strazsa - Szeretgom.hu

Őket követi

Sajnos senki sem

Őt követik

strazsa

Regisztrált:
2010. 09. 13. 21:22
Utolsó belépés:
2023. 03. 01. 12:54

2023. 01. 16. 16:23

Kedves Holdfény,

nem véletlen hogy Mátyás Király úgy maradt fent a magyar néplélekben ahogy. Tudod az úgynevezett hivatalos történetírás tele van politikai nyomásgyakorlással. Mátyás Király halálát mérgezés okozta. Mégis a hivatalos történetírásban nem így maradt fent, annak ellenére hogy szemtanú által leírt végóráit illetően ez egyértelmű.

Évekkel korábban olvastam Grandpierre K Endrétől a Királygyilkosságok című könyvét elgondolkodtató, rávilágít olyan dolgokra ami nem jelenik meg "hivatalos" történelem könyvekben. 

Amit egyesek múltbarévedésnek neveznek, az nem más mint igény a valós történelmi események és összefüggések megismerésére. Itt van például az úgynevezett finnugor elmélet a magyar nyelvet és származást illetően valós tudományos alapok nélkül, egyesek még doktoráltak is ebből. Egyszerű magyar ember pedig mindég is tudta, hogy ez úgy hülyeség ahogy van. Láss csodát, archeogenetika által bizonyítottá vált hogy Hun és Szkíta gyökerekkel rendelkezünk ha jól tudom lll. Béla királyunk csontjából nyert genetikai minta alapján.

2023. 01. 12. 15:10

Ez a téma visszahozza gyerekkori emlékeiket. 

Én úgy gondolom a "higénia" minden normális ember természetes igénye. Persze a higéniának vannak fokozatai, a túlzott higénia véleményem szerint ártalmas is lehet az egészségre, az immun rendszerre. A tisztálkodás módszerei sokban függnek a körülményektől és a rendelkezésre álló eszközöktől.

Talán 8-9 éves lehettem amikor a vezetékes víz be lett vezetve a házunkba. Addig kint pottyantós WC és kerekes kút az udvaron. A kútról hordtuk be a vizet, főzésre, mosogatásra, mosásra és tisztálkodásra. Szinte minden a konyhában történt. Volt egy szén tüzelésű sparhelt (gáz nem volt) ez nyáron is használatban volt hiszen ezen főzött édesanyám, melegített vizet mosogatáshoz, tisztálkodáshoz és mosáshoz teknőben a konyha közepén. Aztán teregetés az udvaron. Volt egy zománcozott kis és egy nagy lavór. Kis lavórban a kéz és arc mosás nagy lavórvan alul masakodás. Nálunk először a gyerekek modatása aztán a felnőttek. Emlékszem amikor nyáron sokat játszottam kint, este édesanyám bele állított a nagy laborba, aztán amikor elkezdett lemosni olyan sötét szutyok jött le rólam azt nagyon élveztem nézni.

Természetesen abban az időben hűtő szekrényünk sem volt. Nyáron amikor sikerült húst venni és valamilyen oknál fogva nem az nap lett elkészítve, a kút vedtébe tették és le engedték a víz felszínéig. Semmi baja nem lett más napig.

2023. 01. 06. 15:23

Igazad van kedves Holdfény, de én a probléma gyökerét abban látom, (és ez nem kizárólag a nyilvános illemhelyek hiányára vonatkozik, de ez is része a sok más hiányosságának és sok más eltúlzásának,) mi minden megoldást a politikától várunk azután hogy sikerült a kultúrát kivonni, megszüntetni az emberi létezés alapjából. Egy társadalom pedig nem működhet jól egy adott kultúra alapjai nélkül. Tudom ez egy kicsit túlfeszített e témát illetően, de én úgy gondolom hogy ezek hiánya pont elsősorban a tapasztalatok következménye, vagyis a nem "kultúrált" és rendeltetésének megfelelő használata. A WC-és nénit pedig manapság kirabolnák. Ha nem is az első nap, de a harmadik nap biztos.

2023. 01. 06. 14:16

"Jó tett helyében jót várj" egy kis magyar népi bölcsesség. Élet filozófia?

2023. 01. 01. 15:58

Egészségben és szeretetben gazdag Új Évet kívánok mindenkinek