Szürkekereskedelem
Gazdaság
2012. júl. 15.

<p>Az esztergomi Széchenyi tér felújítása során kikényszerített funkcióváltás következtében évek óta kihasználatlanul, bezárva áll a főtér legtöbb üzlethelyisége. A tér átgondolatlan, áruszállítási lehetőség kialakítása nélkül elvégzett átalakítása, valamint az akkori városvezetés mediterrán fiesta-tér koncepciója a korábban meglévő szolgáltatók és üzletek többségét bezárásra és elköltözésre kényszerítette. <span>A koncepciónak megfelelő üzleti tervvel bíró pályázókat ugyanakkor igen bőkezű szubvenciókkal igyekezett Esztergom vezetése befektetésre bírni. Különösen szembetűnő ez az alábbi esetben, melynél ráadásul a beruházó cég egyik tulajdonosa egyben a képviselő-testület fidesz frakciójának tagja is volt.</span></p>

Az Esztergomi Önkormányzat 2005 augusztusában döntött arról, hogy bérbeadja a Grey Trade Kft. nevű cég részére a Széchenyi tér 13. alatt található üzlethelyiséget. A bérleti szerződést azonban nem írta alá senki, ezért 2007 februárjában visszavonták a képviselők az erről szóló határozatot és új pályázatot írtak ki az ingatlanra. Ezen a pályázaton két hónappal később ismét a Grey Trade Kft. nyerte el a 90 négyzetméteres üzlethelyiség bérleti jogát. Ekkor a bérleti szerződést már megkötötték, azzal a kitétellel, hogy a bérlő az első 6 hónapban csupán a bérleti díj (178200 ft + áfa) tizedét fizeti az önkormányzatnak. Ezt a kedvezményt később a Pénzügyi Ellenőrző és Tulajdonosi Bizottság 3 alkalommal egészen 2009 decemberéig meghosszabbította, vagyis a Grey Trade Kft 2,5 évig a teljes ár egytizedét fizette csak a bérleményért. Ezzel közel 4,8 millió (+ áfa) kedvezményt kapott az Önkormányzattól a bérleti díjakból - másik oldalról nézve pedig ennyivel kevesebb bevétele volt a városnak csupán ezen egyetlen ingatlan kapcsán.

A kedvezményes bérlet meghosszabbításáról szóló döntések mindegyikén egy ismerős nevet olvashatunk: Petrovics Jánosét, aki egyben a Grey Trade Kft. egyik tulajdonosa is mind a mai napig, egyben a Pénzügyi Ellenőrző és Tulajdonosi Bizottság vezetője is volt az előző ciklusban.

A bérleti díjra adott 90%-os kedvezmény közel 5 milliós juttatása azonban nem az egyetlen transzfer volt a költségvetésből a fideszes képviselő cégének. A Grey Trade által üzemeltetett Negra kávézó kialakítási munkálatainak, egyes berendezéseinek megvásárlását is teljes áron megtérítette a cég számára az önkormányzat: erre 2009-ben 13 738 347 forintot, 2010-ben pedig további 1 552 166 forintot szavaztak meg a Pénzügyi Ellenőrző és Tulajdonosi Bizottság tagjai. Még a bárszékek is önkormányzati tulajdonba kerültek ezáltal. Nincs arról információnk, hogy ezen ingóságokra fizet-e a cég bérleti díjat a tulajdonosnak.

A Grey Trade Kft. 2010-ben és 2011-ben sem termelt nyereséget, legutóbbi pénzügyi évében 14,7 millió forintos bevétel mellett 573 ezer forint veszteséget könyvelt el. Ezen bevételi szint mellett a városnak fizetett iparűzési adóból a cégnek nyújtott kedvezmények egy emberöltőn belül sem fognak megtérülni.

(forrás)