Nagy beruházások készülődnek múzeumainkban
Kultúra
2013. ápr. 24.

<p>A Balassa Múzeum holnapján is olvasható, hogy az állandó kiállítás 2013-ban lebontásra kerül. Helyette 2014-ben nyílik meg különleges Látványtár a Mindszenty téri épületben, illetve új, közös állandó kiállítás készül majd 2015-re a Vármúzeummal. A két múzeumban összesen 565 millió forintnyi beruházás valósul meg.</p>

Balassa Bálint Múzeum

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapja szerint a látványtár a Balassa Bálint Múzeum iroda és gyűjteményi raktár épületében 180 m2-en valósul meg. Célja esztétikus és interaktív környezetben élménydús formában (a rendkívül gazdag múzeumi raktáraink mélyéről) felszínre hozott komoly értékeket bemutatni. A látványtáron belül tematikai csoportosítás lehetséges az egymásba nyíló és összekapcsolódó terekkel. Az átgondolt épületfelújítási, műtárgybarát, akadálymentesített fejlesztéssel 15-30 fő (a múzeum holnapja szerint pedig 15-45 fő) egyidejű kiszolgálására nyílik mód. Járulékos haszon a műtárgyak korszerű tárolása, zsúfolt raktáraink fellélegzése, energiatakarékos üzemeltetés, bevétel növelése, valamint a múzeumban 4 éve folyó aktív és népszerű múzeum-pedagógia foglalkozásaink is új lendületet kapnak. A pályázat tervezett támogatása: épületfelújítás, installáció, raktári berendezés, műtárgybarát világítás és falfestés, légtechnika, látványtervezés, IKT pult. Önerőből: műtárgyak állagmegóvása, konzerválása, monitoring, szakemberek-fenntartási költség biztosítása, aktív múzeumpedagógia.

A Látványtárban régészeti, néprajzi, képzőművészeti műtárgyaink legjava lesz látható, valamint hajómakettek, régi bútorok és muzeális könyvek. Interaktív környezetben, kisfilmekkel, érintőképernyős információs pulttal, múzeumpedagógiai foglalkozásokkal állunk 2014-től az érdeklődők rendelkezére.

A pályázat megvalósításában részt vesznek néprajzos, régész és restaurátor, valamint gazdasági ügyintéző kollegák, és számos külső munkatárs.



Kedvezményezett neve    Balassa Bálint Múzeum
Projekt címe    "A múlt nem halt meg, hanem hat reánk..." (Babits Mihály) Látványtár a Balassa Bálint Múzeum gyűjte-ményének legszebb darabjaiból
Megvalósítás helyszíne    Esztergom, Mindszenty hercegprímás tere 5
Megítélt támogatás összege (Ft)    65 913 661 Ft
Projekt összköltsége (Ft)    65 913 661 Ft
Projekt tervezett befejezése    2014.04.30


Vármúzeum

Az NFÜ ezt írja a pályázatról: Esztergom Európa és világszinten is egyedülálló kincseket őriz, mégis a kétórás átutazó turizmus tranzitállomásává vált.


Jelen projektben érintett esztergomi Vármúzeum a Magyar Nemzeti Múzeum filiáléja. A Vármúzeumban az elmúlt évek során számtalan beruházás történt, folyamatosan próbálják megmenteni a felbecsülhetetlen kulturális örökségi értékeket, azonban a turisták által legkeresettebb részek, mint például a Studiolo - benne vélhetően Botticelli által festett, híres Erények freskóval - a mai napig nem tárulhatott a nagyközönség elé.

A tervezett interaktív, látogatóbarát fejlesztésekkel és a Vármúzeum egyik legértékesebb elzárt területeinek megnyitásával, valamint többnyelvű interaktív honlap kialakításával és az egyes célcsoportokat hatékonyan elérő marketingtevékenységgel jelentősen növelni tudjuk a múzeum látogatottságát, és ezáltal a turisták Esztergomban való tartózkodási idejét és költését is.
Emellett a múzeum energiahatékony korszerűsítése is megtörténik.

Kedvezményezett neve    Magyar Nemzeti Múzeum
Projekt címe    A Magyar Nemzeti Múzeum kulturális turisztikai attrakciófejlesztése az esztergomi királyi várban
Megvalósítás helyszíne    Esztergom, Szent István tér 1.
Megítélt támogatás összege (Ft)    500 000 000 Ft
Projekt összköltsége (Ft)    500 000 000 Ft
Projekt tervezett befejezése    2015.03.18
Kifizetett támogatás összege (Ft)    125 000 000 Ft

(forrás)