Esztergomban járt a finn nagykövet
Közélet
2013. márc. 4.

<p>Napsütéses, tavaszias időben érkeztünk az esztergomi Polgármesteri Hivatal elé, ahol már várt minket Tétényi Éva polgármester, akit a nagykövet azonnal meglepett magyar nyelvű megállapításával: ”Nyár van.” A vidám hangulatban megkezdett beszélgetés a polgármesteri fogadószobában aztán természetesen komolyabbra fordult: szóba került Esztergom nehéz gazdasági helyzete, a lehetséges megoldások, illetve a 2015-ben esedékes, Esztergomban megrendezendő finn-magyar testvérvárosi konferencia is. A megbeszélés után a polgármester megmutatta a nagykövetnek Kari Juva szobrászművész alkotását, melyet Espoo és Esztergom testvérvárosi kapcsolatának 25. évfordulóján állítottak 1999-ben.</p>

Napsütéses, tavaszias időben érkeztünk az esztergomi Polgármesteri Hivatal elé, ahol már várt minket Tétényi Éva polgármester, akit a nagykövet azonnal meglepett magyar nyelvű megállapításával: ”Nyár van.” A vidám hangulatban megkezdett beszélgetés a polgármesteri fogadószobában aztán természetesen komolyabbra fordult: szóba került Esztergom nehéz gazdasági helyzete, a lehetséges megoldások, illetve a 2015-ben esedékes, Esztergomban megrendezendő finn-magyar testvérvárosi konferencia is. A megbeszélés után a polgármester megmutatta a nagykövetnek Kari Juva szobrászművész alkotását, melyet Espoo és Esztergom testvérvárosi kapcsolatának 25. évfordulóján állítottak 1999-ben.

Pasi Tuominen nagykövet az Esztergomi Magyar-Finn Baráti Kör tagjaival

Padlizsán Étteremben elfogyasztott finom ebéd után a baráti kör tagjai látták vendégül a nagykövetet a Városi Könyvtárban. Itt szó esett az Espoo-Esztergom testvérvárosi kapcsolat kezdeteiről, a baráti kör helyzetéről és a nagykövetséggel folytatott együttműködésről is. Az érdekes és hasznos beszélgetés után Tuominen nagykövet megtekintette a könyvtár finn gyűjteményét, amelyről kiderült, hogy egy espooi adománynak köszönhetően Magyarországon a legnagyobb.

Finn Nagykövetség, Budapest

(forrás)