A megyei levéltárak beolvadásával létrejött a Magyar Nemzeti Levéltár
Kultúra
2012. okt. 19.

<p>Szeptember 30-ai dátummal az összes megyei, így Komárom-Esztergom Megyei Levéltár is megszűnt önállóan működni. Beolvadtak a Magyar Országos Levéltárba, ami az átnevezési lázban a Magyar Nemzeti Levéltár nevet kapta.</p>

A Magyar Közlöny tegnapi Hivatalos Értesítőjében jelent meg az esztergomi székhellyel (Vörösmarty u 7, az egykori szenttamási városháza épületében) működő megyei levéltár megszüntető okirata. A köziratokról, a közlevéltárakról és a magánlevéltári anyag védelméről szóló törvény értelmében a megyei levéltárak a 2012. október 1-jétől a Magyar Nemzeti Levéltár néven működő Magyar Országos Levéltár tagintézményeiként működnek tovább.

A megyei levéltárak intézményi önállósága megszűnt, azonban a közfeladat-ellátás tartalmi elemei nem változtak. A személyi állomány munkáltatói jogutódlással kerül továbbfoglalkoztatásra. A levéltár telephelyei:  Esztergom, Vörösmarty u. 7., Vörösmarty u. 14., Deák Ferenc u. 2. és Komárom, Szabadság tér 1.

A levéltári törvényt május 21-én módosította - 244 támogató és 44 elutasító szavazattal, 46 tartózkodással - az Országgyűlés.

(forrás)