Negyvenedik születésnapját ünnepli a Duna Múzeum
Kultúra
2013. febr. 18.

<p><span id="ctl05_lbLead"> Internetes játékkal, látogatói élmények és emlékek gyűjtésével ünnepli idén 40. születésnapját az esztergomi Duna Múzeum, hivatalos nevén a Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum - közölte az intézmény hétfőn az MTI-vel.</span></p>

Bárd Edit, a múzeum munkatársa elmondta, hogy a 40 év - 40 tárgy címmel indított internetes játékban a múzeum honlapján (http://www.dunamuzeum.hu/) hétről hétre egy különleges műtárgyat ismerhetnek meg a látogatók. Eddig a múzeum udvarán található hatalmas kőgolyó történetét ismertették és a dobókörte nevű hajósszerszámot mutatták be.
    A játékban egy totó kitöltésével lehet részt venni, a helyes megfejtők között ajándék belépőjegyeket, a legtöbb helyes választ beküldők között pedig ajándékcsomagot sorsolnak ki.
    A születésnapi ünnepségre várhatóan a Múzeumok éjszakáján kerül sor június 22-én, ebből az alkalomból a múzeum első állandó kiállításának hangulatát is megidézik, illetve bemutatják az 1973-as alapítástól eltelt négy évtized történetét. Ehhez saját intézménytörténeti dokumentumaik mellett várják a látogatók emlékeit, tárgyait. Az év második felében jubileumi tanulmánykötet megjelentetését és múzeumtörténeti tárlat megrendezését tervezik a múzeum munkatársai.
    A Magyar Vízügyi Múzeumot 1973-ban alapították az Országos Vízügyi Hivatal Vízügyi Dokumentációs és Továbbképző Intézetének részeként. Az addig kiállítóhellyel nem rendelkező gyűjtemény első állandó kiállítása 1980-ban nyílt meg A Duna és a magyar vízgazdálkodás története címmel Esztergom belvárosában, az egykori főkáptalan épületében.
    Az épület restaurálása miatt 1998-ban a tárlatot lebontották. Az új állandó kiállítás 2001 októberétől fogadja a látogatókat. Az Év Múzeuma (2001) és a Családbarát Múzeum (2005) díjak mellett 2003-ban elnyerte az Európai Múzeum Fórum különdíját, 2008-ban pedig a Vendégbarát Múzeum díjat.
    A változatos programokat kínáló intézményben 2010-ben európai uniós támogatással új foglalkoztatóhelyiséget alakítottak ki. A Duna Múzeum évente átlagosan húszezer látogatót fogad.

 

MTI

(forrás)