Az olimpia előszobájában a kick-box
Sport
2006. dec. 18.

<p>A küzdősportok helyet kérnek a Világjátékok programjában. Harcművészeti Világjátékokról tárgyalnak Brüsszelben december 18-án, hétfőn az AGFIS és az érintett világszövetségek vezetői.</p>

A megbeszélésen rész vesz Leyrer Richárd, a Magyar Kick-box Szövetség elnöke, a sportág nemzetközi szervezete, a WAKO alelnöke is. A találkozó célja: megoldást találni arra, hogy a küzdősportok egyéni jellegük és szabályrendszerük megtartásával, de együtt kapjanak helyet az olimpia előszobájának számító Világjátékok programjában.

Mérföldkő volt a kick-box történelemben a 2006-os esztendő - külföldön és itthon egyaránt. A sportág még soha nem állt ilyen előkelő helyen az elismertségi rangsorban. Április 7-én ugyanis az AGFIS (a Nemzetközi Sportszövetségek Szervezete) felvette tagjai közé a WAKO világszervezetet, amelyhez a magyar szövetség is tartozik. Ezzel a kick-box immár hivatalosan is sportággá vált, méghozzá a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által is elfogadott sportággá, hiszen az AGFIS és NOB szimbiózisban él egymással - a WAKÓ-hoz hasonlóan AGFIS-tag például a labdarúgók FIFÁ-ja vagy az atléták IAAF-je. A kick-box 2006-ban tehát belépett az ötkarikás játékok előszobájába.

A WAKO sportdiplomáciai sikerét minősíti, hogy a szervezetbe augusztusban beolvadt egy másik nagy kick-box szövetség, az IASKA. Ennek köszönhetően az őszi világversenyen soha nem látott létszámmal és magasabb színvonalon folytak a küzdelmek. Az AGFIS-tagságot itthon is legitimáció követte, hiszen már csak ez kellett ahhoz, hogy a Leyrer Richárd vezette Magyar Kick-box Szövetség hivatalos sportági szakszövetséggé váljon. Októberben ez is megtörtént. Az ősz a tatamin és ringben is kiemelkedő eredményeket hozott.

A Zrínyi Miklós vezette válogatott az októberi lisszaboni semi-contact, full-contact és kickbox-aerobic Európa bajnokságon 7 arany-, 5 ezüst- és 11 bronzéremmel zárt. Egy hónappal később a szkopjei light-contact, low-kick és thai-kickbox Eb-n is bebizonyosodott, hogy eredményesség tekintetében méltán tartják a kick-boxot a nem olimpiai sportágak kajak-kenujának. Macedóniában az éremhalmozás 4 arany-, 2 ezüst- és hét bronzéremnél állt meg.

Az esztendő azonban még tartogathat újabb előrelépést. December 18-án, hétfőn Harcművészeti Világjátékokról tárgyalnak Brüsszelben hétfőn az AGFIS és az érintett világszövetségek vezetői. A megbeszélésen rész vesz Leyrer Richárd is. A WAKO magyar alelnöke elmondta: a találkozó célja megoldást találni arra, hogy a küzdősportok - a többi között a karate, a kung-fu, a kick-box és a thai-box - jellegük és szabályrendszerük megtartásával, de együtt kapjanak helyet a Világjátékok programjában.

2006. december 15 19:13, Forrás: SportFórum.hu -módosítva: 2006. december 15 19:14

(forrás)