Jótékonysági est a Babits szoborért
2007. nov. 14.

<p>Babits és kortársai címmel szervez jótékonysági zenés irodalmi estet csütörtökön az esztergomi Dobó Gimnáziumban a költő ellopott szobrának újraállításra szerveződött civil egyesület.</p>

Az estet Dr. Kabdebó Lóránt irodalomtörténész nyitja meg. Fellépnek többek között Kautzky Armand, Nádas György, Őze Áron, Szarka Gyula és Várady Viktória. A műsorban az élő produkciók mellett a költő alakját a szekszárdi Babits Mihály Emlékház és a Petőfi Irodalmi Múzeum kép- és hanganyagának segítségével idézik fel.

Babits Mihály szobrát januárban színesfém tolvajok lopták el Esztergomból és darabokra vágva Budapesten értékesítették. A szobor újraállítására Esztergomi Polgárok a Babits szoborért névvel civil összefogás alakult a városban.

Májusban az Esztergomi Művészek Céhének alkotásaiból szervezett árverésen 1,6 millió forintot gyűjtöttek, az akcióhoz a távirati iroda is csatlakozott: az esztergomi bazilikát, a Mária Valéria hidat és Párkányt ábrázoló légi felvételt ajánlva fel az árverésre az "MTI Fotó - 50 év képei" kiállítás anyagából.

A szervezők a költő 125. születésnapjára, 2008. november 26-ra szeretnék a szobrot újra felállítani, a három millió forintos költségből eddig két milliót gyűjtöttek össze.

Babits Mihály szobrát 1983-ban, a költő születésének centenáriumán állították fel Esztergomban. Az ellopott szobor pótlását kezdeményezők megtalálták az alkotás gipszmintáját Borbás Tibor szobrászművész özvegyénél Az új szobrot a művész fia, Borbás Márton fogja elkészíteni, aki alkotóként apja nyomdokaiba lépett.

(forrás)