Legyen esztergomi Az Év Veterán Kerékpárja
Kultúra
2012. jún. 19.

<p>Egy esztergomi "versenyző" is indul Az Év Veterán Kerékpárja 2012 címért. Móringer Lajos mesterszakács 1939-ben készült "CSODA" kerékpárja várja a szavazatokat.</p>

"CSEPEL WEISS MANFRED" CSODA női kerékpár
Gyártási év: 1939
Tulajdonos: Móringer Lajos

 

A tulajdonos így mutatja be kerékpárját:

 

Tőlem egy évvel idősebb, 73 éves kerékpárhoz szerencsésen jutottam hozzá, e szép régi CSODÁ-hoz amely egy idős szomszédé volt. Minden eredeti rajta. Talán még szét sem volt szerelve, annyira egyben van rajta minden, szinte ahogy kikerült az üzletből 1939-ben. Eredeti a fényezés, a matricák, a nyaktábla, a csengő, a macskaszem, a kerekek, a fék. Zsírzó gomb van az első, középső, hátsó agyakon is. A hátsó "Torpedó" agyban látszik az 1939. Az összes kerék küllő eredeti, minden egyes láncszemben benne van a WM. A kormányon eredeti, ép fafogantyú található. A két állású kapcsolós WIF lámpafej és dinamó is abból az időből származik, ezekkel felszerelve lehetett kapni a biciklit. Az első sárvédőn az eredeti szarvas alumíniumból készült, rajta a WM. A fényezés alapozását bizonyító, piros matrica szövege: "Szavatolt hegesztés előtt vont acélcső. Lakkozás előtt rozsdamentesítve és rozsda ellen védve." A bőr szerszámtáskán szép mintázató benyomat látható. A fehér színű keménygumi pedálba is bele van nyomva a WM, a lánckerék is CSODA feliratú. A kerékpár gyártási száma: P18294.

Naponta használom Esztergomban és környékén, van hogy 30-50 km-t teszek meg vele. Sokan megcsodálják, meg szeretnék venni, de nem eladó. Az unokámnak szánom. Bár Ő erre azt mondta: Papa, nekem nem kell ilyen bicikli, mert most van egy új Mounten-bike-ja, de szerintem később értékelni fogja. Többek szerint újra kellene zománcozni, felújítani de szerintem így patinás.

Móringer Lajos

 

Szavazni a http://veterankerekpar.gportal.hu/gindex.php?gid=2852685&pg=34930983 oldalon lehet a veterán bringára.

(forrás)