Szenzációs világháborús fényképek Esztergom környékéről
Helytörténet
2012. jún. 15.

<p>A Fortepan archívumában rendkívüli fényképek tűntek fel a napokban. Az 1944-ben készült légifelvételeken Almásfüzitő és Szob bombázását látni, a háttérben pedig feltűnik a 68 évvel ezelőtti Esztergom. Az oldal lelkes rajongótábora hamar megfejtette, hogy mit is látunk pontosan a képeken.</p>

A képen az amerikai légierő B-24 Liberator négymotoros bombázója látható, amint 1944. szeptember 5-én a szobi vasúti hidat bombázza.

A háttérben feltűnik Esztergom, az egyutcás Párkány, az akkor még rendesen megművelt Vaskapu-lejtők, Szamár-hegy és Búbánatvölgy. A Helemba-szigeten még nincs a ma ismert sűrű erdő, sőt ekkor még egy szál fa se volt ott. A Dédai-sziget mellett húzódó Kis-Duna ág is jóval szélesebb volt, mint ahogy azt ma láthatjuk a biciklis út végénél.

A II. világháborúban Szob is jelentős károkat szenvedett. Ezen a napon az 5. Bomber Wing 29 db bombázója kb. 65 tonna bombát dobott az Ipolyon átívelő vasúti hídra eredmény nélkül. Bár a hidat bombázták, több lakóház elpusztult és a lakosságból is szedett áldozatokat a támadás. A képen látni is, hogy a falu nyugati végét találat érte.

 

A repülők Budapest felé tartanak, a képen Visegrád környéke és a Szentendrei-sziget csúcsa látható. Esztergom itt már homályos, de a Vaskapu körvonalai még kirajzolódnak.

 

Ez a kép feltehetően a bombázást követően készült a szobi hídról.

Egy másik környékbeli kép - Az almásfüzitői olajfinomító bombázása 1944. augusztus 9-én délelőtt. Az 1941-es hadüzenet után az amerikai érdekeltségű gyárat állami kezelésbe vették, a gyárban katonai parancsnokság működött. A német megszállás kezdetével elkezdődtek a légi riadók, később a bombatámadások. Az első támadás 1944. június 13-án érte a finomítót. Ekkor 20 kilotonna szénhidrogén, alapanyag, félkész és késztermék folyt szét illetve borult lángba. Az üzem viszont hamarosan ismét működőképes volt.  Az augusztus 9-ei szőnyegbombázásnak már halálos áldozatai is voltak. A képen látható "Fertile Myrtle" nevű bombázógépet német vadászgépek lőtték le Ausztria felett 1944. szeptember 23-án.

Almásfüzitő a bombázás után

(forrás)