Határozatképtelen volt a testületi, Meggyes kollektív büntetést emleget
Közélet
2013. szept. 26.

<p>A Fidesz-KDNP-frakció többsége nem jelent meg az esztergomi képviselő-testület csütörtöki ülésén, ezért Tétényi Éva független polgármester fél óra várakozás után határozatképtelennek nyilvánította az ülést.</p>

A polgármester a tervezett kezdési időpont után azt kérte a tíztagú, a többséget adó frakciótól, hogy jelen lévő három képviselőjük mellé még ketten jelenjenek meg a határozatképességhez, és dolgozzanak együtt a város érdekében, mert "nem kell annyira komolyan venni azt a visszaléptetést" - tette hozzá.
A polgármester ezzel arra utalt, hogy a hét elején a Fidesz új városi elnöke, György Róbert közölte: a következő ciklusban a jelenlegi képviselők közül senkit nem kívánnak indítani, és az új képviselőket a tagság közül, a Fidesz választókerületi elnökének egyetértésével választják ki.
A felhívásra fél órán belül egyedül Steindl Balázs frakcióvezető érkezett meg, és azt mondta, nem tud további érkezőkről. Tétényi Éva felvetésére, miszerint "akkor ön alól kiment a frakció", azt válaszolta, "ahogy mondja". A polgármester ezután az ülést határozatképtelenné nyilvánította.
Meggyes Tamás volt fideszes polgármester, aki nem vett részt az ülésen, az MTI-nek elmondta, nem érzi igazságosnak a Fidesz városi elnökének azt a döntését, hogy a tíztagú frakcióból a következő választásokon senkit nem indítanak.
"Ez kollektív büntetés. Azt mondani, hogy tíz emberből mind a tíz hibás, azt jelenti, hogy a Fidesz alkalmatlan" - jelentette ki. Hozzátette, hogy "a frakcióból több ember van, aki áldozatos munkát végzett, és békét csak úgy lehet kötni, ha elismerjük azok munkáját, akik ezekben a nehéz években áldozatokat hoztak".
György Róbert, a Fidesz városi elnöke és Steindl Balázs frakcióvezető az MTI-hez eljutatott közleményükben hangsúlyozták, hogy az ülésen a jobbikos és a volt LMP-s, jelenleg független képviselő sem vett részt, azon túl, hogy magánjellegű elfoglaltsága miatt a Fidesz-KDNP-frakció több tagja sem tudott megjelenni, tehát a határozatképesség nem egyedül a Fidesz-KDNP-frakción múlott.

MTI

 

(forrás)