Az állam építené meg az esztergomi teherkompot
Gazdaság
2013. febr. 28.

<p>A ma délutáni testületi ülésen megjelent Völner Pál <span class="st"> infrastruktúráért felelős</span> államtitkár is, aki ismertette a régi-új terv részleteit.</p>

Sürgősségi napirendi pontként tárgyalta a képviselő-testület az Esztergom és Párkány között létesítendő teherkomp -amúgy évek óta húzódó- ügyét.

Az ülésen szót kapott Völner Pál, aki elmondta: A teherkomp eddig a város anyagi nehézségei miatt nem valósulhatott meg. Most viszont az Európai Területi Együttműködési Program keretén belül szabadultak fel pénzek, amire pályázni lehet. A korábbi pályázatok átnézésekor került elő az esztergomi teherkomp ügye. Völner elmondása szerint a Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt. pályázni tudna a teherkompra, tehát állami beruházásként valósulna meg, a városnak nem jelentene anyagi kötelezettséget.

Nyíri Attila kérdésére válaszolva az államtitkár elmondta: Már több egyeztetés zajlott az ügyben. A kompra öt éves garantált működést kell vállalni, amit a szlovák fél akár egyedül is elvállalna. A tervek szerint napi 70 kamion átszállítására lesz képes lesz a teherkomp, a beruházást pedig az itteni ipar szükségletei indokolják. A Duna befagyása esetén a Mária Valéria híd korlátozott mértékben igénybe vehető lehetne.

Az új esztergomi teherhídról Völner elmondta: Az ügy nem veszett el a látóterükből, de a megvalósuláshoz mindkét ország egyidejű akarata szükséges.

 

Esztergom-Párkány közötti teherkomp átkelőhely Esztergom oldali kikötőmű (Főmterv.hu)

 

A FŐMTERV Mérnöki Tervező Zrt honlapja szerint: "A létesítendő teherkomp segítségével biztosítható lesz az Esztergom és Dorog térségi vállaltok északi irányú szállítási kapcsolata, valamint a párkányi térség fejlődése is. A megye kapu szerepe a közlekedési kapcsolati hiányosságok miatt (Duna-hidak) gyenge, különösen az áruforgalom területén.
A létesítendő komp hordképessége 150 t, 4 db terhelt kamion vagy 9 db autóbusz egyidejű szállítására alkalmas. A becsült átkelési időtartam a beszállítás kezdetétől a kihajózás befejezéséig 15-25 perc."

 

(forrás)