Docens33 - Szeretgom.hu

Őket követi

Őt követik

Sajnos senki sem

Docens33

Regisztrált:
2010. 06. 10. 20:40
Utolsó belépés:
2010. 07. 06. 17:30

2010. 06. 20. 6:53

Kedves vándor!

Lesznek öregek, csak erre még nem készültek fel.  

2010. 06. 18. 17:44

 

Tisztelt Barátaim! (Ha nem veszik tolakodásnak e megszólítást)

Amennyiben emlékeim nem csalnak, a topik címe „ÉRTÉK A MÉRTÉK".

Lassan oda jutunk, hogy sem érték, sem mérték nem lesz felfedezhető e lapon. (én maradi vagyok, szeretem a magyar nyelvvel is meghatározható dolgokat)

A vitáknak is mértéket kellene szabni és értéket. Eljutunk lassan oda, hogy okosságából, hiúságából senki sem enged, miáltal a vitákból egy véget nem érő rondo keletkezik, egy többszörös Da Capo-val. Javasolnám, hogy közösen komponáljunk egy codát, bár formatanilag ez jobban illik a szonátaformához, de ezen már terjedelmében bőségesen továbbfejlődtünk. Szóval... Seress Rezső kávéházi zongorista (aki ugyan másképp volt más, mint amiről itt vita folyik!) egyik dalának záró sorát ajánlanám megvalósítani: "Szeressük egymást gyerekek, mert minden percért kár". Bár Ernő Bácsi és jómagam, már nem vagyunk gyerekek, de a tréfát bizonyára Ernő bácsi is, és minden érintett érti. Maradok mindenki iránt kellő tisztelettel, úgy régiesen, "békebeli" módon: D.

 

 

 

2010. 06. 17. 21:30

Kedves segno. Nem ezt állítottam, de ha ebből ezt olvasta ki; jobb későn, mint soha

Üdvözlettelés maximális megértéssel: Docens

2010. 06. 17. 20:50

Kedves Segno!  Elolvastam figyelmesen mégegyszer. Egyébként én csak 44 évig voltam gyakorló tanár. (a zenekari első oboázás mellett) Nem tudott 100% ig meggyőzni.

Bachot hozta fel egyik példának. Legjobb tudomásom (és Szabolcsi Bence) szerint is, azért írta Lübeckben a Barandemburgi versenyeket és más zenekari műveket Bach, mert ott olyan hangszeres együttes állt rendelkezésére. (meg szólisták) Kórus nem! Az oratórikus műveket pedig azért Lipcsében, mert a G.Ph. Telemann által létrehozott Collegium Musicumnak volt kórusa, na meg a Tamás templomnak is. Bachnak ugyanúgy dirigáltak főnökei, mint később J. Haydn-nak. Ritkán írhattak olyan műveket, melyekhez úri kedvük volt. A megrendelések és az alkalmakra írt zenék egy zseninél nem okoznak problémát, a mű maradadó lesz. Természetes, a kort, a társadalmi viszonyokat, a társművészeteket ismerni stílusukat összehasonlítani és hangulatukat alkalmazni tudni kell. Ma ezt nevezik a zeneoktatásban kompetencia alapú oktatásnak lásd Pála károly idevágó vitaindítóját. Az interneten is megtalálható L. nagy Katalin: " Kompetenciaelvű oktatás a zene területén" címmel. Hát ennyi!