Ne adjuk a Magvető szoborcsoportot!
Közélet
2013. febr. 11.

<p>A Kossuth tér rekonstrukciója keretén belül az esztergomi Magvető szobrot hamarosan Budapestre akarják szállítani, hogy Tisza István szoborcsoportját helyreállítsák eredeti állapotába.</p>

Zala György és Orbán Antal tervei alapján 1934-ben elkészült szoborcsoport 17 méter magas volt, talapzata süttői mészkőből készült.
A budapesti Tisza szobor elemei a II. világháborúban megsérültek, különböző szobor mellékcsoportjai az ország több településére kerültek. És itt jövünk mi esztergomiak a történetbe. Bády István, városunk megbízott polgármestere levélben kérte, hogy a szobrot engedjék át Esztergomnak, 1948-ban városunkba szállították. A „munka” nevű szoborcsoport „magvető” szoborként került az esztergomi köztudatba.
A Kossuth tér felújítása kapcsán Dombóvár kormánypárti önkormányzata egyhangúan úgy határozott, hogy nem ért egyet a városban álló Kossuth-szoborcsoport elszállításával. Vagyis a városatyák fideszes többségű grémiuma szembemegy a kormány és a parlament akaratával.

Nekünk, esztergomiaknak sem szabad engedni, hogy elvigyék a Magvető szoborcsoportunkat!
Ennek 2013-ban több oka van, most csak a helytörténettel indokolnánk, ennyivel Bády Istvánnak és az 1948-as Esztergomnak tartozunk!
Tiszteljük múltunkat, összefogva védjük értékeinket.

Hajrá Esztergom!

Kovács Géza
EsztergOHM
Független közösség és újság nevében

(forrás)