River Show – Az Európai Unió Duna Stratégiájáról
Gazdaság
2013. márc. 20.

<p>Az Európai Unió Duna Régió Stratégiája, amelyet 2011-ben fogadtak el 14 országban (Németország: Baden-Württemberg és Bajorország, Ausztria, Csehország, Szlovákia, Magyarország, Szlovénia, Horvátország, Szerbia, Románia, Bulgária, Moldávia és Ukrajna) egy területi együttműködésről szóló stratégia, mely 4 pilléren nyugszik: A Duna régió összekapcsolása a többi régióval / Környezetvédelem a Duna régióban / A jólét megteremtése a Duna régióban / A Duna régió megerősítése.</p>

A River Show projektet az Európai Duna Akadémia (Németország), a Foster Europe Alapítvány (Ausztria), a Danube Civil Society Forum és a Dunamenti Régiók és Városok Tanácsa hívta életre az érdeklődő intézmények, magánemberek, közigazgatásban dolgozók tájékoztatása céljából. Az érdeklődők a március 20-án Esztergomban megrendezésre kerülő  információs kampány  keretein belül nemzetközi és hazai szakértőktől kaphattak  tájékoztatást a Helyi igazgatás (települési és megyei önkormányzatok) / Kulturális szektor (múzeumok, művészet, zene, színházak) / Civil szervezetek (non-profit egyesületek, NGO-k) témakörökben. A résztvevők az EU Duna Régió Stratégiájáról szóló általános tájékoztatót követően három tematikus workshopon nyílt lehetősége a párbeszédre, tapasztalatcserére. Tétényi Éva, Esztergom Város polgármestere a konferencia nyitásaként köszöntötte a megjelenteket, majd Peter Langer, Ulm és Neu-Ulm város Duna megbízottja ismertette az Európai Unió kiemelt programját és célkitűzéseit.

Daniela Stojkovic Jovanovic, a Danube Civil Society Forum alelnöke a civilszervezetek hálózatban történő működéséről és az alulról építkező programok szükségességéről beszélt. Méhes Márton, a Collegium Hungaricum Wien igazgatója kiemelte, hogy a térség kulturális fejlesztéseihez a turisztikai attrakciók és a kortárs művészetek támogatása is szorosan  hozzátartozik. Ebéd után a munka kisebb csoportokban folytatódott. Összegzés pár hónap múlva várható, amikor a Duna menti országokban megtartandó hasonló rendezvényeken elhangzottakat is feldolgozzák. Esztergom volt az első állomás, melyen a szlovák oldalról többen képviseltették magukat, többek között Jan Oravec, Štúrovo-Párkány polgármestere, és Cornelia Slabakova alpolgármester asszony.

Városházi információ

(forrás)