Helyreállításra vár a kertvárosi emlékmű
Kultúra
2013. ápr. 24.

<p>A <a href="http://www.szeretgom.hu/content/72921-elindult-a-street-view-esztergomban-is">Google Street View</a> böngészése közben lettünk figyelmesek arra, hogy a kertvárosi vasútállomás bejáratánál egykor egy kőtömbön álló emléktábla nincs a helyén. Mint kiderült, jó ideje így áll az emlékmű, a jövő sem túl kecsegtető.</p>

Székely Mihálynak 1996. július 20-án azért állított emléktáblát az Esztergomi Repülés Baráti Köre, az Esztergom Barátainak Egyesülete, a Repülő Klub és a részönkormányzat, annak emlékére, hogy 1911. július 19-én érkezett Esztergomba az első repülőgép, és a mai Kertváros területén, ezen a környéken szállt le. Ennek a repülőnek a pilótája volt Székely Mihály. 2005-ben még így festett az emlékkő, rajta a márványtábla.

Az emlékművet másfél évtizedes történelme alatt kétszer is összetörték, volt, hogy festékkel öntötték le. A Kertvárosért Baráti Egyesület többször is helyreállíttatta, de mint Nagy Tibortól ma megtudtuk, harmadik felújításra már nem vállalkoznak. Hacsak az ügyet nem karolja fel egy másik civil szervezet, vállalat vagy az önkormányzat, az emlékmű csonka marad.


2011 decembere

(forrás)