Négymilliárd forintos kötvényt ad ki Komárom-Esztergom
2007. okt. 26.

<p>Négymilliárd forintos kötvény kibocsátásáról döntött csütörtöki közgyűlésén Komárom-Esztergom Megye Közgyűlése a tavaly és az idén felvett hitelek kiváltására, valamint az uniós források igénybevételéhez szükséges önrész biztosítására.</p>

"Nyilvánosságra kerültek a kormány elképzelései, melyekkel jövőre korlátoznák az önkormányzatok fejlesztési hitelfelvételét. Ha a tervet elfogadják, lehetetlen lesz az uniós források igénybevétele, mert az önerőt a megye saját költségvetéséből nem tudja biztosítani" - mondta el a közgyűlés elnöke.

Völner Pál rámutatott, hogy a létszámleépítések, az átszervezések, az étkezésiutalvány-támogatás megvonása és más takarékossági intézkedések mellett Komárom-Esztergom megye idén 1,3 milliárd forintos hiánnyal számol. A deficit egyik oka az illetékbevételek elvonása. "Annyi illetékbevételt sem kapunk az idén, amennyit tavaly beszedtünk" - fogalmazott az elnök

A megye tavaly és az idén összesen 1,2 milliárd forint hitelt vett fel. A kötvények kamata fele a hitelekének, ezért a kibocsátás egy részével kiváltanák a banki kölcsönöket. A kötvényt 20 évre bocsátanák ki, a számítások szerint nem terhelné meg jobban az önkormányzat költségvetését, mint a jelenlegi adósságszolgálat.

A megye a következő három évben szeretne pályázni a Szent Borbála Kórház modernizálására 5,2 milliárdos beruházási értékkel, valamint több oktatási intézményének felújítására.

Kétmilliárd forintnyi kötvényt ad ki Sárospatak Zártkörű kötvényt bocsát ki Szolnok

MTI

(forrás)