Lefoglalta a NAV az önkormányzat járműveit (FRISSÍTVE)
Gazdaság
2013. szept. 20.

<p>Lefoglalta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az esztergomi önkormányzat négy járművét - tájékoztatta a polgármester pénteken az MTI-t. Tétényi Éva (független) szerint a hivatal mozgásképtelenné vált a lefoglalás miatt, amely a mindennapi munkavégzéshez szükséges három személyautót és egy kistraktort is érint.</p>

A polgármester elmondta, a lefoglalás azzal a 609 milliós forintos inkasszóval van összefüggésben, amelyet az állam nyújtott be. Ezt a pénzt 2012-ben kellett volna befizetni a központi költségvetésnek, amikor a város intézményeit átvették. Akkor kizárólag Esztergomra szabottan törvényt alkottak, hogy az államosított négymilliárdos ingatlanvagyon mellett még a városnak kell fizetnie az intézmények fenntartásának 1,1 milliárd forintos költségét is - emlékeztetett a polgármester.
A város vezetője elmondta, a lefoglalt járművek között található a gyepmesteri szolgálat gépkocsija, az építéshatósági iroda járműve és a zöldfelületi munkák elvégzésére szolgáló kistraktor.
Az államkincstár szeptember 13-án nyújtott be 609 millió forintos követelést az esztergomi önkormányzatnak, de a követelésből fedezethiány miatt 578 millió forint teljesítetlen maradt.
A polgármester akkor elmondta, 2012-ben a város csak mintegy a felét tudta befizetni az 1,1 milliárd forintnak. Az akkori költségvetési törvény szerint ha a város nem fizet 90 napon túl, akkor az állam adósságrendezési eljárást indít Esztergom ellen. Ez nem történt meg, viszont 2013 júniusában az Országgyűlés visszamenőlegesen úgy módosította a 2012-es költségvetést, hogy Esztergom tartozását adók módjára lehessen beszedni.
Tétényi Éva közölte, szeptember 30-ig az adósságrendezési eljárásban érintett hitelezőknek is ki kellene fizetni egymilliárd forintot, az állami inkasszó ennek a fedezetét is veszélyezteti.
Esztergomban egy évvel ezelőtt is a fizetésképtelenség közelébe került a város, amikor az állam az önkormányzat számláját 400 millió forintos inkasszóval terhelte meg az általa átvett intézmények költségeinek fedezésére. Akkor átmenetileg a kormányhivatal és a kincstár fizette ki a rászorulók szociális segélyét.

MTI


 

Lefoglalta a NAV a hivatal autóit

 Gyakorlatilag mozgásképtelenné vált az Esztergomi Közös Önkormányzati Hivatal, miután a tegnapi napon (szeptember 18-án) a NAV Komárom Esztergom Megyei Igazgatósága lefoglalt az önkormányzat tulajdonában álló és a mindennapi munkavégzéshez elengedhetetlenül szükséges 3 darab személygépkocsit és egy kistraktort.

Az adóhatóság – bár aznap összesen 609 millió forintot inkasszált az önkormányzat összes számlájáról, és ezzel a város teljes összegben megfizette azt a jogtalan 1.1 milliárd forintnyi összeget, melyet Magyarországon egyedülálló módon az államosított iskolák üzemeltetésére diszkriminatív módon csak tőlünk vettek el – nem törődve az önkormányzat ellehetetlenítésével, egyszerűen lefoglalta a gépjárműveket.

A felsorolásból kiderül, hogy a több éves, használt gépjárművek végrehajtási értéke csupán töredéke az azóta már kiegyenlített állami einstandnak.

1 db Fiat Doblo (2007) gyepmesteri feladatok ellátása

1 db Skoda Fabia (2008) önkormányzati, építéshatósági, stb munkák

1 db Ford Ranger (2001) Vargyas

1 db Pronar kistraktor (2007) zöldfelületi munkák

 

Esztergom, 2013. szeptember 19.

 

Váczy-Hübschl István

Sajtófőnök

(forrás)