Boldoggá avatnak egy magyar vértanút

Boldoggá avatnak egy magyar vértanút

2006. 05. 31. 10:30

XVI. Benedek pápa jóváhagyta azt a dokumentumot, amely kihirdeti Salkaházi Sára vértanúságát. A dekrétum aláírásával megnyílt az út a boldoggá avatás ünnepélyes kihirdetése előtt, amelynek időpontjáról még nem rendelkeztek.

Erdő Péter bíboros prímás, esztergom-budapesti érsek hangsúlyozta: Salkaházi Sára szociális testvér szolgálata mellett értékes újságírói, írói és kulturális munkát végzett. Salkaházi Sára a II. világháború utolsó hónapjaiban üldözött zsidók százait rejtegette. Miután 1944 decemberében feljelentették, a nyilasok az általa bújtatottakkal együtt a Duna-parton kivégezték.

A Vatikánban jelenleg több magyar boldoggá és szentté avatása folyamatban van. II. János Pál 1997. novemberében Apor Vilmos püspököt, 2001 júniusában pedig Kárpátalja vértanú püspökét, Romzsa Tódort avatta boldoggá. 2003 márciusában a szegények orvosára, Batthyány-Strattmann Lászlóra, 2004-ben pedig IV. Károly magyar királyra is sor került.

Forrás: Múlt-kor történelmi portál/MTI

2006. 06. 02. 10:12

A cikk rövid, és hiányzik a végéről a "kapcsolódó dokumentumok" listája. Akkor most következzék a hiánypótlás:) A Pázmány Péter Elektronikus Könyvtárban szerencsére van pár ilyen írás.

Mona Ilona és Szeghalmi Elemér: Salkaházi Sára élete és munkássága www.communio.hu

Salkaházi Sára: Ének és sóhaj (Krisztus legendák) www.communio.hu

Schalkház Sára: Fekete furulya www.communio.hu