényleg csak gondolkodom.Nem hinném,hogy egy ilyen hirdetményért pénzt kérnének.

gömbicica

2007. 11. 30. 13:32

Szivesen elmegyünk! Kicsit propagálni kellene, hogy ne csak egy pár szeretgomos legyen ott, hanem a lakókat is mozgositsuk valahogyan.

2007. 11. 29. 11:47

Ezt én már tavaly is felvetettem még az egominfo-n. Kérdeztük is Bognár urat, hogy nem számít-e "gyülekezésnek"? Nehogy baj legyen belőle:) Én benne vagyok, délelőtt úgyis el kell menni sétálni a gyerekekkel. Vihetnénk kis forralt bort, meg miegymás.

2007. 11. 29. 11:10

Kérdezem: lenne igényetek dec 24-én délelőtt a főtéren egy kis "mindenki kihoz pár tányér sütit, teát" jellegű, amíg a téren vagyunk a gyerekkel addig otthon megjön a jézuska célzatú közösségi rendezvényre?

2007. 11. 21. 22:30

Mi minden évben a gyerekek fotóit is mellékeljük az ajándék mellé : vagy veszünk valamilyen egyszerű képkeretet, vagy készítünk- sima papír keretet lehet kapni pl.a Krokiban,erre lehet festeni, ragasztani stb.

Saját készítésű ajándékokat én inkább a konyhában készítek: pl. saját főzésű szaloncukor szépen csomagolva, fűszeres olívaolaj (ehhez kiöntő üveget a Kikában láttam) .

A hímzés nagyon jó ötlet!

2007. 11. 21. 22:22

A bevezető cikkben, melyet Kedves Gömbicicának köszönünk, egyetlen mondat, ami írásra késztet: "Az ünnep a lelkekben legyen." Ide felkiáltójelet szeretnék tenni! No nem ez amiért írok, csak egy ideje meditálok, és azt szeretném kieszközölni, hogy a hasznos és segítő ötletek mellett arról is élménybeszámoló lehetne, hogy kinek-kinek milyen benső örök nyom a Szenteste?! Minden család más-más hangulat, házasságok után kinek a szokása dominánsabb? Egyedülmaradottak? Nagyszülők, de az ünnepen magukra maradva? Stb...?

gömbicica

2007. 11. 21. 21:29
gömbicica

2007. 11. 21. 19:26

Ha már végképp nem jut eszedbe semmi. Ma jártam a Széchenyi téri fehérnemüs üzletbe, lehet náluk ajándékutalványt vásárolni. Nem valami nagy ötlet, de utolsó lehetőségnek azért talán bevethető.

2007. 11. 21. 11:58

A mi családunk életében az adventi időszak a legszebb, három gyermekünkkel ilyenkor mézeskalácsot sütünk már december elejétől, hogy a népes rokonságban mindenkit meg tudjunk vele ajándékozni. Készítünk adventi naptárat, képeslapokat, méhviasz gyertyákat, üvegfestős képeket, ajándékokat és közben sokat tudunk beszélgetni is. Minden évben találunk valami újdonságot, aminek a megalkotásában örömünket leljük, tavaly a fonalgrafika volt a nagy felfedezés és egy karácsonyfa díszként is funkcionáló illatzsák, amit akkor mi kaptunk, de idén mi is fogunk csinálni. Évről évre nagyon szeretnénk a nagy családban elérni, hogy csak ilyen magunk készítette ajándékok legyenek, de ez eddig nem sikerült, így azért mi is vásárolunk apróságokat, de mindig teszünk mellé saját gyártmányt is. A többiek már hiányolnák is, ha ezek elmaradnának.

lista az elkészíthető ajándékokról egyéni pulóver, sapka, egyénre emblémázott törülköző (jókat derülnek rajta) mézeskalács fémdobozban illatzsák üvegfestővel festett gyertyatartók, gyerekek képeivel díszített naptár méhviasz csavart gyertyák tarisznya, neszeszer ujjbábok babaruhák (egyszer a kislányom összes babájának új báli ruhát varrtam) gombfoci pálya, a másik oldalon utak és parkolók a kisautóknak

Jó készülődést

2007. 11. 16. 21:25

Tényleg idegesítő, hogy a boltok ilyenkor már javában kellemes ünnepeket kívánnak nekem. Kaposváron van egy lámpa, meg háztartási gép-bolt, ahol már múlt hét elejétől kint van egy embernagyságú mikulásfigura, aki táncol, és gagyi géphangon dalol. A bolt csillog-villog a hülye égőktől. Mindezzel semmi bajom nem lenne, ha mondjuk pont egy hónappal később indult volna.
Lassan tényleg ott tartunk, hogy vége a nyárnak, aztán kerülnek is ki a karácsonyi cuccok. boaaa....
A felesleges muszájajándékokat én sem szeretem. De találtam egy boltot (már egy ideje), ahová szerintem érdemes bemenni annak, aki nem tud mit venni, nem akar gondolkodni rajta. A bolt Egomban volt, de előnytelen és kis helyen volt, jelenleg Dorogon van, ott sikerült jó ingatlant találni. Ott van a rendőrséghez közel, pont a buszmegállóban. Csokoládékkal foglalkozik, de kizárólag márkás, tök jó cuccokkal, amiket nem is ismernek az átlag emberek. Ja, nem olcsó, de én pl. már szinte csak itt veszek csokit. Inkább kevesebb, de az eszméletlen jó, külön élvezeti cikk. Szal itt vannak szép fémdobozkában is jobbnál jobb cuccok, amik letesztelten jók ajándéknak. (én teszteltem :) ) Kevés olyan ember van, aki nem szereti a jó csokit, és mivel biztosan elfogy, így nem is haszontalan ajándék, ráadásul nem kell rajta sokat gondolkodni. :)

2007. 11. 16. 18:11

vastaglap írta: Legalább advent első vasárnapját megvárhatnák a hiénák...

Mennyivel jobb volt a kommunizmusban, akkor "hiénák" sem voltak - igaz, áru sem.

Lehet, hogy pl. sütiért sem érdemes elcsábulni, inkább érdemes otthon megsütni.

Tekintsük már felnőttnek a társadalmat és tételezzük fel, hogy el tudja dönteni, hogy mit akar és mit nem.

2007. 11. 16. 9:59

Pilar írta:

Pedig az aranyszabály: csak olyan dolgot adj, aminek te is örülnél a másik helyében.

a volt főnökasszonyomtól egyik karácsonyra az egész osztály minden tagja kapott egy ilyent: bébiétel üvegben mogyoró/dió mézzel feltöltve, kupakjára valami piros karácsonyi mintás textil borító, széle cikcakk ollóval vágva, egy kis szalaggal volt a kupakra erősítve, amin egy pici harang lógott...

Büszke voltam rá, hogy ilyen főnököm van, annyira kedves meglepetés volt...