Ismét bővít a Kirchhoff
Gazdaság
2012. nov. 20.

<p><span id="ctl05_lbLead">A karosszériaelemeket gyártó, német tulajdonú Kirchhoff Hungária Kft. 2,9 milliárd forint értékű beruházással bővíti esztergomi üzemét, és 49 új dolgozót vesz fel egy éven belül - ismertette Sólyom Szabolcs, a társaság igazgatója kedden sajtótájékoztatón Esztergomban.</span></p>

Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára a sajtótájékoztatón elmondta: "ma Magyarországon a kormányváltás óta 160 ezerrel többen dolgoznak, ez azt bizonyítja, hogy az ország a válság elleni küzdelemben jól áll".
Az államtitkár hangsúlyozta: a kormány támogatja az olyan vállalkozásokat, amelyek az embereknek munkát adva, az emberek munkájára alapozva járulnak hozzá a magyar gazdaság teljesítményéhez, mert a válságot csak sok munkával lehet legyőzni.
"A kormányzati gazdaságpolitika részéről helyes döntés volt, hogy a termelésre és a munkára helyeztük a hangsúlyt. Ezt a politikát kívánjuk folytatni, és Európa termelési központjává szeretnénk alakítani Magyarországot" - tette hozzá Szijjártó Péter.
Sólyom Szabolcs ügyvezető tájékoztatása szerint a beruházás során egy közel 1000 négyzetméteres új csarnok készül el, ahová melegen formázó préselő gépsort helyeznek el. A bővítésre részben az új kecskeméti Mercedes üzemtől érkező megrendelések miatt volt szükség. A fejlesztéshez a vállalat több mint 745 millió forint támogatást kapott az EU-tól és a magyar költségvetésből.

A Kirchhoff Hungária Kft. legutóbb augusztus elején jelentett be bővítést esztergomi üzemében, 2,7 milliárd forint értékben. A fejlesztések lezárultával a jelenleg közel 400 embert foglalkoztató vállalat 500-ra növeli létszámát - mondta el az igazgató.
A Kirchhoff Hungária 2004-től 2010-ig kizárólag a Suzuki számára készített alkatrészeket, majd a válság következtében szélesítették vevőkörüket. A társaság 2017-ig további hét autógyártól kapott megrendeléseket, így a Mercedes kecskeméti, a Peugeot, Citroen és Volkswagen szlovákiai, a Skoda csehországi, a Ford csehországi, a BMW, illetve a General Motors magyarországi üzemeinek beszállítójává váltak.
Sólyom Szabolcs elmondta, a Kirchhoff Hungária éves árbevétele 2011-ben 27 millió euró volt, az idén elérheti az 50 milliót, 2014 végéig pedig a 100 millió eurót. A fejlesztések után a magyarországi üzem a Kirchhoff Automotive 30 gyárából az első ötbe tartozik majd.
A 227 éves Kirchhoff Group német családi tulajdonban lévő cég. A vállalkozásnak 4 divíziója van, amelyekben hulladékszállító és -tisztító teherautó felépítményeket (Faun), precíziós kéziszerszámokat (WITTE) gyártanak, valamint személygépkocsikat alakítanak át mozgássérültek számára (REHA Automotive), illetve a Kirchhoff Automotive csoportban fém karosszériaelemeket préselnek és szerelnek össze az autóipar részére.

MTI

(forrás)