A határozat igent mond a cementgyárra, a civilek fellebbeznek - Sajtóközlemény
2007. okt. 16.

<p>Válaszúton Alapítvány, Esztergomi Környezetkultúra Egyesület, Dorogi Környezetvédelmi Egyesület, Táti Környezetvédelmi Csoport: "A Felügyelőség nem tudott mit kezdeni a civilek érveivel"</p>

A győri székhelyű Környezetvédelmi Felügyelőség tegnap nyilvánosságra került határozatában első fokon kiadta az egységes környezethasználati engedélyt a Holcim Nyergesújfalura tervezett cementgyárára. A szakemberek által összeállított civil szakvéleményekre – bár erre jogszabály kötelezi – a szakhatóság nem tudott semmilyen választ adni.

Fenti civil szervezetek elfogadhatatlannak tartják a Felügyelőség döntését és a törvényes határidőn belül meg fogják fellebbezni a határozat. Nem érthető és komoly aggodalomra ad okot, hogy a Felügyelőség arra, hivatkozva, miszerint a civil szervezetek szakvéleménye az előzetes szakaszhoz képest új elemet nem tartalmaz, az észrevételeket egyáltalán nem vizsgálja.

A hatóság döntése már azért sem érthető, mert a jelen szakaszban a tervezett gyár ellen számos új tény merült fel, amelyet a civil szervezetek szakértők bevonásával erősítettek meg. Ilyenek például, hogy a gyár nem felel meg az elérhető legjobb technológia kötelező elvárásainak; a cég azt állította, hogy nem szükséges új bányaterület megnyitása, holott a valóságban évi 1 millió tonna nyersanyag „hiányzik”; a légszennyezőanyag terjedés-számítás független szakértők által megkérdőjelezett; a cementgyár szén-dioxid kibocsátása számottevően növelné az ország kibocsátását és veszélyeztetné az ország lépéseit a klímaváltozás ellen, stb.

Hasonló sorsra jutottak az önkormányzatok észrevételei is, amelyet a Felügyelőség azért nem vizsgált, mert megítélése szerint az önkormányzatok olyan kérdéseket is észrevételeztek (levegőminőség, egészségügy, stb.) amely nem tartozik a hatáskörükbe. Megítélésünk szerint a Felügyelőségnek nem az lenne a feladata, hogy – jogtalanul, érdemi vizsgálat nélkül – kizárja a szakmai észrevételeket, hanem, hogy azokat minél alaposabban tanulmányozza, hogy a környezetvédelmi szempontok minél teljesebben érvényesüljenek. A hatóság ilyen hozzáállása véleményünk szerint elfogadhatatlan és érthetetlen és tapasztalataink szerint kérdéseket vet fel többek között a lakosság részéről.

A hatóság magatartása, olyan képet fest, mintha nem tudott volna megbirkózni a civilek és az általuk felkért szakértők szakvéleményével, ezért – jogtalanul - formai okokra hivatkozva figyelmen kívül hagyta azokat. A civil szervezetek reményei szerint a fellebbezés során az Országos Főfelügyelőség nem vét ilyen komoly szakmai hibát és a 314/2005. kormány rendelet paragrafusai alapján kötelező módon figyelembe veszi a civilek véleményét, és az itt szereplő érvek alapján elutasítja a tervezett gyárat.

A civilek szakvéleménye letölthető a www.cementgyar.fw.hu oldalról.

Bővebb információ: Válaszúton Alapítvány, Szuhi Attila 30/563-7749

Esztergomi Környezetkultúra Egyesület, Horváth Zoltán, 33/400-150

Zöld Sziget Tát és Térsége Környezetvédelmi Egyesület, Holop István 30/690-0961

(forrás)